О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Іван Олександрович Слабун


#1 от 27.01.2017

13 січня 2017 року після тривалої, важкої хвороби пішов з життя видатний професор кафедри ХТНР, К та Е Іван Олександрович Слабун.

Народився він 25 травня 1943 року в с. Нурове Балаклійського району Харківської області. Після закінчення Слов’янського хіміко-механічного технікуму в 1962 р. вступив до Харківського політехнічного інституту на факультет хімічного машинобудування. У 1968–1971 рр. навчався в аспірантурі, працював асистентом, молодшим, старшим науковим співробітником, старшим викладачем, доцентом кафедри механічного устаткування хімічних виробництв. У 1975 р. захистив кандидатську дисертацію, у 1982 р. зайняв посаду доцента, а з 2000 р. – професора кафедри технології неорганічних речовин, каталізу та екології.

Понад 50 років життя Івана Олександровича було присвячено рідному Політеху. Професор І. О. Слабун – відомий вчений в галузі кінетики, каталізу, технології каталізаторів та адсорбентів, виробництва метанольного продукту – інгібітора гідратоутворення. Протягом всієї трудової діяльності він плідно займався науково-дослідною роботою, керував госпдоговірною і держбюджетною тематикою з розробки теоретичних основ технологій отримання водню і метанолу. Результати досліджень кінетики отримання водню і синтезу метанолу впроваджено в проекти і виробництво (ДНДПІ «Хімтехнологія», м. Сєвєродонецьк; ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот»).

У лютому 2006 р. під його керівництвом розроблено вихідні дані на проектування установки виробництва метанольного продукту – інгібітора гідратоутворення продуктивністю 3700 т/рік. Макет та інвестиційний проект розробки «Установка виробництва метанолу-інгібітора гідратоутворення прямим окисненням природного газу киснем повітря» демонструвалися на багатьох міжнародних виставках, у т. ч. у Німеччині, Китаї, Росії та ін. Ця розробка нагороджена дипломом переможця Всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар 2006 року». У 2009 р. – «Золотою медаллю» 5-го Міжнародного Салону винаходів та нових технологій «Новий час», м. Севастополь. І. О. Слабун був також нагороджений знаком «Відмінник освіти України» (2005 р.) та Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації (2006 р.). Переможець (за співавторство) Всеукраїнського конкурсу (3 місце) у номінації «Кращий винахід 2009».

Наукові праці професора І. О. Слабуна знають не тільки в Україні, а й в усьому світі. Він автор 161 наукової праці, 11 патентів, 2 монографій, 2 підручників з грифом МОН України, 3 науково-методичних друкованих праць та 17 навчально-методичних розробок.

За участю професора І. О. Слабуна підготовлено п’ять кандидатів технічних наук, а студенти-дипломники отримували нагороди у Всеукраїнських конкурсах та в конкурсах дипломних робіт спеціалістів і магістрів НТУ «ХПІ».

Він був відомим фахівцем, добре знаним не тільки в Україні, а й в інших країнах. Мав творчі і наукові зв’язки з Інститутом фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського НАН України; УкрНДІГаз (м. Харків); Інститутом каталізу (м. Новосибірськ); ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот»; НАК «Нафтогаз України», іншими промисловими, науково-дослідними, навчальними вітчизняними та закордонними установами.

Іван Олександрович мав талант керівника, він, як ніхто інший, розумів людей, підтримував словом і ділом. Він був досвідченим педагогом, здатним зацікавити і захопити своїми лекціями студентів, компетентним керівником наукової групи, відповідальним, ініціативним, мудрим.

Ректорат, колектив кафедри технології неорганічних речовин, каталізу та екології висловлюють глибоке співчуття колегам, рідним і близьким.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет