Бережемо колективну пам’ять

[А. Бистріченко, директор Музею історії НТУ «ХПІ».]
#10-11 от 22.05.2017

На честь Міжнародного Дня музеїв 18 травня в Музеї історії ХНУ ім. В. Н. Каразіна відкрилася загальноміська виставка експонатів вузівських музеїв Харкова. На знімку – експозиція НТУ «ХПІ» на цій виставці, підготовлена співробітниками нашого музею.

На знімку: під час мітингу-реквієму до Музею історії НТУ «ХПІ» було передано унікальний експонат – прапор України із зони АТО з підписами політехніків – учасників АТО, випускників ФВП імені Верховної Ради України НТУ «ХПІ».

Захід має за мету популяризацію музейного співробітництва в м. Харкові, ця ідея знайшла підтримку Асоціації співробітників вузівських музеїв міста. З огляду на певну «закритість» вузівських музеїв та орієнтацію їх роботи на власний студентський контингент, сподіваємось, що запланована виставка приверне увагу широкого загалу до розмаїття колекцій вузівських музеїв нашого міста. Це буде гідна рекламна акція не лише музеїв харківських вишів, а й вищої школи м. Харкова загалом, важливим засобом профорієнтаційної роботи серед молоді.

Час іде, змінюються пріоритети, з’являються нові напрямки науки з використанням новітніх технологій. Але відображення життя суспільства, його розвитку й досягнень залишаються у колекціях музеїв, які відіграють роль одного з найважливіших елементів колективної пам’яті.

Історія кожного вузу нашого міста унікальна по-своєму, але всі вони пов’язані один із одним. Їх об’єднують долі людей – вчених, професорів та викладачів, студентів та випускників, історія становлення і розвитку наукових шкіл та ін. Колекція Музею історії НТУ «ХПІ» складалася протягом понад 45 років зусиллями багатьох поколінь політехніків: вчених та їх родин, викладачів, випускників, співробітників, студентів, ентузіастів – людей різного віку, яких об’єднує головне: небайдуже ставлення до минулого Alma mater. Ми дуже вдячні всім, хто допомагав і допомагає поповнювати колекції музею унікальними (і не тільки) експонатами, створювати експозиції, реалізовувати проекти, започатковані музеєм, допомагає консультаціями з різноманітних питань. У цей складний час ми відчуваємо і високо цінуємо підтримку та допомогу ректорату, профспілкових комітетів, Ради ветеранів, факультетів (у тому числі ФВП імені Верховної Ради України) та кафедр, наукової бібліотеки, архіву, газети «Політехнік» та пресслужби університету, підрозділів Дослідного заводу та інших. На честь Міжнародного Дня музеїв невеликий, але дружний колектив Музею НТУ «ХПІ» щиро вітає всіх політехніків. Зичимо гарного настрою, творчого натхнення, успіхів у навчанні та роботі, і всім нам – миру!

А. Бистріченко, директор Музею історії НТУ «ХПІ».

Фото І. Гаєвого та В. Таємницького

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет