О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

XXII Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність»


[Доцент М. Шишикін, відповідальний секретар СЕЕ-2016.]
#17-18 от 12.10.2016

XXII Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність»

відбулася у вересні в місті Одеса. Її організаторами були Національна академія наук України, Міністерство освіти і науки, відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України, Інститут електродинаміки НАН України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (ректор Є. І. Сокол – співголова оргкомітету).

А. Ф. Жаркін – заступник директора ІЕД НАН України, член-кор. НАН України; Є. І Сокол – ректор НТУ «ХПІ», член-кор. НАН України; А. І. Грабченко – зав. кафедри «Інтегровані технології машинобудування» ім. М. Ф. Семко, Почесний доктор НТУ «ХПІ».

У конференції взяли участь представники провідних наукових центрів, вищих навчальних закладів та промислових підприємств, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (зокрема кафедра «Промислова та біомедична електроніка»), Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Інститут електродинаміки НАН України, Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, Харківський національний інститут радіоелектроніки, Запорізька державна інженерна академія, Чернігівський державний технологічний університет, Національний університет кораблебудування, НПО «Вертикаль». Загальне число учасників конференції 42, у тому числі з України – 35, Польщі – 3, Лівану – 3, Росії – 1.

Науковці та представники промисловості представили та обговорили доповіді про результати розробок із таких напрямків: силова електроніка та енергоефективна електроенергетика; системи управління та контролю перетворювачів електроенергії; прилади і пристрої силової електроніки; електромагнітна сумісність і якість електроенергії.

Більшість доповідей викликали жваве обговорення, як, наприклад, виступ А. В. Шатерного – випускника кафедри ПБМЕ НТУ «ХПІ», нині наукового керівника напрямку НПО «Вертикаль» (знімок внизу). Це провідне в своїй галузі науково-виробниче об’єднання, на якому розробляється і випускається електротехнічне обладнання, силові пристрої, електроприводи, станції управління, системи телеметрії тощо.

Традиційно конференція СЕЕ є місцем, де проходять апробацію розробки вчених, що стають основою дисертаційних робіт – і кандидатських, і докторських. Це своєрідне «бойове хрещення», адже матеріали майбутніх дисертацій стають «перед судом» найбільш кваліфікованих спеціалістів, визнаних учених, і їх думка, порада, допомога – неоціненна для дисертантів. Так на засіданнях однієї лише Міжнародної школи-семінару «Біомедична інженерія: проблеми та перспективи розвитку», що проходила в рамках конференції СЕЕ, було обговорено матеріали 5 кандидатських дисертацій.

Однією з особливостей конференції СЕЕ є, за пропозицією оргкомітету, проведення конкурсу робіт молодих вчених, переможцям якого надається грант для участі в конференції. Цього року його отримав Олександр Черкаський – співробітник Інституту електродинаміки НАН України (Київ).

Праці конференції «Силова електроніка та енергоефективність», видані у вигляді тематичного випуску в журналі «Електротехніка і електромеханіка» у двох частинах та тиражовані на електронному носії, відображають сучасний стан галузі, її перспективи і є вагомим джерелом інформації для вчених та промисловців.

На конференції було розглянуто наступні дискусійні питання: сучасні тенденції побудови та керування режимами електроенергетичних мереж; перспективні технічні засоби для реалізації «технології» гнучких систем передачі змінного струму в ОЕС України; напівпровідникові перетворювачі для перспективних систем електропостачання та ін.

В результаті обговорення доповідей та жвавих дискусій XХII Міжнародна науково-технічна конференція «Силова електроніка та енергоефективність» виробила відповідні рекомендації. Серед них, наприклад, про продовження та розширення зв’язків із промисловими підприємствами та подальший розвиток конкурсу молодих вчених і проведення наступної конференції з СЕЕ в 2017 році.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет