О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Підприємство – вступ до спеціальності


[Доцент Є. В. Ящеріцин, ст. викладач Г. М. Панчева]
#22-23 от 21.12.2017

На знімку: студенти у термічному цеху знайомляться з будовою шахтної печі.

Ще у другій половині 20-го століття у середовищі фахівців, які професійно займались охороною праці на виробництві, виникло розуміння того, що спеціалістів для відповідних відділів слід готувати системно у вищих навчальних закладах. Проте реалізувати цю ідею на теренах України вдалось лише після здобуття незалежності. В НТУ «ХПІ» підготовка фахівців за напрямком «Охорона праці» (з 2016 р. – «Цивільна безпека») ведеться з 2013 року на кафедрі «Охорона праці та навколишнього середовища» механіко-технологічного факультету.

Важливим для професійного становлення майбутніх фахівців є не тільки оволодіння теоретичними знаннями з обраної спеціальності, але і закріплення їх на практиці. Саме з цією метою 9 листопада в рамках вивчення дисципліни «Вступ до спеціальності» першокурсники гр. МТ-57 разом з керівником групи ст. викладачем Г. М. Панчевою, заст. декана МТ факультету, доцентами О. Я. Пітаком, Є. В. Ящеріциним та ст. викладачем О. В. Толстоусовою побували на заводі «Корум Світло шахтаря». Це підприємство спеціалізується на виготовленні обладнання для видобутку корисних копалин. Це, зокрема, шахтові конвеєри, індивідуальні шахтарські ліхтарі та ін. устаткування. На прохідній заводу нас зустріла спеціаліст служби оцінки та навчання департаменту управління персоналом Т. М. Мостова, яка провела нас до відділу «Охорона праці». Там нам показали фільм про історію, асортимент продукції та структуру заводу. А потім С. Л. Приходько, випускник нашого факультету 1986 року спеціальності «Обробка металів тиском», провів вступний інструктаж з охорони праці під час перебування на підприємстві. Після цього нам видали захисні каски, та ми у супроводі керівника відділу «Охорона праці» В. Б. Бочило відвідали металообробний, ливарний, термічний, ковальсько-пресовий цехи підприємства, а також відділ підготовки виробничого персоналу.

Особливе враження на викладачів та студентів справив термічний цех, де нас супроводжував та відповідав на запитання заступник керівника цеху Є. С. Халявкин. Там ми спостерігали роботу термічних печей, де відбувається процес газової цементації (насичення поверхні сталевих деталей вуглецем) у середовищі ендогазу (ендотермічна атмосфера), оглянули шахтні відпускні печі та обладнання для інших видів термічної обробки металів (загартування, нормалізації та відпалу), а також контрольно-вимірювальні прилади для контролю параметрів технологічних процесів у вищезгаданому обладнанні.

Екскурсія справила сильне враження на студентів та викладачів, хоча носила ознайомчий характер. Студенти уяснили для себе, що собою являють потенційно небезпечні місця роботи персоналу та ризики травматизму і професійних захворювань, їм вдалося відчути всю відповідальність роботи інспекторів з охорони праці. Ось які враження ми почули від студентів:

Тетяна Давиденко: «Незабутні враження справив на мене цей величезний завод! Нас супроводжували прекрасні співробітники, що добре знають свою справу. Інформація була подана в доступній формі. Можу сказати, що обрала для себе дуже цікаву спеціальність та планую стати кваліфікованим спеціалістом».

Павло Євжецький: «Ми зрозуміли, що на виробництві для нас, майбутніх інженерів з охорони праці, дуже багато роботи. Інженеру треба досконало розуміти виробничі процеси, щоб ставити вимоги до працівників».

Завідувач кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища» професор В. В. Березуцький, викладачі та студенти групи МТ-57 висловлюють щиру подяку за сприяння в організації та проведенні екскурсії керівництву заводу «Корум Світло шахтаря» та особисто Т. М. Мостовій.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет