Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка

[З. Роженко, доцент кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки]
#9 от 28.04.2017

Підсумки Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт підбито в НТУ «ХПІ»

На знімку В. Таємницького: учасники конференції

27–31 березня 2017 р. в НТУ «ХПІ», вже вшосте, було проведено підсумкову науково-практичну конференцію Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 2016/2017 навчального року з галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка».

Цей конкурс, який став дуже популярним серед українських студентів, має свою історію. Заснований ще в 2009/2010 навчальному році за ініціативи кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (ГМКГ) НТУ «ХПІ» як Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт, він у 2011/2012 н. р. набув статусу Всеукраїнського. Традиційно основним організатором другого туру конкурсу і підсумкової конференції виступає кафедра ГМКГ, колектив якої, як завжди, гостинно зустрів гостей. Серед них – 61 студент з 26 вишів, їхні наставники та члени галузевої конкурсної комісії з 12 міст України: Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Мелітополя, Чернігова, Одеси, Миколаєва, Херсона, Черкас, Полтави, Сум. На конференції було сформовано три секції за спеціальностями «Прикладна геометрія, інженерна графіка», «Технічна естетика», «Ергономіка».

Підсумкову науково-практичну конференцію відкрив голова галузевої конкурсної комісії, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», професор А. П. Марченко: «Ця конференція – велика подія для нас, – зазначив він. – Ми завжди раді бачити гостей з усієї України. Надзвичайно важливим є те, що в наш складний час, незважаючи на важку економічну ситуацію, у студентів не згасає бажання займатися наукою. Це – плідна постійна праця студентів і викладачів. Я щиро вдячний наставникам сьогоднішніх доповідачів, бо кожна представлена на конкурс робота є результатом спільної праці, яка приносить велике задоволення. Бажаю всім приємного хвилювання, доброзичливого ставлення один до одного і об’єктивності у суддівстві. Хай перемога в цьому конкурсі стане для студентів путівкою в серйозну науку».

Першою розпочала свою роботу секція «Прикладна геометрія, інженерна графіка», очолена д. т. н., професором О. В. Шоман. Хвилюються студенти, не менш за них хвилюються їхні наставники. Доповідачі змінюють один одного, детально розповідають про суть кожної роботи, чітко відповідають на запитання. Кожна доповідь по-своєму цікава. Одними з кращих було визнано роботи студентів М. Стельмаха і Ю. Хуторянської з Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ; керівник – професор С. Ф. Пилипака) та студентів А. Жаркіх і В. Осадчук з Херсонського національного технічного університету (керівник – професор Г. Я. Тулученко). В останній запропоновано новий спосіб вибору початкових положень фокусів апроксимуючої лемніскати на основі розв’язання допоміжної задачі «про найбільше порожнє коло».

У секції «Технічна естетика» (голова – д. т. н., професор О. В. Шоман) присутніх зацікавила доповідь студента 4 курсу Харківської державної академії дизайну і мистецтв А. Дьяконова (керівник – професор О. В. Бойчук), присвячена дизайн-проектуванню індивідуального транспортного засобу з інноваційними функціями для людей з обмеженими можливостями пересування. Напередодні робота цього талановитого юнака була відзначена перемогою на Міжнародному конкурсі з дизайну «Get me 2 the Top», який відбувся в Києві. Антону Дьяконову, як одному з кращих студентів, надали можливість безкоштовно прослухати лекційний курс з італійського дизайну. Учасники засідання секції з «Технічної естетики» відзначили хлопця схвальними оплесками, а журі – дипломом І ступеня.

Плідно працювала секція «Ергономіка» під головуванням д. т. н., професора В. В. Березуцького. Тут одним з найбільш актуальних досліджень було визнано роботу студентів Харківського національного автомобільно-дорожнього університету О. Порхуна і Д. Прокопенка, які під керівництвом доцента В. М. Попова провели оцінку складності управління оператора фронтального навантажувача Т 156 09 03 при серійному його комплектуванні і стандартному розташуванні органів управління, що дозволяє вдосконалити навчальний процес з підготовки інженерів зі спеціальності «Будівельно-дорожні машини».

В цілому, за підсумками рішення галузевої комісії, 12 студентів отримали дипломи І, 18 – ІІ і 31 студент – ІІІ ступенів. Дипломами було відзначено також і роботу наукових наставників.

Вдало виступили дев’ятеро студентів нашого університету, представивши на підсумковій конференції п’ять робіт, авторами чотирьох з яких є студенти кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки. Так, дипломом І ступеня було відзначено роботу п’ятикурсників механіко-технологічного факультету (МТ) І. Карася та Ю. Прилуцької (керівники – доцент Л. М. Савченко і доцент М. В. Матюшенко) з оптимізації створення візуальних ефектів і анімації двовимірної та тривимірної графіки у програмі, призначеній для композитингу. Результати роботи було застосовано у розробці рекламного відео, що розв’язує реальну комерційну задачу. Такими ж дипломами І ступеня була оцінена робота студенток МТ факультету О. Кужелєвої та К. Васильєвої, які під керівництвом доцента Г. В. Федченко досліджували можливості оптимізації створення візуальних ефектів з полігональною сіткою у тривимірній графіці. А студенти гр. МТ-42 П. Бєляєва та Є. Іванов (керівники – доценти О. С. Сидоренко та І. Б. Шеліхова) отримали дипломи ІІ ступеня за проектування та дизайн інтерфейсу мобільного додатку для перегляду розкладу занять в НТУ «ХПІ». Інші підопічні доцента І. Б. Шеліхової – В. Любарський та В. Романенко – одержали дипломи ІІ ступеня за дослідження способів побудови скелетної анімації при розробці двовимірного анімаційного відеоролика. Цікаву доповідь, також оцінену журі дипломом ІІ ступеня, підготував студент кафедри охорони праці та навколишнього середовища М. Дейнега, який під керівництвом старшого викладача С. В. Котлярової дослідив ефективність енергопоглинаючого сидіння водія.

Та не тільки науковою роботою були зайняті учасники конференції. Організатори запропонували їм пішохідну екскурсію історичним центром Харкова, відвідання Літературного музею та перегляд вистави в академічному драматичному театрі ім. О. С. Пушкіна.

На заключному пленарному засіданні підсумкової конференції нагороди переможцям конкурсу вручив проректор НТУ «ХПІ», професор Ю. І. Зайцев. Він привітав конкурсантів – майбутнє української науки – та побажав їм подальших успіхів і нових звершень. Численні гості подякували організаторам за теплий прийом та дружню атмосферу, яка панувала на конференції.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет