О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Нових вершин і творчої наснаги!


#6 от 28.03.2018

Колонка ювіляра

Нових вершин і творчої наснаги!

19 березня відзначив значну дату у своєму житті завідувач кафедри «Матеріалознавство» професор Олег Валентинович Соболь. Він є відомим в Україні та за її межами вченим, справжнім лідером науковців Слобожанщини в галузі матеріалознавства, одним із фундаторів наукової школи зі структурної інженерії поверхні. Професор О. В. Соболь вніс суттєвий вклад у розбудову науки та освіти Харківського регіону. Під його керівництвом виконано 47 тем за держзамовленням, господарчих договорів з провідними промисловими підприємствами та науковими установами НАН України, великі міжнародні проекти із Brookhaven National Laboratory (США), Європейським Офісом Аерокосмічних Досліджень і Розробок (Англія) та інші. За результатами його роботи у 2014 році в університеті Пуатьє (Франція) розвинуто новий науковий напрямок та виконані пріоритетні наукові дослідження в галузі наноматеріалознавства квазібінарних, квазітринарних, високоентропійних сплавів фаз впровадження.

Олег Валентинович є членом міжнародної спілки кристалографів (Велика Британія) та MRS (США), членом редакційних колегій та офіційним рецензентом високорейтингових журналів, у тому числі видавництва Elsevier (Нідерланди) («Materials & Design», «Acta Materialia», «Surfaces and Interfaces», «Surface and Coatings Technology» та ін).

Член програмних комітетів багатьох міжнародних конференцій та конгресів з матеріалознавства нових матеріалів і нанотехнології, вакуумно-плазмових процесів, він також є засновником та співголовою оргкомітету щорічного міжнародного науково-практичного семінару «Современные технологии в металлографии и материаловедении». Опублікував понад 670 наукових праць в Україні і за кордоном, у тому числі 10 монографій та 7 навчальних посібників. Має 158 наукових праць у виданнях, що індексовані в базі SCOPUS. За даними баз даних Google Scholar та SCOPUS загальна кількість посилань на наукові праці професора О. В. Соболя складає 1752, у тому числі з 2012 року – 1394, а h–індекс – 21. Виступав із доповідями на 72 міжнародних конференціях, має міжнародні патенти та нагороди спеціалізованих виставок. Його розробка «Прогресивна технологія обробки поверхні для підвищення властивостей інструменту» стала переможцем Всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар 2012 року». В співдружності з «Carl Zeiss AG» (Німеччина) та «Optec Holding B.V.» (Нідерланди) на базі кафедри матеріалознавства НТУ «ХПІ» професор О. В. Соболь відкрив перший у східній Україні референтний Центр сучасних технологій в металографії і матеріалознавстві.

Він є головою і членом ДЕКу з кількох спеціальностей та спеціалізацій, головою НМК НТУ «ХПІ» зі спеціальності «Матеріалознавство», членом вчених рад НТУ «ХПІ» і інституту механічної інженерії і транспорту, членом комісії з акредитаційної експертизи МОН України, членом секції «Фізико-технічні проблеми матеріалознавства» Наукової ради МОН України, заступником голови НМК 132 «Матеріалознавство» МОН України.

Діяльність Олега Валентиновича з підтримки державної діяльності з виховання обдарованої молоді відзначена численними подяками й грамотами. За багаторічну плідну працю, вагомий особистий внесок у справу підготовки висококваліфікованих спеціалістів, значні наукові здобутки він нагороджений Почесною Грамотою президії Національної академії наук України (2015), є дипломантом XVI конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» у номінації «Завідувач кафедри» (2014), нагороджений Грамотами Харківської обласної ради та подякою її голови.

Під керівництвом професора О. В. Соболя підготовлені переможці ІІ туру Всеукраїнських олімпіад та конкурсів наукових робіт, підготовлені та захищені дисертації на здобуття вченого звання кандидата наук.

Справжній педагог, він уміє викликати і утримати увагу аудиторії, застосовує новаторські засоби навчання і не втомлюється дивувати студентів новими інтерактивними прийомами. Олег Валентинович вміло поєднує у своїх методичних і практичних розробках усі види навчальної роботи: і самостійний пошук необхідного матеріалу, підготовку усних доповідей, їх захист, і дискусії. Талановитий вчений, справжній лідер у сфері вищої освіти професор О. В. Соболь зустрів свій ювілей у розквіті творчих сил і зі здобутим в колективі університету заслуженим авторитетом.

Колектив навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту щиро вітає Олега Валентиновича, бажає йому міцного здоров’я, творчої наснаги та щастя!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет