О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Зустріч поколінь


#12-13 от 25.06.2018

До золотого фонду університету належать цілі покоління окремих родин, чиї представники в різні часи самовіддано працювали і продовжують працювати на благо Харківського політехнічного.

Зустріч з представниками однієї з династій політехніків – родини Соболь – яку з ХПІ об’єднує 90-річна історія, відбулася в Музеї історії університету в рамках проекту «Відомі династії Харківського політехнічного».

На зустріч з ними прийшли їх колеги, друзі, студенти навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ». Директор музею Анна Бистріченко розповіла майбутнім матеріалознавцям, танкобудівникам і хімікам про засновника династії – Миколу Олександровича Соболя, випускника ХПІ 1936 року, видатного державного діяча, організатора промисловості в Харкові та Україні, учасника становлення вітчизняного тракторо-, танко- двигуно- і тепловозобудування. Саме М. О. Соболю належить ідея будівництва Харківського метрополітену (1962 р.).

Його син Валентин Миколайович Соболь – випускник 1960 року кафедри локомотивобудування – розповів про свій трудовий шлях: від інженера до заступника генерального директора з науково-дослідної та проектно-конструкторської роботи заводу ім. Малишева. Від батька він наслідував працьовитість, здібність вирішувати складні завдання і не боятися труднощів.

Представник сучасного покоління династії, випускник НТУ «ХПІ», доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри матеріалознавства НТУ «ХПІ» Олег Валентинович Соболь порадив студентам ще в юному віці визначати для себе високі цілі, сміливо йти до них.

Жіноча частина династії була представлена дочками Олега Валентиновича, випускницями НТУ «ХПІ», економістом Дар’єю Соболь і хіміком, кандидатом технічних наук Юлією Соболь. Політехніки бережуть пам’ять про їх бабусю – Наталію Петрівну Соболь, відомого вченого, професора кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ.

Учасник зустрічі, старший викладач кафедри філософії, кандидат філософських наук Віктор Іванович Міщенко підкреслив, що на прикладі династії Соболів студенти можуть «спроектувати» свою долю, познайомившись із родиною політехніків, згуртованою своєю самовідданістю, прагненням до прогресу.

Поділилися своїми враженнями й студенти. Дар’я Котельникова (ХТ-56а): «Мені дуже сподобалася зустріч в музеї. Ми, студенти, дізналися про родину видатних політехніків, познайомилися з кількома її поколіннями. Кожен із членів цієї родини достойно служив і служить Науці і рідній країні! Всі з великим інтересом слухали батька й сина – Валентина Миколайовича та Олега Валентиновича Соболів і буквально відчували, наскільки важлива наступність поколінь. Я сама народилася в сім’ї інженерів та дуже рада, що навчаюся в Політеху! Хотілося б, щоб такі зустрічі відбувалися частіше!»

Юрій Сагайдашников (МІТ-33амп), студент кафедри матеріалознавства: «На мене ця зустріч справила велике враження. Для мене велика честь навчатися в чудовому вузі, де є такі династії вчених і педагогів. Ці заслужені люди доклали немало зусиль до розвитку важкої промисловості країни, зокрема, тепловозобудування та танкобудування. Я впевнений, що всі студенти перейнялися відчуттям нерозривного зв’язку часів, поколінь політехніків. Кожен із нас зробив свої висновки про те, як далі будувати свою кар’єру, як досягнути успіхів у житті та в обраній професії. У мене ж після цієї зустрічі з’явилася мотивація в майбутньому заснувати таку ж достойну династію».

Фото Валерія Таємницького

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет