Ласкаво просимо на територію ІТ!

[Підготувала З. Мельник]
#20 от 14.11.2017

Першокурснику! В тобі вже сьогодні зацікавлені провідні комп’ютерні фірми!

На початку нового навчального року на факультеті комп’ютерних та інформаційних технологій (КІТ) відбулася традиційна зустріч керівництва факультету (завідувачів кафедр, заступників декана, кураторів академічних груп), представників відомих комп’ютерних фірм зі студентами першого курсу.

КІТ факультет співпрацює з такими відомими комп’ютерними фірмами, як EPAM Systems, NIX Solutions Ltd, TEAM International Services Inc, Zfort Group. Там наших студентів із задоволенням приймають і на стажування, і працевлаштовують. Декан факультету, професор Микола Йосипович Заполовський розповів газеті «Політехнік» про підготовку і перспективи майбутніх фахівців.

Професор М. Й. Заполовський: «Цього року до КІТ факультету вступили 211 чоловік. 121 із них – на бюджетну форму навчання, 90 – на контрактну. Наші студенти оволодівають такими спеціальностями: «Комп’ютерна інженерія» (комп’ютерні системи та мережі; системне програмування; спеціалізовані комп’ютерні системи); «Комп’ютерні науки» (системи штучного інтелекту; інженерія даних та знань; програмне забезпечення інформаційних технологій Інтернету речей); «Телекомунікації та радіотехніка» (телекомунікаційні системи та мережі); «Електроніка» (мультимедійні інформаційні технології і системи). Вони отримують фундаментальну математичну підготовку, а також досконало опановують комп’ютерну та мікропроцесорну техніку, системне програмування та сучасні інформаційні технології. Підготовку ведуть кафедри: «Обчислювальна техніка та програмування» (зав. кафедри професор С. Г. Семенов), «Системи інформації» (професор О. А. Сєрков), «Інформатика та інтелектуальна власність» (професор М. М. Солощук), «Мультимедійні інформаційні технології і системи» (професор С. М. Порошин), «Розподілені інформаційні системи і хмарні технології» (професор Л. Г. Раскін). Ми забезпечуємо можливість індивідуальної роботи кожного студента завдяки застосуванню сучасних навчальних технологій, широкому впровадженню обчислювальної техніки, програмного забезпечення при використанні мов програмування різного рівня, застосуванню сучасних математичних методів і пакетів прикладного програмного забезпечення і т. д.

Нам вдається готувати фахівців найвищого рівня, які відповідають світовим стандартам. У цьому нам дуже допомагає співробітництво з провідними комп’ютерними фірмами. Однією з перших фірм, із якою ми почали співпрацювати, була NIX Solutions Ltd. Її президент к. т. н. Ігор Брагінський, випускник кафедри обчислювальної техніки та програмування (ОТП). Згідно з договором про співробітництво компанія NIX Solutions проводить тестування студентів КІТ факультету, які потім мають можливість навчатися там за індивідуальними програмами та працювати.

На зустріч з першокурсниками цього року прийшли представник Resource Development Unit компанії «EPAM Systems» Євген Сакало; керівник тренінгового центру компанії Zfort Group Тетяна Тумар; координатор навчального центру компанії NIX Solutions Ltd. Євгенія Стрєлкова; керівник мережевої академії CISCO професор В. О. Кравець, а також завідувачі кафедр факультету, заступники декана, куратори груп, представники профспілкової організації, самоврядування, бібліотеки.

Євгенія Стрєлкова розповіла студентам, що компанія NIX Solutions існує з 1993 року та займається розробкою, тестуванням і підтримкою програмного забезпечення. Навчальний центр при компанії був створений для більш плідної взаємодії з вузами та студентами. Зараз центр проводить регулярні набори на навчальні програми з різних напрямків та допомагає студентам навчитися застосовувати теоретичну базу, яку вони отримують у вузі, на практиці.

Співпраця факультету з фірмою EPAM Systems (генеральний директор О. І. Чеботар, директор філії в м. Харків Сергій Шкурупій, координатор співробітництва к. т. н., доцент М. В. Почебут) розпочалась у 2012 році. Основний зміст діяльності цієї фірми – розробка системного програмного забезпечення, сучасних інформаційних корпоративних систем, систем автоматизації документообігу, ERP систем із повним супроводом розробки робочого циклу: проектування, тестування, підтримка. Завдяки активній підтримці М. Почебута на кафедрі «ОТП» була створена сучасна комп’ютерна лабораторія на 20 робочих місць. У першій половині дня тут проходять заняття студентів, а в другій половині – співробітники фірми проводять заняття зі студентами, які пройшли за конкурсом і претендують на роботу в філіях фірми. Згідно з договором студенти проходять у фірмі виробничу практику, стажуються. Студенти і викладачі отримують там матеріали для написання наукових робіт, випускників фірма із задоволенням бере на роботу.

Представник Resource Development Unit компанії «EPAM Systems» Євген Сакало привітав першокурсників факультету КІТ з важливою подією – початком отримання вищої освіти, та, як наслідок, спеціальності. «Компанія EPAM надає великі можливості для професійного розвитку студентів у нашому корпоративному університеті, – відзначив Є. Сакало. – Ми розраховуємо на вашу активність та цілеспрямованість у процесі навчання та чекаємо на вас у якості учасників університетської програми EPAM за напрямками QA, Java, Net, FrontEng, DevOps». Подробиці на сайті www.training.epam.com.

Привітання та поздоровлення від ІТ компанії Zfort Group висловила керівник тренінгового центру Тетяна Тумар. Головна увага в роботі із співробітниками компанії тут надається їх розвитку та самовдосконаленню. Розроблені та застосовуються численні програми навчання за різними напрямками. Вже протягом двох років існує внутрішній навчальний проект Zfast Track – доповіді та майстер класи з обміну досвідом. Цього року розпочала свою роботу освітня платформа Zdag із обміну досвідом серед ІТ-шників Харкова та України.
У 2011 р. на КІТ факультеті при кафедрі «Системи інформації» створено мережеву академію CISCO. Навчальний клас лабораторії має 14 комп’ютерів та обладнання, призначене для підготовки фахівців у галузі мережевих технологій. Очолює академію Заслужений працівник освіти України, академік Української технологічної академії, Почесний доктор Мішкольцського університету, Відмінник освіти України, професор В. О. Кравець. Валерій Олексійович упродовж 1998–2012 рр. був координатором 19 проектів TEMPUS/TACIS та понад 60 проектів різноманітних європейських та світових програм.

Вітаючи першокурсників, професор В. О. Кравець розповів про можливості отримання на факультеті додаткових знань – і в академії CISCO, і в нещодавно відкритому центрі «Game Study». Індивідуальний підхід до кожного слухача академії CISCO під час навчання за напрямом інфокомунікаційних технологій за міжнародними програмами дозволяє у стислі терміни завершити обраний цикл навчання з отриманням відповідного сертифікату. Наявність такого сертифікату суттєво підвищує конкурентоздатність випускників кафедр факультету у підприємців як в Україні, так і за кордоном. Зокрема випускники плідно працюють у філіалах компанії CISCO та споріднених ІТ фірмах у Польщі, Німеччині, Австрії, Франції та США. Навчально-науковий центр «Game Study», створений за сприяння гранту Євросоюзу «Erasmus», зосередив свою діяльність на розвитку гральної індустрії в Україні. Кооперація в провідних вузах України, Іспанії, Австрії та Польщі дозволяє дослідити та впровадити сучасні тенденції розвитку наукових напрямків у навчальні програми Центру. Це дає змогу розширити контингент слухачів та, окрім студентів вузів, залучити до навчання за розробленими програмами інвалідів та ветеранів АТО.

Залишається додати, що підготовку майбутніх студентів, а згодом і фахівців провідних компаній, КІТ факультет розпочинає ще зі школярів. У 2016 році на кафедрі ОТП відкрилася комп’ютерна школа «KIDS-IT». Відвідувачі (6–10 класи загальноосвітньої школи) вивчають програмування, основи робототехніки, вчаться створювати сайти. Після 10 класу вже майбутні абітурієнти можуть продовжити навчання у елітарній школі «Політехнік», яка допоможе їм підготуватися до зовнішнього тестування».

Підготувала З. Мельник

Фото І. Гаєвого

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет