О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Поодинці ми так мало можемо зробити. Разом ми здатні перевернути гори»


[Поліна Ніколенко]
#18 от 12.11.2018

Ці слова відомої американської письменниці Хелен Келлер стали, можна сказати, девізом трьох студентів-активістів, які завітали нещодавно до редакції «Політехніка». Анастасія Анікєєва, Дар’я Єрьоменко та Андрій Єлізаров – другокурсники, але їх вже добре знають у Політеху інші студенти, викладачі, і, навіть, адміністрація нашого вузу! Вони – добрі друзі, старанно вчаться та беруть активну участь у громадському та університетському житті. А ще вони – команда, і це найголовніше!!!

«Звичайно, це доля, що ми зустрілися в стінах славетного ХПІ! – посміхається Настя Анікєєва. – Та ще й об’єднала нас одна група! Впевнена, що так буває нечасто, коли зустрічаються молоді люди, настільки близькі за інтересами! У минулому році ми тільки-но закінчили школу, ось ми чекаємо на першу сесію… А ось ми вже справжні студенти, іспити не дуже лякають нас, ми любимо університет, рідну кафедру, викладачів, свою майбутню спеціальність! А ще ми вважаємо, що прожити студентські роки потрібно яскраво. Тому займаємося багатьма університетськими та волонтерськими проектами».

«Повністю згоден з Настею щодо яскравого студентського життя, – продовжує Андрій. – Найчастіше буває так: в мене з’являється якась ідея, я ще тільки обмірковую її вголос, а у дівчаток уже дозрівають плани її обробки: у Насті творчий, а у Даші теоретичний!»

Саме так цей хитрий на всіляку вигадку триголовий Змій Горинич (!), як жартома називають свою команду самі герої цієї публікації, виконують свої проекти від ідеї до її втілення (на знімку Андрій, Настя і Даша)!

А ось як куратор групи МІТ (ІТ)-17, к. т. н. Михайло Ілліч Васильєв відгукнувся про своїх студентів. «Група просто чудова, всі студенти допитливі, комунікабельні, мобільні, дружні! Активістів Дашу, Настю і Андрія підтримують усі. Група не тільки відвідує всі заняття і старанно вчиться, важливо, що студенти цікавляться не лише лекціями та лабораторними, а й беруть участь у житті кафедри! Наприклад, зараз вони працюють на перспективу: у стадії розробки проекти екологічної тематики (з переробки побутових відходів, пластику), які будуть виконуватися спільно зі студентами-екологами».

«Нас завжди підтримує кафедра, Центральна приймальна комісія, керівництво ХПІ, наші викладачі і, звичайно, друзі, – продовжує Даша Єрьоменко. – Велике спасибі куратору нашої групи М. І. Васильєву. Він не тільки дбає про нас, як про студентів, його цікавить все в нашому житті: і як ми вчимося, і чи встигаємо готуватися до занять, і які на черзі у нас ідеї… У розробці різноманітних креативних проектів нам також допомагають наші викладачі: Тетяна Сергіївна Тихомирова, Олексій Валерійович Шестопалов, Лариса Олександрівна Шеїна, Аліна Олегівна Грубнік та інші. Ми дуже вдячні їм за цікаві лекції та практичні заняття, а також за безцінні години людського спілкування!

«За перший рік навчання в університеті, – розповідає Андрій, – ми взяли участь у багатьох заходах. Серед них перший екологічний квест «Екологічна піраміда», який з успіхом відбувся у ХПІ 12 травня у рамках університетського проекту «Дні науки». Ми виходили на масштабні суботники, приєднуючись до Всесвітньої акції «Let’s do it, world». Її проведення в цьому році збіглося з чудовою подією в світі екології – «World clean up day – 2018». Ми працювали як волонтери: возили дітей-сиріт з харківських інтернатів до цирку, Макдональдсу, у РЦ Французький бульвар, самі їздили до дітей з власними шоу-програмами. Готували ці проекти ми разом з громадською організацією «Гранат».

Восени вся наша група була відзначена Подякою від Міської ради за підписом заступника міського голови з питань сім’ї, молоді та спорту Костянтина Анатолійовича Лобойченка. Цю нагороду ми отримали за участь у «Пробіжці з чемпіонами» разом із професійними спортсменами і шанувальниками активного способу життя!»

Зараз наш університет бере участь у проекті Red Bull Basement University. В його основі створення технологічної, доступної та функціональної площі «Polytech Smart Square». Тут буде: led-освітлення, сонячні батареї для автономного електропостачання, музичні дерева з Wi–Fi, usb-розетками, розумні смітники, зручні місця для роботи і відпочинку. Для реконструкції площі планується задіяти безліч наукових і практичних розробок ХПІ. Проект буде реалізований виключно студентами за їх креативними ідеями. Не дивно, що до участі в ньому долучилися і герої цієї публікації!

«А ще ми готуємо великий проект під назвою «Студентська Фотовиставка», – посміхається Настя. – Він в першу чергу спрямований на першокурсників. Вчилися ми на першому курсі, вчилися, і в якийсь момент відчули, що студентське життя стало якимось тьмяним, одноманітним, начебто йому не вистачає свіжого подиху, активності, яскравих фарб!.. А уявіть собі першокурсника, який тільки-но вступив до університету... Він ще не має друзів, не знає викладачів, взагалі не розуміє, що таке Політех! Та ще й не всім щастить з дружньою атмосферою в групі.

От ми й придумали! Всі бажаючі студенти мають зробити яскраву, креативну фотографію своєї групи. Потім вони потрапляють в онлайн голосування, і, звичайно ж, на саму виставку, яка буде проходити в одному з фойє наших корпусів. Головний переможець отримає приз – сертифікат на професійну фотосесію для всієї групи. Але це тільки перший тур, а ось що буде в другому, ви дізнаєтеся трохи пізніше!!!»

«Хочеться, щоб цей проект не тільки згуртував студентів, не тільки розкрив їх таланти і познайомив з ними інших політехніків. Він повинен сприяти підвищенню іміджу нашого університету!» – захоплено каже Андрій.

А Настя доповнює: «Вітаємо всіх із Днем студента, та обіцяємо, що будемо робити все в міру наших можливостей і сил, щоб студентське життя завжди повнилося яскравими фарбами і спогадами!»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет