О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Мовний клуб «Діалог»: кроки назустріч – це кроки вгору


#19-20 от 11.12.2018

Вже рік існує наш мовний клуб «Діалог». Метою його створення стали підготовка та проведення науково-просвітницьких, освітніх і культурних заходів для формування та поглиблення мовних компетенцій (спілкування англійською та українською мовами), сприяння адаптації та інтеграції студентів і аспірантів, а також майбутніх абітурієнтів до соціально-культурного середовища НТУ «ХПІ» і формування в них навичок міжкультурного толерантного спілкування.

Клуб об’єднав творчих людей і колег-однодумців не тільки з кафедр та факультетів нашого університету – до його діяльності долучилися представники діаспор Харкова, а також шкіл міста та області, Товариство азербайджанських жінок міста Харкова «Айнур Хатун» і активісти інших громадських організацій. Наша перша зустріч-відкриття «Welcome to «Dialogue» у листопаді минулого року була присвячена особливостям толерантного спілкування та адаптації до іншомовного соціокультурного середовища, учасниками її були студенти ННІ ЕММБ та факультету міжнародної освіти.

Представники факультету міжнародної освіти, інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу (ННІ ЕММБ) і факультету СГТ за підтримки ректорату НТУ «ХПІ» 23 лютого 2018 року в приміщенні НТБ НТУ «ХПІ» провели святкування Міжнародного дня рідної мови. У святі брали участь студенти факультету міжнародної освіти з Анголи, Лівану, В’єтнаму, Марокко, Туреччини та Гвінеї під керівництвом декана факультету Д. А. Кудія, завідувачів кафедр О. М. Лапузіної, С. М. Чернявської та творчого колективу кафедри гуманітарних наук цього факультету. Учасниками свята були також студенти кафедри торгівельної, комерційної та підприємницької діяльності ННІ ЕММБ; студенти кафедри педагогіки та психології управління соціальними системами ім. академіка І. А. Зязюна під художнім керівництвом доцента Л. М. Грень. Ми залучили тоді багатонаціональну аудиторію до мовного квесту.

У День матері 18 травня 2018 року, що проводився в НТБ НТУ «ХПІ», у святковому концерті «Я люблю тебе, мамо!» взяли участь студенти та викладачі нашого університету, а також художній колектив жіночої громадської організації «Айнур Хатун» і вихованці музичної школи. За творчий підхід та активну участь у заходах мовного клубу «Діалог» особливо треба відзначити Афсану Мамедову та Айнур Нагієву (вихованці «Айнур Хатун») і студентів-політехніків: Поліну Видрю, Віолетту Зеленкову, Ольгу Ільїну, Карину Монтян, Ольгу Самухову, Анну Середу, Анастасію Кожем’яку, Інну Педан, Наталію Ромащенко, Владислава Бондаренка, Марію Горобець та Альвіну Оксанченко.

Діяльність нашого мовного клубу спрямована також на популяризацію науки, культури та спорту серед школярів і сприяння інтеграції представників мусульманських діаспор до соціокультурного простору України через освітній простір та методи інклюзивної освіти, у чому нам допомагають творчі колективи Музею історії НТУ «ХПІ» та «Арсеналу Ідей». Уперше в липні 2018 року була проведена лекція-екскурсія для дітей з мусульманських діаспор – вихованців літнього дитячого табору «Аль Барокят». Завершилася наша екскурсія фотосесією біля символу НТУ «ХПІ» – пам’ятника першому інженеру. Здається, вже скоро серед списку славетних імен наших політехніків ми знайдемо хіміка Шахріяра Мукорамова, інженера-конструктора Саміра Османова, педагога-перекладача Айшу Джунайдуллаєву та багатьох інших маленьких відвідувачів «Арсеналу Ідей».

Мовний клуб «Діалог», його друзі та партнери долучаються до підготовки й проведення загальноуніверситетських заходів, таких як святкування Міжнародного дня миру, що відбувся 21 вересня 2018 року. Разом з нашими творчими партнерами з Товариства азербайджанських жінок міста Харкова «Айнур Хатун» ми підготували номери художньої самодіяльності та демонстрацію традиційного національного вбрання. Ідея святкування Міжнародного дня миру належить голові римокатоликів Павлу VI, який започаткував його у 1968 році, керуючись тезою: «Пробач, і ти отримаєш мир». Утім неможливо пробачити не пізнавши, а пізнати неможливо без спілкування та порозуміння. Отже, у нашого мовного клубу «Діалог» ще багато завдань та напрямів творчої роботи з обдарованою молоддю, бо кроки назустріч – це кроки вгору тернистим шляхом до зірок і втілення Української мрії у життя.

Людмила Гарник, доцент кафедри комерційної, торговельної та підприємницької діяльності ННІ ЕММБ, Ірина Снігурова – старший викладач кафедри української, російської мов і прикладної лінгвістики факультету міжнародної освіти, засновниці мовного клубу.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет