О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Високі технології: тенденції розвитку»


[Ю. Гуцаленко, відповідальний секретар МНТС «Інтерпартнер – 2017».]
#18-19 от 18.10.2017

На знімках учасника семінару професора В. Л. Доброскока: учасників семінару вітає ректор ОНПУ, професор Г. О. Оборський

Такою була тема XXV Міжнародного науково-технічного семінару з високих технологій машинобудування, який відбувся 6–9 вересня 2017 року в місті Одеса з організаційною відповідальністю кафедри «Інтегровані технології машинобудування» ім. М. Ф. Семка. За традицією, що склалася у розвитку цього наукового форуму, його співголовами виступили ректори НТУ «ХПІ» і ОНПУ – член-кореспондент НАН України, професор Є. І. Сокол і професор Г. О. Оборський.

Учасників, уже звично, гостинно прийняли відомий своїм конференц-центром готель «Вікторія», що поблизу приморської Аркадії, та Одеський національний політехнічний університет – головний партнер НТУ «ХПІ» в організації роботи семінару з часу його передислокування з власної південнобережної бази в Криму до чорноморської Пальміри.

До програми ювілейного семінару увійшло 62 доповіді 126 авторів з 7 країн світу (Греція, Грузія, Індія, Нігерія, Сербія, Угорщина, Україна). В роботі пленарного та секційних засідань взяли участь та виступили з науковими доповідями й повідомленнями 66 з них, у тому числі 22 доктори і 18 кандидатів наук із Запоріжжя, Києва, Краматорська, Одеси, Покровська, Сімферополя, Тбілісі, Харкова, Херсона, Чернігова.

Обговорення актуальних питань розвитку високих технологій на семінарі велося, насамперед, навколо анонсованих програмою доповідей пленарного засідання, більшість із яких була запропонована до аудиторного дискутування харківськими політехніками, а саме професорами С. С. Добротворським («Javamach cluster – єдина платформа освіти, науки і виробництва»), В. Л. Доброскоком («Статистичне моделювання при вирішенні науково-технічних задач») і О. А. Пермяковим («Агрегатно-модульний принцип створення металорізальних верстатів. Історія та сучасність»). Іншими доповідями, що привернули загальний інтерес та викликали найбільш жваве обговорення учасниками семінару, стали подані авторськими колективами з ОНПУ «Задачі динаміки в технології машинобудування», доповідач – професор О. А. Оргіян; Інституту надтвердих матеріалів ім. В. М. Бакуля НАН України «Технологічні можливості інструментів, що оснащені композитами на основі кубічного нітриду бора», доповідач – заступник директора інституту з наукової роботи, професор С. А. Клименко і Грузинського технічного університету «Основні технологічні процеси, необхідні для виготовлення мехатронних систем, що відповідають сучасним вимогам, та проблеми їх інструментального забезпечення на тлі викликів «ІНДУСТРІЯ 4.0», доповідач – керівник департаменту виробничих технологій інженерної механіки, професор Р. С. Турманідзе.

Учасники семінару представляли 14 вітчизняних та зарубіжних навчальних закладів, у тому числі українські столичні національні політехнічний і транспортний університети. Крім НТУ «ХПІ» від харківських вузів свого представника на семінар делегувала також Українська інженерно-педагогічна академія. Серед низки інших установ, організацій та підприємств реального сектору економіки харківський регіон був представлений Науково-виробничим центром «Європейські технології машинобудування», Харківським машинобудівним заводом «ФЕД», Агентством маркетингових технологій «Лукомор’є» і Головним управлінням державної служби надзвичайних ситуацій у Харківській області.

пленарне засідання семінару проходить під керівництвом завідувача кафедри інтегрованих технологій машинобудування ім. М. Ф. Семка НТУ «ХПІ», професора О. М. Шелкового (перший справа) та директора Інституту промислових технологій, дизайну та менеджменту ОНПУ, професора В. М. Тонконогого (другий справа).

Багато учасників, крім вдячності організаторам семінару, висловлювали побажання щодо зустрічі наступного року, причому такі побажання надходили також і від тих колег, хто з тих чи інших причин не зумів приєднатися до семінарського кола в Одесі цього року. Тож семінар закінчився і … хай живе семінар! У звичному режимі вже обмінюються думками щодо майбутнього семінару члени постійно діючого програмного комітету та його робочого ядра на чолі з професором А. І. Грабченком. У звичному – з 1991 року, коли в пору розвалу СРСР, десоціалізації Східної Європи і відповідної цим процесам дезінтеграційної кризи основних зовнішніх наукових зв’язків вітчизняних науковців, саме Анатолій Іванович Грабченко, а з ним очолювана ним кафедра за підтримки керівництва університету передбачливо виступили ініціаторами цього наукового форуму з метою збереження безцінного безпосереднього спілкування та інтернаціонального обміну думками і співробітництва науковців, спільного осмислення шляхів вдосконалення високих технологій і вищої освіти на благо і процвітання народів і країн.

25-й, ювілейний, номер семінару передбачає певні підсумки. Колись, мотивуючи необхідність зусиль колективу задля організації міжнародного наукового семінару, професор А. І. Грабченко серед інших аргументів назвав могутній імпульс до визнання та зміцнення авторитету наукової школи фізики процесів різання ХПІ, зростання її наукового потенціалу. Відтоді очолювана А. І. Грабченком кафедра дійсно приросла великою плеядою докторів наук, серед яких нині вже, на жаль, покійні професор та Почесний доктор НТУ «ХПІ» В. І. Дрожжин, професори Б. О. Перепелиця і Н. К. Беззубенко; сьогодні вже наукові пенсіонери професори М. Д. Узунян і М. В. Верезуб; нині працюючі професори – сам А. І. Грабченко, а також В. О. Федорович, В. Л. Доброскок, І. М. Пижов. Цими докторами наук, як науковими консультантами, «вирощені» теж доктори наук для угорського Мішкольця (Я. Кундрак), українських Краматорська (Є. В. Мироненко), Львова (Я. М. Шахбазов), Харкова (А. П. Тарасюк і С. М. Лавриненко), Чернігова (В. В. Кальченко).

До речі, 6 безпосередніх учасників цьогорічного семінару з числа докторів наук стали ними після прослуховування свого часу їх дисертаційних робіт на спеціальних засіданнях попередніх семінарів, випробування якими за всю історію семінару пройшли 48 здобувачів вищого кваліфікаційного рівня. Це учасники цьогорічного семінару, доктори наук, професори В. С. Антонюк (НТУУ «КПІ» ім. Ігоря Сікорського), В. Л. Доброскок (НТУ «ХПІ»), Г. П. Клименко (ДДМА), завідувач кафедри О. Г. Дерев’янченко (ОНПУ); декан факультету Є. В. Мироненко (ДДМА); ректор Г. О. Оборський (ОНПУ).

Об’єднана програма семінарів Інтерпартнер з 1991 року – це 3618 доповідей, в тому числі 1139 зарубіжних або спільних з українськими дослідниками, представлених вченими 39 країн із усіх частин світу крім Антарктиди.

Семінар Інтерпартнер є невід’ємною важливою частиною сучасної національної і світової історії розвитку науки, техніки і технологій машинобудування. Він багатий вагомою ретроспективою, є фахово актуальним, дієво підтримується в національному і міжнародному науковому середовищі та має ясну перспективу подальшого руху у майбутнє.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет