У Вченій раді

[О. Пермяков, заступник голови Вченої ради]
#2 от 13.02.2017

23 грудня 2016 р. під головуванням голови Вченої ради, професора Л. Л. Товажнянського та за участі ректора, професора Є. І. Сокола відбулося засідання Вченої ради університету, на якому за порядком денним розглянуто наступні питання та прийняті відповідні рішення

1. Вручення атестатів, грамот і дипломів студентам та співробітникам університету

Диплом доктора наук отримала Косенко Олександра Петрівна.

Дипломи кандидата наук отримали Василенко Олег Вадимович, Ващенко Ярослав Васильович, Головко Віталій Олексійович, Добрунов Дмитро Євгенійович, Дудник Олексій Валентинович, Дяченко Тетяна Анатоліївна, Ієрусалімова Тетяна Сергіївна, Клименко Олександр Миколайович, Кунченко Тетяна Юріївна, Меньшикова Світлана Іванівна, Мітцель Микола Олександрович, Овчаренко Ольга Олександрівна, Островерх Олександр Олегович, Рузметов Андрій Русланович, Саминіна Марина Геннадіївна, Сокол Катерина Михайлівна, Хан Тетяна Феліксівна.

Міністерство освіти і науки України нагородило подякою за багаторічну сумлінну працю професора Жуня Георгія Григоровича.

Заступник Міністра оборони України, генерал-лейтенант І. В. Павловський нагородив дипломом факультет військової підготовки Верховної Ради України НТУ «ХПІ». Дипломом 3 ступеня переможця Всеармійського конкурсу «Кращий винахід року» в номінації «Матеріально-технічне забезпечення» нагороджено професора Сахненка Миколу Дмитровича.

Вищий навчальний заклад «Університет економіки та права «КРОК» нагородив дипломом переможця Всеукраїнської студентської олімпіади Груздова Марка Ігоровича.

Міжнародний оргкомітет олімпіади «ІТ - Планета» нагородив дипломами переможців Горовецького Дмитра Вікторовича, Саленка Всеволода Сергійовича, Ковтуна Романа Олексійовича. Грамотою нагороджений Межерицький Сергій Геннадійович за вагомий внесок у проведення Міжнародної студентської олімпіади у сфері інформаційних технологій.

Науково-технічна спілка енергетиків та електротехніків України нагородила почесною грамотою за багаторічну плідну співпрацю у проведенні науково-практичних конференцій та за вагомий внесок у розвиток енергетики України Глєбова Олега Юрійовича та Коліушка Георгія Михайловича.

Голова благодійного фонду «Волонтери: Дорослі-дітям» Тищенко Вікторія Федорівна вручила подяку ректору НТУ «ХПІ» Соколу Євгену Івановичу, голові ради молодих вчених Томашевському Роману Сергійовичу та відповідальному за соціальні програми ради Шестопалову Олексію Валерійовичу за всебічну підтримку ініціатив фонду.

2. Організація освітньої діяльності університету в 2017/2018 н. р.

Була заслухана доповідь ректора НТУ «ХПІ», професора Сокола Є. І. З проектом рішення від комісії Вченої ради університету виступив професор Бурега В. В. За результатами обговорення та голосування Вчена рада постановила:

Покласти на науково-методичні комісії зі спеціальностей, що створені наказом ректора НТУ»ХПІ» №562-ОД від 20.11.2016 року, розробку тимчасових освітніх програм та навчальних планів.

Відповідальні: керівники освітніх програм зі спеціальностей та циклів гуманітарних, соціально-економічних і фундаментальних дисциплін, начальник навчального відділу Бортніков В. Я., начальник методичного відділу Панфілов Ю. І., начальник відділу забезпечення якості навчальної діяльності Гарнік Л. П. Термін: до встановлення відповідного порядку Національною агенцією з забезпечення якості вищої освіти та відповідних рішень науково-методичних комісій з вищої освіти МОН України.

Запропонувати проректору з науково-педагогічної роботи Мигущенку Р. П.:

до 15.02.2017 р. розробити порядок щодо визначення статусу кафедр, які відповідають за підготовку фахівців за відповідними спеціальностями та спеціалізаціями;

до 28.02.2017 р. розробити та впровадити тимчасові форми освітніх програм для користування ними у перехідний період;

до 01.03.2017 р. організувати розробку й надати для затвердження «Положення про відкриття та запровадження спеціалізацій у межах відповідних спеціальностей в НТУ «ХПІ» та «Положення про організацію методичної роботи в НТУ «ХПІ».

Рекомендувати вченим радам факультетів обговорити питання щодо організації підготовки здобувачів вищої освіти всіх рівнів на засадах, визначених Законом України «Про вищу освіту», Національною рамкою кваліфікацій та Ліцензійними умовами провадження освітньої діяльності закладами освіти (Постанова КМУ від 30.12.2015 р. № 1187) на основі чого:

підготувати й надати до навчального відділу, для узагальнення, пропозиції щодо завдань випускових кафедр та з’ясування взаємозв’язків за змістом освітніх програм із певних спеціальностей і спеціалізацій.

Відповідальні: декани факультетів та завідувачі кафедр. Термін: до 20.02.2017 р.

3. Очікувані видатки за 2016 рік та плани на 2017 рік

Ректор НТУ «ХПІ», професор Сокол Є. І. доповів про фінансову діяльність університету у 2016 році та плани на 2017 рік. Від комісії з проектом рішення виступив професор Манойленко О. В. Вчена Рада затвердила рішення.

4. Представлення на здобуття премії Президента України для молодих вчених роботи «Розмірні ефекти в тонкоплівкових матеріалах для термоелектричного перетворення енергії» (автори: Меньшикова С. І., Будник О. В., Дорошенко Г. М., Орлова Д. С.)

За результатами обговорення та голосування Вчена рада підтримала представлення на здобуття премії Президента України для молодих вчених вказаних авторів роботи.

5. Представлення до вчених звань

За результатами обговорення та голосування Вчена рада підтримала представлення до вченого звання професора НТУ «ХПІ» Сергієнка Миколу Григоровича (кафедра автомобіле- та тракторобудування) та представлення до вченого звання доцента НТУ «ХПІ» Тихомирову Тетяну Сергіївну (кафедра хімічної техніки та промислової екології).

6. Конкурс на заміщення вакантних посад

За результатами обговорення та голосування Вчена рада підтримала призначення на посаду професора кафедри теоретичної та експериментальної фізики д. ф.-м. н., професора Рогачову Олену Іванівну.

7. Представлення професора кафедри автоматики і управління в технічних системах Івашка Андрія Володимировича до нагородження відомчою відзнакою нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти»

За результатами доповіді проректора Мигущенка Р. П. Вчена рада підтримала представлення Івашка А. В. до нагородження відомчою відзнакою.

8. Про зміну назв кафедр

За доповіддю проректора Мигущенка Р. П. Вчена рада затвердила зміну назв кафедр: кафедру приладів і методів неруйнівного контролю на кафедру комп’ютерних та радіоелектронних систем контролю та діагностики; кафедру комп’ютерної математики та математичного моделювання на кафедру комп’ютерної математики і аналізу даних.

9. Звіт докторанта кафедри вищої математики Воропая Олексія Валерійовича

За результатами звіту Вчена рада схвалила роботу докторанта.

10. Звіт спеціалізованих вчених рад Д64.050.08 та Д64.050.09

За результатами доповіді голови спеціалізованої вченої ради Д64.050.08, професора Данька В. Г. Вчена рада схвалила роботу спецради. За 2014–2016 р.р. спецрада провела засідання, на яких відбувся захист 3 докторських (3 докторантами НТУ «ХПІ») та 11 кандидатських дисертацій (6 аспірантами та співробітниками НТУ «ХПІ»).

За результатами доповіді голови спеціалізованої вченої ради Д64.050.09, професора Гурина А. Г. Вчена рада схвалила роботу спецради. За 2015–2016 р.р. спецрада провела засідання, на яких відбувся захист 2 докторських (1 докторантом НТУ «ХПІ») та 9 кандидатських дисертацій (5 аспірантами та співробітниками НТУ «ХПІ»).

11. Затвердження Положення про Маріупольський навчально-науковий центр НТУ «ХПІ»

За доповіддю професора Сиренка М. М. Вчена рада затвердила Положення про Маріупольський навчально-науковий центр НТУ «ХПІ».

12. Затвердження акредитаційних справ за спеціальностями 254 «Забезпечення військ» та 255 «Озброєння та військова техніка»

За результатами доповіді к. т. н. Каракуркчі Г. В. затверджено акредитаційні справи.

13. Про затвердження назви докторської дисертації докторанту кафедри електричного транспорту та тепловозобудування Доманському Іллі Валерійовичу у редакції «Теоретичні основи енергоефективності та ресурсозбереження систем тягового і зовнішнього електропостачання залізниць»

Вчена рада затвердила назву дисертації.

14. Про рекомендацію до друку наукових видань

Вчена рада рекомендувала до друку: збірник наукових праць «Вісник НТУ «ХПІ» (тематичні випуски «Актуальні проблеми розвитку українського суспільства», «Проблеми механічного проводу»); збірник наукових праць «Високі технології в машинобудуванні» (випуск №1(26) 2016 року); монографію «Проектування та розробка скінчено елементного програмного забезпечення» (автори: Бреславський Д. В., Коритко Ю. М., Татарінова О. А.); монографію Жунь Г. Г. «Криогенные энергосберегающие системы теплозащиты, вакуумирования и устройства»; монографію «Реактори і парогенератори енергоблоків АЕС: схеми, процеси, матеріали, конструкції, моделі» (автори: Єфімов О. В., Пилипенко М. М., Потаніна Т. В., Каверцев В. Л., Гаркуша Т. А.); навчальний посібник «Расчет релейной защиты и систем автоматики в электроэнергетике» (автори: Сокол Е. И., Коломиец А. И., Гриб В. И., Васильченко В. И., Баженов В. Н., Владимиров Ю. В., Гапон Д. А., Швец С. В., Иерусалимова Т. С., Рудевич Н. В.) з наданням грифу Вченої ради НТУ «ХПІ»; монографію «Учет и компенсация реактивной мощности при несимметричных режимах работы систем электроснабжения» (автори: Сокол Е. И., Сиротин Ю. А., Коломиец А. И., Гриб В. И., Васильченко В. И., Гапон Д. А., Швец С. В., Иерусалимова Т. С.); монографію Мілих В. І. «Численно-полевые расчеты и анализ электромагнитных и силовых параметров и процессов в турбореакторах»; монографію «Безпека та моніторинг енергосистем безпілотними літальними апаратами» (автори: Сокол Е. І., Коломієць О. Г., Гриб О. Г., Резинкіна М. М., Сендерович Г. А., Бабак С. В., Шевченко С. Ю., Васильченко В. І., Гапон Д. А.); монографію Андренко П. М. «Лабіринтно-гвинтівні насоси».

О. Пермяков, заступник голови Вченої ради

Інформацію про засідання Вченої ради, що відбулося 27 січня 2017 року, буде вміщено в наступному випуску газети.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет