Із золотого фонду університету

#22-23 от 21.12.2017

21 грудня відзначає своє 80-річчя та 55 річницю науково-педагогічної праці завідувач кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей, професор, доктор технічних наук, академік Української технологічної академії, Заслужений працівник освіти України Михайло Іванович Рищенко. Це одна з особистостей, що складають золотий фонд нашого університету. Випускник ХПІ, він здобув і виробничий досвід, і в рідному вузі пройшов славний трудовий шлях від асистента до завідувача кафедри, декана факультету, який він очолював протягом 16 років.

Професор М. І. Рищенко відомий в Україні і за її межами вчений у галузі тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів, автор численних наукових праць. Він виховав не одно покоління фахівців, а на очолюваній ним кафедрі 12 науковців захистили докторські та понад 50 – кандидатські дисертації. 24 кандидати та 3 доктори наук із цього числа отримали путівку в науку під безпосереднім керівництвом Михайла Івановича.

Талант педагога і організатора науки, активна громадянська позиція, повага та турбота про людей – ці якості ювіляра здобули йому високий авторитет серед колег, любов студентів. Діяльність професора Михайла Івановича Рищенка є зразком служіння ідеалам Освіти, державного підходу до вирішення проблем вищої освіти, виховання молоді. Він неодноразово виїздив на стажування та ділові зустрічі з викладачами та фахівцями університетів Італії, Германії, Чехії, Австрії, Румунії, Китаю.

Трудова діяльність М. І. Рищенка відзначена багатьма нагородами, серед яких медалі «За трудовую доблесть», «Відмінник освіти України», а також Грамота Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» та ін. Ці відзнаки – об’єктивна оцінка невтомної, творчої, плідної діяльності ювіляра.

Шановний Михайле Івановичу! Гаряче вітаючи з ювілеєм, зичимо Вам міцного здоров’я, справжньої насолоди від Вашої творчої праці, подальших успіхів! Нехай Вам завжди посміхається доля, хай будуть здорові і щасливі Ваші близькі, а зроблене для людей добро повернеться сторицею!

Нехай ще довгі-довгі роки супроводжують Вас творче натхнення, великі мета і завдання, які Ви ставите перед собою в житті!

Ректорат НТУ «ХПІ», факультет ТНР, кафедра технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей, редакція газети «Політехнік»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет