О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Ніч науки»


[Підготувала О. Прошак]
#18-19 от 18.10.2017

На знімку В. Ковшика учні 10 класу фізико-математичного ліцею № 27. Зліва направо: Єгор Мірошниченко, Георгій Торяник, Микита Москвітін, Дар’я Кудряшова, Артур Коверніков. На передньому плані вчитель математики Олена Анатоліївна Яновська, перша зліва Юлія Володимирівна Орендарчук, співробітник кафедри ливарного виробництва.

«Ніч науки» відбулася в НТУ «ХПІ» 30 вересня. У цей день наш університет відвідали понад 1500 чоловік. Гості, більшість з яких була старшокласниками харківських шкіл, знайомилися з досягненнями та інноваційними відкриттями вчених у сфері енергоефективності. Проект, який проходить у Харкові з 2013-го, у цьому році був присвячений саме цій темі.

Програма «Ночі науки» була дуже насиченою. Весь день тривали екскурсії в Музеї історії НТУ «ХПІ». У ректорському корпусі працювала виставка розробок вчених Харківського політехнічного. Кожні півгодини нові групи екскурсантів приймала велика високовольтна зала, розташована в електрокорпусі.

ПОсь на екскурсію до Музею історії НТУ «ХПІ» йдуть іноземці – студенти підготовчого відділення. Серед них Зеід Хкайі. Хлопець закінчив Університет Марокко за фахом «Англійська лінгвістика». Зараз він посилено вивчає російську мову, мріє вступити до нашого університету і продовжити освіту в магістратурі за своєю спеціальністю.
На знімку І. Гаєвого – Марина Геннадіївна Шленьова, старший викладач кафедри гуманітарних наук, к. філ. н . та Зеід Хкайі.

Відвідувачам свята науки розповідали про принципи роботи сонячних електростанцій. Школярі дізналися про те, як зробити будинок енергоефективним, до речі, всіх дуже зацікавив макет енергоефективної квартири. Діти разом із вченими дослідили вплив факторів на вироблення енергії і порівняли енергоефективність різних типів ламп. Гостям також розповіли про використання датчиків руху і таймерів для економії енергії. Політехніки демонстрували глядачам захист електроенергетичного обладнання від прямих ударів блискавки, і навіть відтворювали її удар, екскурсанти побачили унікальний трансформатор Тесла, розроблений студентами кафедри передачі електричної енергії, і дізналися, як можна на відстані запалити лампочку без проводів.

 

Руслан Коротких – учень 10 класу Харківської спеціалізованої школи № 85:
«Я вперше на подібному заході, і мені тут все дуже цікаво. Вражає і сам університет, його доглянута територія, і підготовлена виставка досягнень вчених ХПІ. Я ще не зовсім впевнений, до якого вузу буду вступати після закінчення школи, але моя подальша діяльність точно буде пов’язана з технічними науками. Адже мої улюблені предмети – математика, інформатика та англійська мова!».

Школярів дуже цікавили експерименти з фізики (електрика, механіка, коливання, магнетизм), які проводили молоді вчені ХПІ. Дітей також ознайомили із науковими розробками в галузі мікропроцесорної техніки (імітатор сонячного випромінювання з цифровим керуванням). Політехніки продемонстрували роботу приладу «АШЕМІТ», який був розроблений на кафедрі інженерної електрофізики НТУ «ХПІ» та пройшов апробацію у клініках України, Росії та Німеччини щодо лікування широкого спектру захворювань за допомогою електрофізичного впливу.

Гості ХПІ взяли участь у хімічних дослідах та майстер-класах з приготування вафель і морозива на кафедрі технології жирів і продуктів бродіння.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет