Проектування ігрове, результат цілком серйозний

[С. Землянська]
#17 от 28.09.2017

На знімках: Інна Бєлецька

Ще в травні цього року студенти-неорганіки, викладачі й професори кафедри «Технічна електрохімія» вітали Інну Бєлецьку (Н-22) і ії керівника професора Ларису Василівну Ляшок із перемогою у Всеукраїнському конкурсі наукових студентських робіт у галузі «Хімічна технологія». У конкурсі, що відбувався у Національному авіаційному університеті (м. Київ), змагалися учасники з таких вузів, як Національний технічний університет України «КПІ», Дніпровський хіміко-технологічний університет, Львівська політехніка, Київський інститут дизайну та ін.

«Робота, виконана Інною, – розповіла нам Лариса Василівна, – є частиною наукового напрямку, що розвивається вченими кафедри. Вона була присвячена вилученню срібла з техногенних відходів, а саме ювелірного і електротехнічного брухту. У розробці Інни запропонована схема вилучення срібла у вигляді дрібнодисперсного порошка, який застосували для придання бактерицидних властивостей медичним перев’язувальним матеріалам. Дівчина виявила такі необхідні дослідникові, справжньому науковцю якості, як цілеспрямованість, оперативність. Вона, наприклад, самостійно підготувала укладення договору з кафедрою мікробіології університету ім. В. Н. Каразіна, коли нам знадобилося працювати в тамтешній лабораторії на необхідному обладнанні».

Слід зазначити, що подібні навички, самостійну творчу ініціативу у вирішенні технічних та організаційних завдань студенти професора Л. В. Ляшок здобувають у ході ігрового проектування з дисципліни «Гідроелектрометалургія». Вони займаються тут вирішенням актуальних проблем, пов’язаних із необхідністю переробки вторинної сировини, що накопичується на території України, а також із можливістю вилучення з неї кольорових і коштовних металів. Це відповідає науковим напрямам кафедри, а також меті застосування вилучених металів при електросинтезі органічних з’єднань, які використовують у медицині та фармації.

професор Л. В. Ляшок зі студентами – учасниками ігрового проектування.

Ігрове проектування вже давно стало однією з навчальних технологій, які успішно запроваджуються на кафедрі технічної електрохімії. Лариса Василівна підкреслює надзвичайно важливу роль професора О. В. Горєлого (кафедра програмної інженерії та інформаційних технологій управління) – визнаного лідера цієї справи, що щедро ділиться з колегами методикою і багатим досвідом ігрового проектування.

Цей метод активного навчання підвищує конкурентоздатність молодих спеціалістів, що переконливо доводять вони ще студентами. Вихованці кафедри «Технічна електрохімія» в різні роки чотири рази ставали призерами Всеукраїнського конкурсу наукових робіт, посідаючи двічі перше й друге місця. Перше місце цього року – закономірний результат праці самої Інни Бєлецької та її педагога. Щирі вітання обом, а професора Л. В. Ляшок поздоровляємо також із ювілеєм, який вона відзначила в серпні. Бажаємо Вам, Ларисо Василівно, міцного здоров’я, нових досягнень і багатьох поколінь талановитих і цілеспрямованих студентів!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет