Успішного тобі старту, новий навчальний!

[Євген Сокол]
#14 от 28.08.2018

Євген Сокол – ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», член-кореспондент Національної академії наук України, д. т. н., професор.

У житті нашого університету – одного з найстаріших в Україні вищих технічних навчальних закладів – багато історичних подій і знаменних свят. Та особливо хвилюючим є щорічне посвячення в студенти НТУ «ХПІ» – початок нового навчального року. Ми приймаємо в сім’ю політехніків новий загін студентів, кращих із тих, хто обрав Харківський політехнічний і довів своє право навчатися одній із наших спеціальностей.

Сьогоднішнє свято знань співпадає зі знаменною датою в історії нашого міста – 75-річчям його визволення від фашистських загарбників. Харків – визначний промисловий центр України, місто науки й освіти. Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» займає гідне місце серед університетів Харкова, які є містоутворюючими закладами, готуючи фахівців з широкого спектру спеціальностей, посідаючи провідні позиції в державі.

В академічному рейтингу вищих навчальних закладів України «ТОП–200 Україна 2018» наш університет посів 2 місце серед харківських вишів і 4-е – в Україні. Протягом багатьох років НТУ «ХПІ» стабільно займає ці позиції і демонструє високі показники своєї діяльності. Широко відомий наш університет і в світовому освітньому просторі. За даними глобального рейтингу вузів QS World University Rankings, у якому проаналізовані дані 4000 університетів світу, НТУ «ХПІ» потрапив до першої тисячі і зайняв у ньому 701–750 позицію. Дев’ятим серед вишів України став НТУ «ХПІ» по діяльності в Інтернеті за даними міжнародного рейтингу Webometrics Ranking of Wordl’s Universities станом на липень 2018 р. Всього рейтинг охоплює більше 27 тисяч університетів, з них – 326 українські.

Всі ці досягнення – результат невтомної праці професорів, викладачів і співробітників університету, а також успішного, творчого навчання його кращих студентів, які демонструють високий рівень підготовки, перемагаючи у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт та предметних олімпіадах. 39 призових місць посіли політехніки – учасники Всеукраїнських предметних олімпіад 2017 року, 9 із них вибороли перші місця. Учасники Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт здобули для Політеху 71 призове місце (20 із них – перші), а також отримали багато перемог у міжнародних, регіональних та інших конкурсах різного рівня.

Саме з таких допитливих та успішних студентів виростають покоління вчених нашого університету. Сьогодні, наприклад, молоді вчені Політеху працюють над виконанням 6 надзвичайно важливих робіт. 3 з них – за грантами Президента України на загальну суму 180 тис. гривень, а ще 3 – бюджетні, обсягом в 1 млн. 100 тис. грн. А обсяг лише госпдоговірних робіт, що їх виконували вчені університету в 2017 році, сягав 10 млн. грн. Сьогодні відзначається зростання кількості публікацій політехніків у виданнях, що входять до міжнародних баз даних Scopus та Web of Science. Кілька Золотих медалей здобув минулого навчального року НТУ «ХПІ» і на міжнародних та всеукраїнських виставках.

Дорогі друзі! Початок нового навчального року є подією знаковою для нашого університету впродовж усієї його багатої, вже понад 130-річної, історії. Змінюються епохи, державний та суспільний устрої, а його Величність Знання залишається серед головних пріоритетів людства. От і сьогодні сідає за парти покоління молодих українців, якому належить стати освіченими, вмілими фахівцями й переконаними патріотами, продовжувати розбудову нашої держави, зміцнювати її добробут і міжнародний авторитет.

Щойно завершився прийом до нашого університету, студентами-першокурсниками якого прагнули стати 13168 абітурієнтів – саме стільки заяв було подано до НТУ «ХПІ». З їх числа на 1 курс зараховано 1654 особи. Студентами 2 та 3 курсів стали 175 чоловік. Вчитися на 5 курсі розпочнуть 1405 майбутніх магістрів. Загалом на денну форму навчання прийнято 3234 студенти.

Харківський політехнічний і цього року підтвердив свої лідерські позиції у сфері інженерно-технічної освіти. Тоді як багато українських абітурієнтів віддали цього року перевагу гуманітарній освіті, на спеціальності кафедри «Двигуни внутрішнього згоряння» НТУ «ХПІ» прийнято першокурсників більше, ніж на будь-яку аналогічну кафедру в Україні. Зацікавили вступників і багато інших спеціальностей, наприклад, «Мехатроніка та робототехніка», набагато активніший попит, порівняно з минулими 5 роками, був цього року на хімічні спеціальності і т. ін. Ми вітаємо прагнення молоді отримати технічну освіту, адже вона є основою розвитку економіки, всієї держави. Відомо, що будь-яка країна виходить із кризи лише за рахунок інженерної думки, нових технологій, конструкцій, унікальних рішень. Тож держава покладає надії на вас, сьогоднішні першокурсники, у вирішенні проблем української промисловості, її подальшого розвитку.

Щоб у майбутньому зростав інтерес молоді до науки та техніки, наш університет активно розвиває STEM-освіту (Science, Technology, Engineereng and Mathematics) у тісній співпраці зі школами, батьками, самими майбутніми абітурієнтами. Вже рік працює в НТУ «ХПІ» центр «Арсенал ідей Україна», де відбулося безліч заходів з популяризації науки та техніки, розвитку творчості молоді. Наступного року в нашому університеті відбудеться Міжнародна конференція, присвячена STEM-освіті – HSCI 2019. Дві попередні відбулися в Португалії (2017) та Іспанії (2018). А перша в Україні пройде саме в НТУ «ХПІ» – це ще одне вагоме визнання нашого університету як науково-освітнього закладу європейського рівня.

Шириться географія міжнародних контактів нашого університету. Новим прикладом успішної співпраці є діяльність Україно-Турецького Координаційного Центру науково-технічних досліджень, який ми створили цього року разом зі Стамбульським технічним університетом (İTÜ) з метою сприяння вченим НТУ «ХПІ» у комерціалізації їх розробок у таких галузях, як електроніка, машинобудування, космос, авіація, двигуни внутрішнього згоряння, системи передачі, електронні блоки управління і матеріали, матеріалознавство і т. д. Наші партнери зацікавилися освітніми програмами НТУ «ХПІ» з таких спеціальностей, як двигуни внутрішнього згоряння, автомобілі і трактори, медична електроніка. З представниками İTÜ, які відвідали Харків 1–4 липня, ми обговорювали також питання обміну студентами, аспірантами, науковцями двох вишів у цих галузях за програмою ERASMUS+. Учасники переговорів виробили стратегію роботи з узгодження навчальних планів, кількості учасників, відбору претендентів у рамках розширення співпраці між ХПІ та İTÜ. Нещодавно вже повернулися з Туреччини п’ятеро аспірантів і магістрів Політеху, які успішно пройшли стажування в İTÜ: відвідували лекції, виконували практичні завдання і проекти за своїми спеціальностями. По завершенню стажування політехнікам вручили сертифікати.

Ми раді також поверненню з перемогою наших спортсменів – учасників IV Європейських студентських ігор – у складі команди України. Українські студенти зайняли 12 загальнокомандне місце серед 39 європейських країн і завоювали 10 медалей. І 5 із цих нагород на рахунку спортсменів НТУ «ХПІ», членів збірної університету з бадмінтону! Їх успіх – це гідне продовження славних спортивних традицій Політеху, вагомий внесок у подальше створення його яскравого іміджу.

Новий навчальний рік, який ми розпочинаємо, ставить перед нами нові завдання, окреслює перспективи. Певен, що колектив НТУ «ХПІ» успішно їх вирішить, здобуде важливий досвід і серйозні досягнення. Вітаю професорів, викладачів, співробітників та студентів нашого університету і бажаю всім нових яскравих вражень, перемог, здоров’я й добробуту!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет