О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Станемо справжніми спеціалістами!


[Підготувала О. Прошак, студентка ХНУ ім. В. Н. Каразіна.]
#20 от 14.11.2017

На знімку Ахмета Сабіта (на передньому плані) – студенти-учасники конференції разом із викладачем Вікторією Володимирівною Романовою.

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт у галузі «Нафтова та газова промисловість» відбувся наприкінці березня в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Перед учасниками науково-технічної конференції стояли складні завдання: продемонструвати творче мислення, індивідуальні здібності та дослідні навички. Тим більше, що обговорення тем відбувалося в процесі жвавої дискусії: кожен зі студентів-учасників представив своє зріле, ґрунтовне та актуальне дослідження.

За результатами виступів-презентацій на конференції було представлено 27 призових місць, з яких 7 – перших, 10 – других та 10 – третіх.

Серед переможців конкурсу – Сергій Химченко та Ілля Фик з групи О-63а.

Сергій Химченко (на знімку в центрі у верхньому рядку) став щасливим володарем диплома І ступеня. На конференції він представив роботу «Відповідність якості природного газу, що видобувається в Україні, вимогам європейських норм». Над цією темою він працював під керівництвом доцента кафедри видобутку нафти, газу та конденсату М. І. Братаха.

«Я глибоко вдячний Михайлу Івановичу за допомогу, – каже Сергій. – Він уважний і справедливий викладач, в нього завжди є час для студентів. Мета моєї роботи – гармонізація українських та європейських стандартів якості газу. На прикладі підрахунку метанового числа ми хотіли показати, що приведення українських та європейських стандартів якості до відповідності не є складним процесом. А з переходом автомобілів на газ, як основне паливо, цей показник є дуже важливим для безпеки використання двигунів внутрішнього згоряння, хоча на даний час не нормується в Україні».

Ілля Фик (на знімку другий справа на передньому плані) виступив на конференції з роботою «Підрахунок запасів газу по підвищенню пластового тиску» і одержав диплом ІІ ступеня.

«Я вперше був на конференції такого рівня, – розповідає Ілля, – і отримав від цього велике задоволення. Роботу я підготував під керівництвом свого діда – професора Іллі Михайловича Фика, завідувача кафедри видобування нафти, газу та конденсату. Ця тема дуже актуальна, тому що обраний нами метод підрахунку запасів газу дозволяє більш ефективно розробляти газоконденсатні родовища. І у разі підземного переміщення газу він дозволить провести більш точний підрахунок запасів.

На конференції перед нами стояло не лише завдання представити свою роботу. Треба було ще й відповісти на ряд складних запитань. Приємно було з цим впоратися!

Моєю роботою, поки що теоретичною її частиною, зацікавилися на Куличихінському нафтогазоконденсатному родовищі, це теж дуже приємно!

Я дуже вдячний Іллі Михайловичу Фику за допомогу! Хочу сказати, що мій науковий керівник ставиться до мене дуже вимогливо, в процесі виконання роботи я отримав велику кількість корисної інформації».

«Перед конференцією ми один день провели у Львові, – розповідають хлопці. – А вже потім в Івано-Франківську ми були цілий чудовий тиждень! Проїзд і проживання в готелі нам сплачував ХПІ. Разом з викладачами нашої кафедри – доцентами М. І. Братахом, Д. Ф. Донським, Д. Є. Добруновим, старшим викладачем В. В. Романовою – гуляли прекрасним містом. Дуже сподобалася нам екскурсія у с. Надвірна, де починалася історія видобування нафти… Додому ми поверталися, сповнені нових вражень, планів на майбутнє…».

Герої цієї публікації на «відмінно» склали державний іспит! Вони підкреслюють, що, вступивши до ХПІ, вони зробили вірний вибір.

«Наша спеціальність перспективна, вчитися дуже цікаво, університет дає прекрасні академічні знання. Ми відчуваємо себе впевненими у своїх силах, мріємо стати справжніми спеціалістами!» – посміхаються хлопці.

До речі, Сергій Химченко, наприклад, вже працює в сервісній буровій компанії інженером-дослідником!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет