О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Браво, «Крещендо»!


[Світлана Землянська]
#18 от 12.11.2018

«Veranillo» – «Маленьке літо» (з італійської) – так називалась концертна програма, з якою на сцені Палацу студентів 15 жовтня виступив унікальний камерний оркестр «Крещендо», Народний аматорський колектив профспілок України, лауреат багатьох музичних фестивалів і конкурсів. Очолює колектив Наталія Чистякова – артистка оркестру Харківського академічного театру опери та балету ім. Лисенка, керівник ще одного колективу нашого ДС – ансамблю скрипалів «Експромт».

До складу створеного в 2009 році камерного оркестру «Крещендо» увійшли студенти Політеху, трохи пізніше колектив поповнився студентами ХНУ ім. В. Н. Каразіна та педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди. Важливо відзначити, що ці хлопці й дівчата не мають спеціальної музичної освіти, для них музика – це хобі.

З того часу «Крещендо» впевнено «набирає обертів» у своїй творчій, концертній, фестивальній діяльності. Різноманітні концертні програми, що включають як твори популярної класики, так і рок-хіти, збирають повні зали не лише в Палаці студентів НТУ «ХПІ», а й на інших концертних майданчиках, серед яких Великий і Камерний зали Львівської політехніки, Велика зала Дніпропетровської консерваторії ім. М. І. Глінки, Велика зала Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, Концертний зал м. Миргорода в дні професійного музичного фестивалю «В гостях у Гоголя» та ін.

Осінній («Маленьке літо» – це ж наше «Бабине літо») концерт «Крещендо» вразив слухачів незмінно високою майстерністю виконавців, чудовою різноманітною програмою, у якій і «Маленька симфонія» та «Концерт для мандоліни» Антоніо Вівальді, і «Весела полька» Бориса Кірвера, і «Ecstasy of cold» Еніо Морріконе. Родзинками концерту були «Вогні далекого маяка» авторства Олега Неклюдова, концертмейстера «Крещендо», і концерт безсмертного Йогана Себастьяна Баха у джазовій обробці.

Глядачі, хоч їх, на жаль, було набагато менше, ніж могла вмістити велика зала Палацу студентів, захоплено аплодували, не хотіли відпускати музикантів зі сцени. Упевнена, що більшість студентського загалу, навіть не дуже обізнана в музичній класиці, отримала б яскраві враження і велике задоволення, якби раптом потрапила на цей концерт! Мабуть, студентським організаціям – і профспілці, і Студентському Альянсу – слід було б допомагати Палацові студентів у розповсюдженні реклами, у залученні студентів до справжнього високого мистецтва. А наші творчі колективи, повірте, надзвичайно чутливі до сучасності і подають навіть незвичну для багатьох класику креативно, у популярній формі.

Дорогі друзі-читачі! Наступного разу ходімо з нами на концерт камерного оркестру «Крещендо»! Не пожалкуєте!

Світлана Землянська

Фото Петра Смирнова

Коли верстався цей номер газети, оркестр «Крещендо» повернувся зі Львова, де виступав у концерті на честь 10-річчя «Поліфонії» – камерного оркестру Львівської політехніки. Детальнішу інформацію про цю подію дивіться в наступному випуску «Політехніка».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет