О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Серйозні дослідження під силу й бакалавру


[Підготував І. Гаєвий]
#2 от 13.02.2017

На цьому знімку – професор кафедри технічної електрохімії Б. І. Байрачний зі стипендіатом Президента України, студентом цієї ж кафедри, старостою групи Олексієм Фіногеновим (Н-23). У заліковій книжці хлопця стоять всі «відмінно», причому на іспитах він не був ані разу. Всі предмети складав, як-то кажуть, «автоматом».

«У 10 класі, – згадує Олексій, – моя вчителька хімії школи №145 Валентина Павлівна Токар запропонувала мені взяти участь у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук (МАН). Під керівництвом аспіранта кафедри загальної і неорганічної хімії Давида Мутталебовича Альамі я підготував роботу, присвячену проблемі очищення стічних вод підприємств від формальдегіду. Ми порівняли адсорбенти – активоване вугілля, крейду та синтетичний карбонат кальцію. Дуже приємно було дізнатися, що наша робота посіла 1 місце у районному етапі. Тоді я вирішив вступати до ХПІ. Я із задоволенням згадую екскурсію по Харківському політеху, яку організували В. П. Токар та доцент кафедри технічної електрохімії Валентина Мефодіївна Артеменко. Вона розповіла про історію кафедри, її традиції,і я, не вагаючись, подав документи саме на цю кафедру. З кожним роком вчитися мені все цікавіше. Адже відчуваю підтримку викладачів, у захваті від лабораторних та практичних занять. Відзначу, що в моїй групі майже всі студенти – серйозні, ми прийшли до вузу саме отримати знання».

Олексій Фіногенов – неодноразовий учасник Всеукраїнських студентських олімпіад з електрохімії та загальної хімії. На заняттях з ігрового проектування в минулому році виступив з доповіддю за науковою тематикою кафедри технічної електрохімії.

У цьому році він буде захищати свою бакалаврську роботу, яку виконує під керівництвом професора Бориса Івановича Байрачного. «Тема дипломної науково-дослідної роботи Олексія Фіногенова пов’язана з дослідженнями функціональних покрить подвійного призначення, які мають підвищені електрокаталітичні та зносостійкі властивості. Це частина дуже великої, серйозної та актуальної теми, якою займаються вчені нашої кафедри. Науково-практичні результати, отримані в дипломній роботі О. Фіногенова, використовуються в науковому проекті МОН України», – розповідає професор Б. І. Байрачний».

«Ми, наприклад, – продовжує Олексій, – розробили сплав, як зносостійке покриття, на внутрішні деталі машини. Цією темою планую займатися в магістратурі, а потім, сподіваюсь, і в аспірантурі. До речі, я вдячний ХПІ не тільки за можливість отримати глибокі фундаментальні знання, але і за те, що він «подарував» мені прекрасну дівчину Аню, яка вчиться зі мною в одній групі!»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет