О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

До питання про успіх


[І. Гаєвий]
#1 от 27.01.2017

На знімках: зліва направо – науковий співробітник, к. т. н. Н. Б. Скріпченко, ст. н. с., к. т. н. А. В. Грабовський та к. т. н., докторант М. М. Ткачук.

Наш університет виплекав багатьох відомих вчених, організаторів виробництва, конструкторів та інших відомих особистостей. Зазвичай мірилом масштабу цих особистостей було визнання у своєму професійному середовищі. Це, звичайно, почесно і вагомо. Та не останню роль при цьому відіграє також успіх та визнання поза цим середовищем. Зокрема, для молодих вчених – це державні премії.

Таких прикладів, що є предметом гордості для університету, в НТУ «ХПІ» чимало. Таким є колектив, висунутий Вченою радою НТУ «ХПІ» і відзначений Премією Президента України для молодих вчених за роботу «Підвищення тактико-технічних характеристик машин військового та цивільного призначення». Ця висока державна нагорода цілком заслужена, адже забезпечення міцності елементів військових та цивільних машин при ударно-контактній взаємодії є актуальною та важливою науково-практичною проблемою. Сама робота виконана на високому рівні, при цьому не тільки із залученням сучасних методів, моделей та засобів, але й, у першу чергу, – завдяки власним розробкам. Зокрема, розвинені методи граничних інтегральних рівнянь, варіаційні принципи механіки, а також моделі та методи дослідження динаміки ударної взаємодії. Установлені якісно нові закономірності просторового розподілу контактного тиску, часового розподілу сил ударної взаємодії. Це дало змогу розробити рекомендації щодо визначення раціональних параметрів елементів гідропередач для танкових трансмісій, перспективних видів зубчастих передач, унікальних великогабаритних віброударних машин. Усі розробки передані у промисловість та враховані при здійсненні проектних робіт і технологічної підготовки виробництва.

Розробки молодих вчених – гідропередача ГОП-900

Таким чином, досягнуто справді вражаючих наукових та практичних результатів. Проте варто глянути і на, так би мовити, «особистісну» компоненту. Члени авторського колективу – к. т. н., докторант Микола Миколайович Ткачук; ст. н. с., к. т. н. Андрій Володимирович Грабовський; аспірантка (на сьогодні – науковий співробітник), к. т. н. Наталія Борисівна Скріпченко. Ці молоді вчені працюють на кафедрі «Теорія і системи автоматизованого проектування механізмів і машин». У їхньому доробку на сьогодні вже є стажування у провідних університетах США, Франції, Німеччині. Вільне володіння декількома мовами дало можливість спілкування із зарубіжними партнерами не тільки в побуті та сприйнятті інформації, але й на рівні спільних досліджень та спільних публікацій в авторитетних зарубіжних журналах.

унікальна віброударна машина.

Після повернення в Україну молоді вчені активно взялися за продовження наукових досліджень. Захищені кандидатські дисертації, готуються до захисту докторські. Вони викладають бакалаврантам та магістрантам провідні навчальні курси на високому методологічному рівні, у т. ч. – із привнесенням власних наукових розробок, а також із застосуванням найсучаснішого програмного забезпечення.

Поздоровляючи лауреатів Премії Президента України для молодих вчених, сподіваємося на їхні подальші успіхи, творчі здобутки, а також щиро зичимо здоров’я та прагнення до оволодіння новими знаннями!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет