Камерний оркестр «Крещендо» у Львові

[Аліна Холодна]
#19-20 от 11.12.2018

27–28 жовтня цього року у м. Львові відбулась серія концертів, присвячених 10-річчю камерного оркестру «Поліфонія» Національного університету «Львівська політехніка». Наш камерний оркестр «Крещендо» Палацу студентів НТУ «ХПІ» під керівництвом Наталі Чистякової було запрошено до участі в урочистому святкуванні ювілею львівського колективу.

20-годинна дорога привела наших студентів до палацу родини Потоцьких. Саме у дзеркальній залі цього палацу публіка зустріла оркестр «Крещендо» бурхливими оплесками і навіть не хотіла відпускати. Тому наші музиканти із задоволенням зіграли на біс. У той же день у Латинському кафедральному соборі пройшов концерт наших нових друзів – оркестру Musica Juvenalis (Словакія, м. Кошице, диригент – Ігор Доховіц). Створений ще в 1954 році, цей оркестр отримав багато нагород як вдома, так і за межами своєї країни. Нашим студентам випала нагода поспілкуватись із закордонними гостями за спільною вечерею.

Місто Львів відоме своїми пам’ятками архітектури. Однією з таких є Будинок органної та камерної музики, що знаходиться у колишньому костьолі святої Марії Магдалени. Дуже красивий як ззовні, так і зсередини, органний зал пробуджує у відвідувачів захоплення та відчуття благоговіння. Висока стеля, орган, ікони… Все це створює атмосферу часів життя Й. С. Баха. Саме тут 28 жовтня відбувся заключний спільний концерт, присвячений 10-річчю камерного оркестру «Поліфонія» Національного університету «Львівська політехніка».

Як із крихітного зернятка виростає чарівна квітка, так і оркестр «Поліфонія» розквітнув за ініціативи студентів університету. Ректор, професор Юрій Бобало, як турботливий садівник, підтримав та допоміг вирости цьому колективу. Першим його керівником був талановитий диригент, відомий зараз у багатьох містах України і не тільки, Назарій Яцків. За 10 років «Поліфонія» перемагала на численних фестивалях і конкурсах. Зокрема у січні 2016 р. отримала першу премію на Міжнародному конкурсі-фестивалі «Чарівний камертон», заснованому в нашому університеті. Художній керівник і диригент Роман Кресленко, талановитий і харизматичний юнак, своєю енергією надихає оркестрантів. Тому «Поліфонію» обожнюють студенти і викладачі університету і не тільки вони.

За програмою концерту відбулись виступи колективів «Крещендо», «Musica Juvenalis» та «Поліфонія». Вимоглива львівська публіка зустріла наших музикантів щирими оплесками та вигуками «браво». Ми виконали, зокрема, «Вогні далекого маяка» – твір випускника нашого університету Олега Неклюдова. Саме він викликав бурхливу реакцію слухачів. Стомлені, але задоволені, наші оркестранти повернулися до Харкова з новими враженнями та натхненням…

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет