У ХПІ стартував перший освітній простір Всеукраїнської програми «Арсенал Ідей Україна»

[П. Ніколенко, З. Мельник]
#17 от 28.09.2017

7 вересня в електротехнічному корпусі нашого університету був відкритий перший освітній простір у рамках Всеукраїнської програми «Арсенал ідей Україна», який поєднає в одній програмі мистецтво, науку, інновації. Проект містить інтерактивну лекційну програму, мистецькі твори та комплекс розвиваючих занять для дітей, молоді, родин та шкільних груп.

Всеукраїнська програма «Арсенал Ідей Україна» передбачає створення у містах України постійно діючих освітніх платформ на основі досвіду реалізації проекту Арсенал Ідей у Мистецькому Арсеналі (м. Київ). НТУ «ХПІ» та Харківський літературний музей стали першими учасниками програми та співорганізаторами проекту у Харкові. У рамках програми у НТУ «ХПІ» створено Простір Ідей Science&Museum. Графік роботи: Пн. – Пт. з 11.00 до 18.00.

У відкритті проекту взяли участь дружина Президента України Марина Порошенко, голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол та керівник проекту Ольга Вієру (знімок вгорі).

Харківським учасникам програми було передано на благодійних засадах для постійного використання комплекс матеріальних та нематеріальних цінностей, необхідних для забезпечення роботи проекту: цикл інтерактивних освітніх лекцій, меблі, техніку, пристосування для людей з інвалідністю.

Участь у проекті допоможе цим дітям та підліткам навчатися вільному обміну думками, формувати спільні підходи до вирішення актуальних завдань, творчих і наукових пошуків, буде стимулювати креативність, інтерес до інновацій та технологій, волонтерства і підприємництва.

Програму створено у співпраці з соціальною програмою Марини Порошенко, Благодійним фондом «Мистецький Арсенал», Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом «Мистецький Арсенал». Партнерами виступили Посольство США в Україні, Український центр розвитку музейної справи, компанія Epson, клуб DoMyRoom, об’єднання Inclusive Friendly.

Голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», доцент кафедри промислової та біомедичної електроніки Роман Томашевський: «Наш університет одним з перших вузів Східної України почав займатися інклюзивною освітою. Мова йде про те, щоб забезпечити права на освіту дітям з особливостями психофізичного розвитку в звичайних школах та вищих навчальних закладах. Вже зараз в НТУ «ХПІ» працює спеціальна приймальна комісія для таких абітурієнтів, підготовлені дистанційні курси, а для студентів обладнані гуртожитки. Одна з пріоритетних задач нашого університету – за допомогою «Арсенал ідей Україна» максимально впровадити цю програму у вищу школу. Її реалізація у руслі технологій і технічної науки буде сприяти залученню дитячої аудиторії до наукової, інженерної діяльності. Дуже велику частку роботи будуть виконувати Музей історії нашого вузу та інші музеї міста, серед яких, наприклад, Харківський літературний музей, який представляє зав. освітнім відділом Ольга Черемська. Їх співробітники будуть організовувати різні майстер-класи для дітей. Активну участь у постійно діючій програмі взяла і Рада молодих вчених НТУ «ХПІ», викладачі будуть читати лекції та проводити цікаві практичні заняття. До речі, цією ідеєю вже зацікавились наші колеги з НТУУ «КПІ». Попереду у нас ще багато роботи у цьому напрямку: ми плануємо залучити волонтерські організації, взяти участь у міжнародних програмах, які займаються інклюзивною освітою».

Секретар ради молодих вчених НТУ «ХПІ», старший викладач кафедри історії науки і техніки Сергій Радогуз:

«Активна підготовка до відкриття Центру йшла влітку, молоді вчені – Ксенія Мінакова, Надія Веселова, Марина Гутник, Василь Маліков, Сергій Петров та інші із захопленням придумували теми лекцій, практичних занять, які вони будуть проводити з дітьми, гостями Центру... Я, наприклад, буду розповідати про Л. М. Кирпичова, батька першого директора Харківського технологічного інституту – Віктора Львовича Кирпичова. Лев Матвійович дуже рано втратив зір, тим не менше прожив плідне життя і дуже багато зробив для своїх дітей...

Колектив молодих вчених доклав немало зусиль для організації виставки, яка була розташована біля електрокорпусу в урочистий день відкриття Центру. Тут були представлені не тільки досягнення НТУ «ХПІ». Учасниками виставки стали обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва, художньо-меморіальний музей І. Ю. Рєпіна, етнографічний музей «Слобожанські скарби», освітній простір «Гравітація», Центр розвитку дітей «Винахідник», Національний літературно-меморіальний Музей Г. С. Сковороди, Центр робототехніки «Батеон» та інші.

Вже в суботу 9 вересня на розвиваючих заняттях у Центрі побували учні Харківської обласної спеціальної гімназії-інтернату для сліпих дітей ім. В. Г. Короленка. Для них була підготована велика розвиваюча програма: наприклад, лекція та майстер-клас із орігамі, презентація аудіокниг фірми «Gwara Media» і т. ін. Олена Зіненко – режисер, журналіст, сценарист, експерт з інтегрованих комунікацій та PhD-дослідниця ХНУ імені В. Н. Каразіна розповіла гостям Центру про свої враження від перебування на міжнародних академічних стажуваннях із дітьми. Цього року вона повернулася з тримісячного стажування в Німеччині, де відвідала 20 музеїв різних міст…

Отже Центр відкрито. Тепер щосереди і щоп’ятниці тут відбуватимуться цікаві лекції та майстер-класи, які будуть проводити волонтери з ХПІ та музеїв-партнерів».

Доцент кафедри етики, естетики та історії культури Василь Маліков:

«Коли мені запропонували взяти участь у проекті «Арсенал Ідей Україна» і відкритті інклюзивного простору в Харкові, в нашому університеті, я одразу погодився і з ентузіазмом почав допомагати цій справі. Адже такі проекти мають великий смисл. З одного боку, «Арсенал Ідей» у Харкові є творчим простором освіти, науки і мистецтва. І це відповідає діяльності Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» (членом якої я є), спрямованої серед іншого на популяризацію наукових знань серед дітей і молоді, підтримку просвітницьких ініціатив. А з іншого боку, мені дуже імпонує те, що цей творчий простір є інклюзивним. І йдеться не просто про те, що творчий простір знаходиться в безбар’єрному приміщенні, адаптованому для людей з інвалідністю, та наповнений мистецькими, освітніми, ігровими об’єктами, з якими можуть займатися діти з особливими потребами. Адже інклюзія заснована, насамперед, на відповідних моральних цінностях і передбачає рівний доступ і рівні можливості для участі в житті суспільства для всіх людей, включення до процесу прийняття рішень, котрі стосуються їхнього життя.

А ще цей проект дарує мені безцінний досвід спілкування з надзвичайно різними людьми: дітьми і дорослими, харків’янами і киянами (з благодійного фонду «Мистецький Арсенал»), вченими Політеху і музейниками Харківщини, підприємцями і педагогами. За це я дуже вдячний!»

Директор Музею історії НТУ «ХПІ»   Г. В. Бистріченко:

«Відкриття Центру «Арсенал Ідей Україна» – цікавий проект, який започаткували молоді вчені нашого університету. Музей історії НТУ «ХПІ» готовий співпрацювати у напрямку розвитку дітей, молоді, залучення їх до різноманітних пізнавальних та розвиваючих програм, які, можливо, допоможуть у майбутньому визначитися зі справою життя. Вже двічі з радістю відвідали Центр діти з гімназії ім. В. Г. Короленка. З задоволенням вони спілкувалися з директором Центру гендерної культури Тетяною Ісаєвою про сенс життя та втілення мрій; з науковим співробітником Художнього музею Ганною Задорожною робили орігамі.

Цей проект сприятиме популяризації нашого університету серед харків’ян, особливо дітлахів і молоді, а також буде допомагати їм визначитися з майбутньою професією, та для цього вірно обрати спеціальність серед багатьох напрямів НТУ «ХПІ». Співробітниця Центру «Арсенал Ідей Україна» О. В. Корякіна до кожного відвідувача ставиться виключно уважно, турботливо та створює атмосферу пізнання, творчості та бажання ще і ще раз поринути у світ Науки, Мистецтва, Самовдосконалення».

Розмовляли П. Ніколенко, З. Мельник

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет