ICAMES – ІІ призове місце у першої команди з України

[Світлана Землянська]
#11 от 14.06.2018

Міжнародні культурні і академічні збори студентів інженерних спеціальностей (ICAMES) щороку проводяться Інженерним товариством Босфорського університету (Туреччина). Цього року конкурс ICAMES відбувся вже в 23-й раз, і вперше за його історію, після ретельного розгляду надісланих заявок, запрошення і грант для участі в ньому отримала команда з України. Це були Катерина Чуприна та Оксана Радецька і їх науковий керівник Вікторія Віталіївна Тараненкова, доцент кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей.

– 18 команд (65 студентів із 13 університетів та 11 країн Європи, Азії, Африки й Америки) представили свої проекти, тематику яких цього року оргкомітет присвятив Зеленим Технологіям, – розповідають дівчата. – Всі вони були розділені на 4 категорії: конкретні, теоретичні (математичні), моделювання та вербально-концептуальні.

Зазначимо, що в кожній категорії були лише 2 призових місця, тим вагомішою є здобуте нашою командою друге місце (перше – в команди з Канади) в категорії конкретних проектів. Представлена нашими студентками робота була присвячена розробці нових видів екологічно ефективних будівельних матеріалів на основі доломітового в’яжучого для Зеленого Будівництва.

– На презентації дівчата продемонстрували зразки отриманих матеріалів, – продовжує Вікторія Віталіївна. – 5-курсниці Катерина і Оксана беруть участь у розробках нашої кафедри, були вже призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Свою презентацію за умовами конкурсу ICAMES вони робили англійською мовою.

Англійська стала в пригоді членам нашої команди у спілкуванні не лише на презентації – було ще й знайомство з університетом, вечори турецької та інших культур, екскурсії, просто дружні контакти з учасниками. На вечорі культур, наприклад, наші дівчата познайомили учасників конкурсу зі звичаями та традиціями України, пригостили нашим салом та огірочками, які мали чималий успіх (на знімку).

– Надзвичайне враження справив на нас новий кампус Босфорського університету в Кіліосі, що знаходиться на Чорноморському боці Босфорської протоки, – згадує Катерина Чуприна. – Він збудований із урахуванням екологічних вимог і передових Зелених Технологій. Наприклад, комплекс, що включає навчальні корпуси, гуртожиток, їдальню, спорткомплекс, а також науково-дослідницькі лабораторії, є повністю енергоавтономним завдяки використанню вітряної енергії. Там ми ознайомилися з роботою лабораторії з отримання біопалива з морських водоростей, зустрілися з провідними викладачами й керівниками лабораторій.

– Трохи жаль тільки, що така чудова нагода трапилася нам лише на 5 курсі, – зауважила Оксана Радецька. – Ми пересвідчилися, як багато можливостей для навчання, особистого розвитку надає мобільність у міжнародному освітньому просторі. Надалі ми будемо намагатися ці можливості використовувати якомога ефективніше. Для цього, зокрема, потрібне досконале володіння іноземною мовою. Ми дуже вдячні викладачам підготовчого факультету нашого університету – заступнику декана Ю. Г. Гаврилюку, завідувачу кафедри природничих наук ФМО О. М. Лапузіній, доцентові Л. М. Лісачук, які дуже допомогли нам активізувати наш мовний запас з англійської, що нам дуже знадобилося в поїздці. Велика подяка співробітникам Палацу студентів за надане українське вбрання. І, звичайно ж, велика заслуга у нашому успіху належить Вікторії Віталіївні – нашому керівникові, та всьому колективу рідної кафедри, де нас захопила наука, де працюють справжні дослідники, віддані своїй справі.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет