О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Звітує факультет


#9-10 от 16.05.2016

8 квітня 2016 року на засіданні Вченої ради університету на порядку денному були «Результати та перспективи розвитку механіко-технологічного факультету». Заслухавши та обговоривши доповідь декана МТ факультету, професора М. А. Погрібного, Вчена рада констатувала вагомий внесок, який був зроблений і робиться зараз керівництвом, професорсько-викладацьким складом, науковцями та студентами факультету у розвиток НТУ «ХПІ».

Через 3 роки механіко-технологічному факультету виповнюється 90. За цей час факультетом підготовлено більше 10 тисяч ливарників, ковалів, прокатників, термістів та матеріалознавців, близько двох сотень системних аналітиків та комп’ютерних графіків. Випускники факультету працюють в усіх куточках світу, найбільше в Китаї, В’єтнамі, Монголії, на Кубі, в більшості країн Східної Європи та Близького Сходу.

Найбільш значними досягненнями в навчальній, науковій, методичній та виховній роботі на МТ факультеті в останні роки є наступне.

Відкрито чотири нові спеціальності, створена та відкрита нова кафедра «Зварювання», всі шість кафедр факультету отримали статус випускаючих.

Суттєво зміцнено кадровий склад факультету, 77% штатних викладачів мають науковий ступінь докторів або кандидатів наук, з шести завідувачів кафедр на сьогодні п’ять є докторами наук, професорами. За останні 10 років на факультеті захищено 6 докторських і 25 кандидатських дисертацій.

Проведена реорганізація навчально-виховного процесу з метою посилення індивідуального впливу на студента та підвищення відповідальності студентів за результати навчання. Для цього на факультеті запроваджена посада куратора спеціальності, який проводить виховну роботу зі старостами та студентами тільки даної спеціальності (а не курсу). Зацікавленість студентів у результатах навчання забезпечується за рахунок ініціювання дострокового складання сесії шляхом отримання підсумкової оцінки по накопиченню, залучення студентів до наукових досліджень і активної їх участі у конкурсах та олімпіадах та надання студентам можливості поєднання навчання і працевлаштування за спеціальністю (як правило, на старших курсах).

Значно збільшився обсяг коштів, отриманих співробітниками факультету за виконання держбюджетної та госпдоговірної тематики, за останні 5 років він склав 2,3 млн. грн.

Суттєво зросла також кількість публікацій в науковометричних базах, на сьогодні в Scopus науковцями факультету розміщено 117 публікацій.

З 2009 року на кафедрах факультету організовані і проводяться три Міжнародні науково-технічні (практичні) конференції та видаються дві серії збірників наукових праць у рамках Вісника НТУ «ХПІ».

Помітно збільшилась кількість студентів, які успішно займаються науковими дослідженнями. За останні 5 років 68 студентів факультету стали переможцями Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт і 13 студентів – переможцями Всеукраїнських олімпіад. На сьогодні цей список поповнився ще 20-ма студентами факультету, які стали переможцями конкурсу в 2016 році.

Разом з тим на факультеті виникають певні проблеми у комплектуванні студентами першого курсу, що привело у 2015 році до часткового недовиконання державного замовлення в кількості 8 осіб. Окремими завданнями факультету мають стати дотримання встановлених термінів підготовки та захисту дисертаційних робіт аспірантами, досягнення рівномірності виконання держбюджетних та госпдоговірних НДР на різних кафедрах, а також розширення міжнародного співробітництва. Дуже гострими на сьогодні є питання, пов’язане з необхідністю розробки прогнозованих критеріїв та механізмів їх забезпечення для гарантованого виконання держзамовлення з прийому на перший курс, а також підвищення рівня практичної підготовки випускників інженерних спеціальностей.

Вирішення саме цих проблем і має визначити стратегію розвитку факультету в найближчому майбутньому.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет