Міцного здоров’я та нових успіхів!

#8 от 26.04.2018

28 квітня відзначає 80-річний ювілей професор О. Я. Лобойко – відомий учений хімік-технолог. Олексій Якович – фахівець у галузі технології неорганічних речовин, каталізу та екології, доктор технічних наук (1979 р.), професор (1981 р.), декан факультету технології неорганічних речовин у 1981–1985 роках, завідувач кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології НТУ «ХПІ» з 1986 р. О. Я. Лобойко – досвідчений і мудрий педагог, він багато робить для підвищення якості підготовки спеціалістів, збереження і розвитку традицій наукових досліджень, матеріально-технічної бази рідної кафедри.

У далекому 1966 році Олексій Якович закінчив ХПІ, пройшов шлях від інженера до професора. Талановитий учень академіка В. І. Атрощенка, О. Я. Лобойко під його керівництвом захистив кандидатську й докторську дисертації.

Сфера наукових інтересів професора О. Я. Лобойка – дослідження та розробка каталітичних і масообмінних процесів, у тому числі каталізаторів, сорбентів із метою створення екологічно чистих та ресурсозберігаючих хімічних технологій неорганічних виробництв; кінетика й каталіз у процесах зв’язування азоту й, зокрема, конверсії СН4, СО, окиснення NH3 до оксидів азоту та їхня абсорбція, окиснювального амонолізу метану, відновлення оксидів азоту викидних газів виробництва HNO3; зменшення втрат платинових каталізаторів. Олексій Якович Лобойко досліджував кінетику конверсії СН4 окиснювачами СО2, Н2О під високим тиском і середньотемпературну конверсію СО водяною парою, розробив високоактивні каталізатори для цих процесів.

Олексій Якович брав участь у розробці та впровадженні у виробництво високоефективних вологостійких сорбентів для вловлювання безпосередньо в реакторі платинових каталізаторів при окисненні NH3 та синтезі HCN, а також способів активації – регенерації платиноїдних каталізаторів. Він досліджував процес відновлення NOх, які є у викидах виробництва HNO3, за допомогою NH3 і H2, розробляв оксидні каталізатори для цих процесів.

Професор О. Я. Лобойко опублікував понад 450 наукових статей, які мають наукове і практичне значення. Він автор і співавтор 11 монографій та 7 підручників, авторських свідоцтв і патентів. Олексій Якович підготував 3 докторів та 25 кандидатів наук, у тому числі чотирьох для інших держав.

О. Я. Лобойко – академік АН Вищої освіти України за відділенням хімії з 1992 р., академік АН Вищої школи України (2015 р.). Він нагороджений орденом «Знак Пошани» (1985 р.), медалями. У 2014 році він став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки. О. Я. Лобойко – почесний професор Українського державного хіміко-технологічного університету. Він користується великим авторитетом серед науковців та промисловців України, його поважають студенти та викладачі нашого університету.

Ректорат НТУ «ХПІ», дирекція Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, колектив кафедри хімічної технології неорганічних речовин, каталізу та екології вітають Олексія Яковича з ювілеєм та бажають йому міцного здоров’я, сімейного добробуту, творчої наснаги, успіхів у праці на благо України!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет