Наш старт – «RoboDev»!

[Поліна Ніколенко]
#19-20 от 11.12.2018

На знімку зліва направо: Марина Воронцова, Ілля Калашник та Олександр Квітченко працюють з конвеєром, зробленим під час літньої школи StemCamp.
Фото Ігоря Гаєвого.

Рік тому на сторінках «Політехніка» (№18–19 від 18 жовтня 2017 р.) першокурсники Марина Воронцова, Ілля Калашник, Олександр Ананьєв та інші розповідали про свої враження від перших днів навчання в ХПІ, про свої мрії та плани на майбутнє. Сьогодні вони вже справжні студенти, яким є що сказати про рідний Політех!

«Вчитися на нашій кафедрі «Автоматизовані електромеханічні системи» (АЕМС) (завідувач професор В. Б. Клепіков) захоплююче! – одностайна думка студентів. – Всі викладачі дуже вимогливі, вони приділяють увагу кожному, а таке живе спілкування сприяє налагодженню довірливого контакту!»

«У групі нас дев’ятеро, – розповідає Марина Воронцова. – Ми всі дуже дружні, вчимося добре, «з вогнем в очах»! Я вчилася у Полтавському міському багатопрофільному ліцеї №1, у класі з поглибленим вивченням інформатики. Кафедра АЕМС привернула мою увагу тим, що тут можна не тільки досконало освоїти комп’ютер, а й навчитися створювати своїми руками діючі експонати.

Особливо цікаво стало, коли з’явився улюблений усіма предмет «Обчислювальна техніка і програмування». Одразу ж став працювати факультатив з цього предмету під керівництвом доцента кафедри АЕМС Володимира Олеговича Котлярова! Ще на 1 курсі ми познайомилися тут з багатьма старшокурсниками і тепер завжди можемо розраховувати на їх поради і допомогу в навчанні. Своїй команді, яка має власну емблему, ми дали назву «RoboDev»!!! На факультативі ми отримуємо безліч цінної інформації. Вже на перших заняттях ми, наприклад, із завзяттям поєднували програмування і створення мехатронних систем! Так, я з Іллєю Калашником (ми з однієї групи Е (ЕМБ) 57а) створили свого першого робота! Це автоматизована машинка, яка може визначати відстань до перешкоди за допомогою ультразвукового датчика! А зараз я вже працюю над своїм особистим проектом!»

Студенти впевнені, що отримують в університеті фундаментальні знання, практичні навички роботи з найсучаснішою технікою. Адже на кафедрі АЕМС ведеться підготовка з електроенергетики, електроніки, електромеханіки, комп’ютерної техніки та програмування, систем автоматизації і управління. Кращі студенти старших курсів проходять включене навчання в Магдебурзькому університеті ім. Отто фон Геріке (Німеччина), з яким кафедру АЕМС пов’язує багаторічна плідна співпраця.

Прекрасно, що студентам цікаве наукове життя не тільки своєї кафедри, а й і всього університету. Так, наприклад, Марина Воронцова, Ілля Калашник та Олександр Ананьєв (Е (ЕМБ) 57б) брали активну участь у Дні науки і Дні світла, які проходили в ХПІ навесні цього року. Вони також виступали з презентацією свого робота у Дні відкритих дверей навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки, який відбувся 20 жовтня.

Марина мріє закінчити магістратуру, а потім і аспірантуру, і працювати тільки за фахом! До речі, зараз у дівчини вже є перша в житті робота – вона викладає робототехніку в одному з освітніх центрів Харкова для дітей 7–12 років!

«Я закохана в Політех і не хочу розлучатися з ним, з його дивовижною атмосферою! – каже студентка. – Тут прекрасні люди, чудовий колектив викладачів і студентів! У майбутньому я хочу працювати саме в рідному ХПІ!»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет