О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Юрій Іванович Долженко


#18-19 от 18.10.2017

Кафедра фізичної хімії з великою скорботою сповіщає, що 15 вересня 2017 року пішов із життя кандидат хімічних наук, професор кафедри Ю. І. Долженко.

Народився Юрій Іванович у 1950 році. Все його життя було пов’язане з Харківським по-літехнічним інститутом, який він закінчив у 1974 році за спеціальністю «Технологія електрохі-мічних виробництв» Тут він працював протягом 43 років і пройшов шлях від інженера кафедри «Ливарне виробництво» та молодшого наукового співробітника кафедри фізичної хімії до про-фесора кафедри.

Юрій Іванович Долженко був одним з найдосвідченіших викладачів кафедри. Протягом майже сорокарічної викладацької діяльності підготував і читав біля 20 курсів лекцій з дисцип-лін кафедри для різних форм навчання і різних спеціальностей факультетів ТОР, ТНР та ІТ. Був провідним методистом кафедри, за його участю був модернізований лабораторний практикум з фізичної хімії. Він запропонував алгоритм та розробив комп’ютерну програму для розрахунків термодинамічних характеристик хімічної реакції, що широко впроваджена на кафедрі для орга-нізації самостійної роботи студентів. Розробив і запровадив у навчальний процес систему тес-тів для поточного контролю знань за модульною системою.

Спільно з професором В. М. Кошкіним розробив оригінальну, що немає аналогів, про-граму курсу з фізичної хімії «Что, где, для чего? Программа-путеводитель», яка видана окре-мою книжкою, оприлюднена в Інтернеті і використовується як для індивідуального вивчення курсу, так і для навчання за дистанційною системою.

Внесок Юрія Івановича Долженка в методичну роботу кафедри висвітлено у більш ніж тридцяти науково-методичних розробках, зокрема п’яти навчально-методичних посібниках і збірці задач та багатоваріантних контрольних робіт, якими користуються як студенти, так і ви-кладачі. Юрій Іванович Долженко був наставником молодих викладачів кафедри, які прослу-хали курс його лекцій і використовують одержаний методичний досвід у своїй педагогічній практиці.

Як заступник завідувача кафедри, обов’язки якого він виконував понад 25 років, Ю. І. Долженко був основним організатором навчального процесу і ініціатором впровадження нових форм навчання, зокрема системи індивідуалізації навчального процесу. Юрій Іванович брав активну участь у розробці нових навчальних планів і був експертом робочих програм з фізич-ної хімії при впровадженні нових учбових планів за Болонською системою освіти.

З 1976 р. брав участь у наукових дослідженнях кафедри як керівник та відповідальний виконавець держбюджетних та госпдоговірних тем, пов’язаних з фундаментальними дослі-дженнями в галузі фізичної хімії конденсованого стану, а саме вивченням характеру взаємодії на молекулярному рівні. Останні наукові дослідження були присвячені розробці теоретичної моделі розчинності оксидів у розплавах галогенідів лужних та лужноземельних металів.

Він був рецензентом 4 кандидатських і 2 докторських дисертацій, а також офіційним рецензен-том двох навчальних посібників з фізичної хімії, що видавалися з грифом Мініcтерства освіти України.

Професор Ю. І. Долженко був членом вченої ради факультету технології органічних ре-човин протягом кількох скликань.

Юрій Іванович користувався великою любов’ю і повагою співробітників кафедри, його цінували за професіоналізм, готовність допомогти і в роботі, і в побуті. Студенти цінували Юрія Івановича за нестандартні лекції, почуття гумору та неабиякі педагогічні здібності.

Таким він і залишиться у нашій пам’яті – професіоналом, закоханим у свою роботу, дос-відченим педагогом та добрим товаришем.

Колектив кафедри фізичної хімії

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет