НТУ «ХПІ» зберігає свої позиції у Top Universities by Google Scholar Citations

[Ю. Главчева, заступник директора бібліотеки]
#16 от 12.09.2017

Опубліковано оновлену редакцію (версія 4.01 beta, липень 2017 р.) глобального рейтингу Top Universities by Google Scholar Citations (http://www.webometrics.info/en/node/169). НТУ «ХПІ», у порівнянні з попередньою редакцією (3,0), збільшив кількість цитувань на 3,496. Станом на липень 2017 університет має загальну кількість цитувань 14489, що відповідає 1870 місцю у світі, та зберігає за собою 5 місце серед вузів України. Світовим лідером є Harvard University з кількістю цитувань 1734533.

За даними Google Scholar Citations (GSC) загальна кількість окремих профілів науковців у системі налічує близько одного мільйона, а кількість профілів університетів складає понад 5000. Цей рейтинг є експериментом наукової лабораторії Cybermetrics Lab (Іспанія, http://internetlab.cchs.csic.es).

Основними даними, що ідентифікують академічну або наукову установу, є офіційна назва університету та корпоративна електронна пошта (основний домен університету) у профілі автора. Відповідальність за достовірність даних власного профілю несе сам автор (додає лише власні документи, має один профіль). Особливості відбору профілів та підрахунку показників викладені на сторінці рейтингу. Деякі з них: показники для окремих профілів (журнали, відділи, групи) виключені та не враховуються; профілі без імен авторів латинськими буквами можуть бути виключені; академічні посади або підрозділи після імені додавати не потрібно.

Автори рейтингу слідкують за достовірністю даних. Тому, у випадку виявлення випадків включення до профілю університету профілів учених, які не належать до установи, або включення в профілі учених документів іншого автора, установа буде покарана та вилучена з рейтингу Top Universities by Google Scholar Citations.

Google Scholar Citations проводить підрахунки показників цитованості на основі даних, що проіндексовані та обов’язково присутні у системі на даний час. Тому, на відміну від показників наукометричних систем Web of Science та Scopus, показники Google Scholar Citations можуть як збільшуватися, так і зменшуватися.

Для збереження показників та позицій кожного вченого і відповідно університету доцільно виконувати прості правила:

– забезпечувати коректні та достовірні дані у власних профілях учених Google Scholar Citations («Рекомендації по реєстрації в Google Scholar Citations» http://repository.kpi.kharkov.ua/bitstream/KhPI-Press/21556/1/Glavcheva_Registratsiya_v_Google_2016.pdf);
– публікувати документи в електронному репозитарії Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»;
– забезпечувати індексацію академічних текстів університету;
– приділяти особливу увагу відбору видання для публікації.

Докладніше – на сайті науково-технічної бібліотеки у розділі «Наука».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет