МТ факультет: студентська наука

[П. Ніколенко, І. Гаєвий]
#10-11 от 22.05.2017

«Протягом уже 5 років механіко-технологічний факультет впевнено тримає перше місце за показниками участі та перемог студентів у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, – говорить декан МТ факультету, професор М. А. Погрібний. – Тільки у 2017 році його переможцями стали 20 студентів МТ факультету. Виступивши в конкурсі з різних напрямків та спеціальностей, наші студенти були нагороджені дипломами найвищого гатунку – 1 та 2 ступенів. Принципова позиція факультету – через залучення якомога більшої кількості студентів до науково-дослідницької роботи, зокрема, до участі у конкурсах та олімпіадах різних рівнів, забезпечити значне покращення якості навчання та підвищення рівня компетентності наших випускників. До речі, такий напрям у розвитку факультету знайшов повну підтримку у рішеннях Вченої ради університету, яка відбулася у квітні поточного року».

Зайвого досвіду не буває!

Дмитро Мариненко (МТ-21ам), який навчається на кафедрі ливарного виробництва, отримав диплом 1 ступеня. У конкурсі він брав участь вперше, до цього показував непогані результати на Всеукраїнських олімпіадах. Тематикою своєї майбутньої магістерської роботи разом із магістром Максимом Ступарем почав займатися, ще навчаючись у бакалавраті. Науковим керівником хлопців була професор О. І. Пономаренко, яка дала студентам ідею наукової роботи, допомогла методичними матеріалами. Свої практичні дослідження Дмитро проводив у ТОВ «НПЦ Європейські технології машинобудування» (Харків), де він отримав необхідні навички.

«Моя наукова робота мала практичний характер, всі матеріали для неї були отримані у виробничих умовах, – розповідає Дмитро. – Дякуючи науковому керівникові, вдалося правильно поставити процес роботи, в нашій команді студентів беруть участь одночасно і старшокурсники, які поєднують написання дипломної з науковою роботою, а також ініціативні студенти молодших курсів. Це дає можливість краще ознайомитися з проблемою, обмінюватися досвідом. Таким чином у майбутніх інженерів з’являється гарна нагода вчасно вибрати напрямок трудової діяльності, а також закріпити всі теоретичні і практичні навички, отримані у навчанні. Як кажуть, зайвого досвіду не буває!».

Після закінчення магістратури Дмитро бажає продовжити навчання в аспірантурі. Побажаємо йому здійснення всіх мрій!

Тематика, актуальна для майбутнього

На знімку зліва направо Анастасія Доля та Анастасія Шевченко

Анастасія Шевченко (МТ-32ам) посіла І місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт у секції «Матеріалознавство» за спеціальністю «Машинознавство», який відбувся у Сумському державному університеті 28–30 березня.

«Підготовка до участі в конкурсі, можна сказати, розпочалася ще на 4 курсі, – розповідає Анастасія. – Я стала працювати над бакалаврською роботою на тему «Вплив розміру зерна на міцність легованих конденсатів міді» під керівництвом доцента моєї рідної кафедри матеріалознавства Анатолія Івановича Зубкова. Комплексну роботу на конкурс за цією ж тематикою я виконувала разом із Анастасією Долею (МТ-32бм).

Я вперше взяла участь у конкурсі такого масштабу. Це дуже корисно для студентів, адже ми отримуємо багато нової інформації, яка далеко не завжди може прозвучати на лекціях, дізнаємося багато нового, а також набуваємо життєвого досвіду. Я вважаю, що це головне, бо вчуся із великим задоволенням і у майбутньому планую працювати за спеціальністю. Найближчим часом я розпочну працювати над магістерською роботою, яка, напевно, стане продовженням бакалаврської».

 

Перспектива цікавої роботи

А ось відмінниця навчання Олена Кужелєва (МТ-42с) стала переможцем конкурсу з галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка» зі спеціальності «Технічна естетика», що проходив у нашому університеті. Дівчина представила тут свою роботу «Розробка алгоритмів створення візуальних ефектів шляхом деформації полігональної сітки».

«Над цією темою я працювала під керівництвом доцента кафедри «Геометричне моделювання та комп’ютерна графіка» Ганни Валеріївни Федченко, – розповідає Олена. – Мені вдалося створити сценарій для подальшої оптимізації використання даного візуального ефекту, завдяки якому користувачі зможуть швидко в спрощений спосіб створювати візуальні ефекти для відеороликів, комп’ютерних ігор і т. д.

Я вважаю, що участь у таких конкурсах впливає на розвиток особистості студента взагалі, додає нових знань, досвіду в обраній спеціальності… Це дуже приємно – відчувати, що в тебе є перспективи знайти достойну і цікаву роботу у майбутньому. До речі, я вже працюю з однією фірмою, виконую проекти з розробки 3D-моделей».

У червні минулого року Олена на «відмінно» захистила бакалаврську роботу, яка була визнана кращою на факультеті, на тему «Розробка моделей деталей та вузлів машинобудівних конструкцій з подальшою візуалізацією та анімацією готових виробів». Її керівником була доцент кафедри нарисної геометрії та комп’ютерної графіки Олена Анатоліївна Глібко. Олена Кужелєва з І курсу бере участь у різних олімпіадах. Навчаючись на ІІІ та ІV курсах, у співавторстві з О. А. Глібко, дівчина опублікувала наукові статті, присвячені створенню візуальних ефектів та комп’ютерній графіці, у спеціальних виданнях. Талановита людина, як правило, проявляє себе в різних областях. Олена, наприклад, з самого малечку займається плаванням, вона майстер спорту України, захищає честь нашого університету та Харкова на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет