О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Пам’ять про видатного організатора промисловості України


#15 от 25.09.2018

Меморіальну дошку Миколі Олександровичу Соболю відкрили 4 вересня в НТУ «ХПІ» на будівлі головного аудиторного корпусу ХПІ, в стінах якого він навчався з 1931 по 1936 рр.

Микола Олександрович – випускник університету, один із творців легендарного танка Т-34, відомий державний діяч, організатор промисловості в Харкові та Україні, учасник становлення вітчизняного тракторо-, танко- двигуно- і тепловозобудування. Він брав активну участь у створенні дизеля танка Т-34 В-2, в організації серійного виробництва тепловозів ТЕ-1, ТЕ-2, ТЕ-3 і дизелів Д50, 2Д100, гусеничних артилерійських тягачів, колієукладачів, пунктів управління протиракетної оборони, траншейних машин. Саме М. О. Соболю належить ідея будівництва Харківського метрополітену (1962 р.).

«ХПІ та Завод ім. Малишева – єдиний творчий колектив, а Микола Олександрович Соболь був однією з його ключових особистостей. На заводі він працював понад 30 років і пройшов усі етапи професійного росту: від начальника відділу технічного контролю до директора», – відзначив ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол.

За заслуги перед державою М. О. Соболь удостоєний двох орденів Леніна, чотирьох орденів Трудового Червоного Прапора та орденів Червоної Зірки і «Знак пошани».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет