О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Багатьох років творчого життя і нових звершень!


[Євген Сокол]
#8 от 26.04.2018

Величезний вклад у розвиток нашого університету і вищої школи України в цілому зробив Почесний ректор НТУ «ХПІ», професор Леонід Леонідович Товажнянський, якого ми вітаємо з 85-річчям! Він належить до плеяди політехніків, чиє зростання, розвиток і здобуття досвіду були свого часу підтримані і направлені мудрим керівником нашого вузу, відомим діячем освіти Михайлом Федоровичем Семком.

Сфері освіти взагалі притаманні спадковість, неперервність традицій, нерозривний зв’язок поколінь. Саме цим принципом керувався мудрий Учитель, увівши до складу керівництва крупнішого в країні вишу 34-річного Леоніда Товажнянського, який з того часу понад 30 років працював на посаді проректора, а згодом 15 років – ректора. Цю традицію Леонід Леонідович продовжив, висуваючи молодь на керівні посади у вузі.

Ім’я професора Л. Л. Товажнянського широко відоме не лише серед освітян – ректора НТУ «ХПІ» знають, поважають і люблять вчені, політики, творча інтелігенція і, звичайно ж, десятки тисяч фахівців у різних галузях людської діяльності – випускників ХПІ. Такий авторитет він заслужив своїм талантом, десятиріччями плідної праці, натхненним служінням Освіті.

Одним із аспектів цього служіння є великий практичний вклад професора Л. Л. Товажнянського у приєднання вітчизняної освіти до європейського і світового освітнього простору. Під його керівництвом, спираючись на власний багатий досвід та вивчивши європейський і світовий, педагоги та науковці Харківського політехнічного одними з перших в Україні розробили методичну документацію для впровадження принципів Болонського процесу. Ця методична база, створена в НТУ «ХПІ», за рекомендацією Міністерства освіти і науки України впроваджувалася всіма університетами нашої держави.

Професор Л. Л. Товажнянський є також видатним організатором науки, будучи сам відомим вченим, продовжувачем в університеті традицій наукових шкіл із важливих фундаментальних проблем хімічної технології, каталітичних процесів і реакторів.

Мені довелося працювати під його керівництвом і поряд із ним багато років, і я хотів би відзначити одну з вражаючих рис його особистості – надзвичайну мудрість. Як-то кажуть, розумний знайде вихід із будь-якої ситуації, а мудрий до неї просто не потрапить. Дипломатичний талант Леоніда Леонідовича на всіх етапах його діяльності допомагав вирішувати найскладніші питання на користь університету. У багатогранному процесі діяльності вищої школи дуже важливим є особистий приклад – тут не всьому можна навчитися за підручниками. Ректор Л. Л. Товажнянський називав себе диригентом, у нього можна було повчитися вмінню підбирати, розставляти кадри і створювати злагоджений «оркестр».

Так само злагоджено працюють сьогодні дві «гілки влади» в університеті. НТУ «ХПІ» є поки що єдиним в Україні вищим навчальним закладом, у якому розділені повноваження ректора (виконавча влада) і Вченої ради (законодавча). Вчена рада під головуванням професора Л. Л. Товажнянського визначає напрямки розвитку університету, виробляє і затверджує їх основні положення. І в нас не виникає жодної конфронтації, навіть розходжень. Саме завдяки цьому університет працює спокійно, невпинно розвивається, про що свідчать численні високі рейтинги, нові наукові зв’язки, напрямки міжнародної співпраці тощо.

Саме такий стиль роботи завжди був притаманний професору Леоніду Товажнянському на всіх посадах його плідної, самовідданої діяльності в НТУ «ХПІ». І сьогодні Почесний ректор університету в нашому «строю», віддає всі сили нашій альма матер, працює так само творчо, вчить молодь і заряджає її своєю надзвичайною енергією.

Дорогий Леоніде Леонідовичу! Від імені всього колективу університету щиро вітаю Вас із ювілеєм і бажаю багатьох років творчого життя, нових звершень на благо України, рідного Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет