О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Військово-спортивні ігри «Заграва»


[Марія Долгарева]
#12-13 от 25.06.2018

Вже третій рік поспіль, у підтримку традиції, яка була започаткована у 2016 році, в нашому університеті відбулися військово-спортивні ігри «Заграва». В змаганнях, які проходили 24 травня на стадіоні Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», взяли участь курсанти, кадети та студенти навчальних закладів Харкова. Метою проведення таких змагань зазвичай є популяризація військово-прикладних видів спорту та здорового способу життя, удосконалення морально-психологічних та вольових якостей, а також підвищення рівня спортивної майстерності і фізичної підготовленості студентської молоді. Такі заходи допомагають виховувати зі студентів та курсантів справжніх патріотів, майбутніх захисників нашого рідного міста і України. До того ж проведення військово-спортивних ігор – це ще один привід згадати нашу історію і зробити висновки з минулого.

В організації цього свята активну участь узяли представники Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ», Академії військово-історичних наук і козацтва. Цього року до організаційного комітету військово-спортивних ігор увійшли: О. Г. Сінько – заступник начальника Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ» з морально-психологічного забезпечення; А. О. Колісниченко – старший викладач кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ», голова правління спортивного клубу «Політехнік»; С. В. Гаманюк – начальник кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ»; Ю. К. Журавльов – декан механіко-технологічного факультету Харківського національного університету будівництва та архітектури. Очолив організаційний комітет декан факультету соціально-гуманітарних технологій (СГТ) НТУ «ХПІ», президент Академії військово-історичних наук і козацтва, професор А. В. Кіпенський.

Понад сотні студентів, курсантів та кадетів були учасниками та вболівальниками змагань. Спортивне свято за традицією відкривалося парадом учасників військово-спортивних ігор. Цього року змагалися команди курсантів Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ»; студентів НТУ «ХПІ»; студентів Харківського національного університету будівництва та архітектури і кадетів Державної гімназії-інтернату із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус». Після загального шикування команд, підняття державного прапору і виконання гімну України слово для привітальної промови було надано професору А. В. Кіпенському. Він відзначив символічність назви військово-спортивних ігор «Заграва», а також оголосив відкриття змагань. Урочисту частину свята продовжив виступ курсантів Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», які продемонстрували свою майстерність у показовому виступі бойової армійської системи «БАРС». Усі були у захваті!

Учасники ігор змагалися у метанні гранати Ф-1 на дальність з автоматом у руці; розбиранні та збиранні автомата АК-74 з урахуванням часу; мірялися силою у гирьовому спорті у ривку гирі 24 кг за 1 хвилину; влучністю у стрільбі по мішенях з пневматичної гвинтівки; легкоатлетичний блок включив у себе біг на дистанцію 1000 м та командні змагання з естафетного бігу 4×400 м. Запекла боротьба велася також у змаганнях згинання-розгинання рук з положення у висі на перекладині (підтягування) та з перетягування канату. Впродовж усього свята важко було виявити найсильнішого, адже курсанти і студенти намагалися показати найкращі результати. Підведення підсумків відбувалось в особистій та командній першостях.

В окремих видах програми місця розподілились наступним чином. Найдалі метнули гранату курсанти ВІТВ Мирослав Вернидуб і Владислав Дорохов, третім у змаганнях з метань став студент СГТ факультету НТУ «ХПІ» Андрій Кумов. Не було рівних у розбиранні та збиранні автомату Зорянові Дмитруку (ВІТВ), «срібло» в цих змаганнях дісталось Родіону Мінчуку, студенту СГТ факультету НТУ «ХПІ», а «бронзу» здобув кадет Даніїл Боднар. Перше місце в змаганнях з гирьового спорту, показавши найкращі силові якості, посів курсант ВІТВ Віктор Поляков, його товариш по команді Олександр Марчук став третім, а друге місце зайняв Дмитро Черевченко, студент НТУ «ХПІ». У змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки найвлучнішими виявились курсанти ВІТВ Віталій Полтавець та Андрій Макаренко, які за сумою очок вибороли перше командне місце в стрільбі, другими були Євген Котелевець та Вадим Колісник (ДГІ «Кадетський корпус»), третіми – Родіон Мінчук та Сергій Сагайдак (НТУ «ХПІ»). В бігу на витривалість на дистанції 1000 м переміг студент НТУ «ХПІ» Володимир Чемерис, друге місце отримав Петро Авраменко (ВІТВ НТУ «ХПІ»), третє дісталось Владиславу Черніюку (ДГІ «Кадетський корпус»). Командні змагання з естафетного бігу 4×400 м завершились перемогою команди ВІТВ у складі Вадима Тура, Василя Омельченка, Олексія Шевченка та Дмитра Дмитрієва. Другими перетнули фінішну лінію кадети ДГІ «Кадетський корпус» Вадим Колісник, Артем Аровін, Євген Котелевець та Даніїл Яхненко. Третіми до фінішу прийшли студенти НТУ «ХПІ» Богдан Літвінов, Максим Десятерик, Юрій Юрков та Максим Дерюга. В змаганнях з підтягування на перекладині перше та друге місця розділили, показавши при цьому однаковий результат, курсанти ВІТВ Олександр Петров та Ігор Каржанов, третє місце посів Даніїл Яхненко (ДГІ «Кадетський корпус»).

Завершувались військово-спортивні ігри змаганнями з перетягування канату, які завжди бувають дуже видовищними і викликають підвищений інтерес серед вболівальників. Перемогу тут здобула команда курсантів ВІТВ, другою стала команда студентів НТУ «ХПІ», третє місце посіла збірна студентів Харківського національного університету будівництва та архітектури. Після закінчення змагань були підведені підсумки в командній першості. Заслужену перемогу одержала команда курсантів Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ». На другу сходинку п’єдесталу піднялась збірна студентів НТУ «ХПІ», третьою виявилась команда Державної гімназії-інтернату «Кадетський корпус».

По завершенню спортивного свята на загальнокомандному шикуванні було нагороджено переможців та призерів грамотами та пам’ятними кубками. До присутніх також звернувся заступник начальника Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», підполковник Олександр Григорович Сінько. Він поділився своїми враженнями та нагородив грамотами професора А. В. Кіпенського і голову спортивного клубу «Політехнік» НТУ «ХПІ» А. О. Колісниченка за сприяння у підготовці та проведенні заходів військово-патріотичного виховання молоді і популяризації військово-прикладних видів спорту. А студенти кафедри психології факультету соціально-гуманітарних технологій НТУ «ХПІ» Юлія Болобан, Поліна Кодацька та Валерія Третьякова подарували усім присутнім вокальні композиції у своєму виконанні.

Треті військово-спортивні ігри «Заграва» завершено, свято пройшло організовано і знайшло емоційний відгук у учасників та гостей заходу. Ще раз вітаємо усіх учасників змагань і запрошуємо усіх бажаючих на спортивні майданчики!

Андрій Колісниченко, голова спортивного клубу «Політехнік»;
Марія Долгарева, викладач кафедри фізичного виховання.

Фото Валерія Таємницького

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет