В пріоритеті – співпраця з європейськими партнерами

[Світлана Землянська]
#19-20 от 11.12.2018

Серед знакових подій 2018-го – відкриття Французького центру на кафедрі «Інтелектуальні комп’ютерні системи», що відбулося 20 вересня. Робота центру передбачає інформування студентів про спільні проекти кафедри та НТУ «ХПІ» в цілому з університетами Франції, а також надання допомоги для участі в таких проектах, організацію культурних франкофонних заходів тощо.

Того ж дня відбулася попередня співбесіда з кандидатами на отримання стипендій європейської мобільності для навчання протягом одного семестру в 2018/2019 навчальному році в університеті Ліон-2. У заходах того дня брав участь директор Французького Альянсу Харкова Тімоте де Майяр (Timotée de Maillard).

12 лютого 2017 року виповнилося 10 років з дня заснування в НТУ «ХПІ» кафедри інтелектуальних комп’ютерних систем (ІКС). Вона була створена у 2007 році на факультеті інформатики і управління у зв’язку з відкриттям нової спеціальності «Прикладна лінгвістика». Для підготовки студентів на кафедрі було розроблено унікальну для України концептуальну модель фахівця – поряд із вивченням двох іноземних мов (англійської та німецької) і лінгвістичних дисциплін студенти отримують підготовку в області сучасних інформаційних технологій. Це дозволяє їм набути практичних навичок роботи з лінгвістичним матеріалом, його аналізом та використанням при вирішенні конкретних прикладних задач із автоматизованої обробки природної мови та значно розширює можливості їх працевлаштування.

Кафедра, яка працює зараз у складі факультету соціально-гуманітарних технологій (СГТ, декан професор А. В. Кіпенський), активно налагоджує і розширює контакти з закордонними партнерами у галузі автоматизованої обробки природної мови, текстової та візуальної інформації. Підписані двосторонні договори про співпрацю з Ліннейським університетом (Швеція) та університетами Франції: Ліон-2, Париж-13, Лілль-3. У рамках Французького проекту у лютому 2017 року відбувся в Ліоні захист дисертації на ступінь PhD, її захищала французькою мовою доцент Олена Олександрівна Оробінська. Троє студентів поїдуть у січні до Франції на безкоштовне навчання протягом 4 місяців. Стажування в Ліоні пройшов у жовтні цього року Сергій Іванович Ніконоров, ст. викладач кафедри ІКС, викладач французької мови, яку введено до навчального плану як другу іноземну мову на вибір студента, вона ж, поряд з китайською, пропонується на кафедрі для вивчення студентами додатково до англійської та німецької. Плануються ще два стажування викладачів у Франції цього навчального року.

Очолює кафедру ІКС з дня її заснування відомий вчений, доктор технічних наук, професор Наталія Валеріївна Шаронова. Коло її інтересів пов’язане з дослідженнями в галузі штучного інтелекту, комп’ютерної лінгвістики, інтелектуальних інформаційних технологій. Під її керівництвом захищено 25 кандидатських дисертацій та 3 докторські, всі з технічних наук. Її авторству належать більше 200 наукових і науково-методичних робіт. Основною турботою її сьогодні є підвищення привабливості спеціальності «Прикладна та комп’ютерна лінгвістика» і відкриття Французького центру разом із підвищенням якості викладання французької мови – одні з головних пріоритетів розвитку кафедри!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет