О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

«Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка»


[З. Роженко, доцент кафедри ГМКГ]
#8 от 15.04.2016

П’ята, ювілейна, науково-практична конференція Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук 2015/2016 навчального року з галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка» відбулася 14–18 березня 2016 р. в нашому університеті. Цей конкурс має свою історію. Заснований ще в 2009/2010 н. р. за ініціативи кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки (ГМКГ) НТУ «ХПІ» та його адміністрації як Міжвузівський конкурс студентських наукових робіт, він в 2011/2012 н. р. набув статусу всеукраїнського. І вже традиційно основним його організатором є кафедра ГМКГ, колектив якої, як і завжди, гостинно зустрічав численних гостей. Серед них – 53 студенти з 29 вишів, їх наставники та члени конкурсних комісій з 13 міст України, а саме: Вінниці, Дніпропетровська, Києва, Луцька, Львова, Мелітополя, Миколаєва, Одеси, Полтави, Сум, Харкова, Херсона та Черкас.

Конкурс проводився за трьома спеціальностями: «Прикладна геометрія, інженерна графіка», «Технічна естетика» та «Ергономіка», які входять до галузі науки «Прикладна геометрія, інженерна графіка та ергономіка» згідно з переліком наукових спеціальностей, затвердженим МОН України. Відповідно на конференції було сформовано три секції, очолені заступниками голови галузевої конкурсної комісії: д. т. н., професором О. В. Шоман (секції «Прикладна геометрія, інженерна графіка» та «Технічна естетика») і д. т. н., професором В. В. Березуцьким (секція «Ергономіка»).

Підсумкову науково-практичну конференцію відкрив голова галузевої конкурсної комісії, д. т. н., професор, проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ» А. П. Марченко, який відзначив, що в наш складний час, незважаючи на тяжку економічну і політичну кризу в Україні, у студентів не бракує бажання та можливостей займатися наукою, кожна дослідницька робота, подана на конкурс, є результатом їх спільної праці разом з наставниками. А оскільки освіта ґрунтується на базі науки та виробництва, це дозволяє майбутнім спеціалістам у подальшому більш фахово представляти себе на ринку праці.

Після того, як Андрій Петрович побажав успіхів студентам і об’єктивності членам журі, розпочала свою роботу секція «Технічна естетика». Хвилюються студенти, але не менше за них хвилюються їхні наставники. Доповідачі змінюють один одного, детально розповідають про сутність кожної роботи, чітко відповідають на запитання. Кожна робота по-своєму цікава, але кращою була визнана доповідь студента шостого курсу Харківської державної академії дизайну і мистецтв О. Андрєєва, підготовлена під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України, професора О. В. Бойчука і присвячена розробці дизайн-концепції екзоскелету-ортезу для людей з вадами руху. Метою цієї роботи є конструювання зручних протезів для людей з порушеннями опорно-рухового апарату для надання їм можливості рухатися самостійно і не втрачати мобільності. Представлені результати мають практичну цінність для використання під час реабілітації спинальних хворих, що особливо актуально в наш час для поранених бійців АТО. Унікальність роботи безперечна, адже наразі на території України не існує подібних технологій. Присутні нагородили автора схвальними оплесками, а члени журі – дипломом І ступеня.

Під час роботи секції «Прикладна геометрія, інженерна графіка» присутніх зацікавила доповідь студента Вінницького національного технічного університету В. Павлова (керівник – к. т. н., доцент Я. Г. Скорюкова), яку присвячено розробці тривимірної моделі поверхні для представлення фотоплетизмографічного сигналу, що може бути використано для аналізу зміни кровонаповнення в хребетно-рухомих сегментах внаслідок мануального або медикаментозного втручання. Автор з Вінниці отримав диплом І ступеня. Однією з кращих також була визнана робота студента Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Б. Педоса (виконана під керівництвом д. т. н., доцента Н. М. Аушевої), яку теж оцінили дипломом І ступеня. В цій роботі вирішується проблема геометричного моделювання поверхонь та інтерактивного керування ними за допомогою мобільного телефону.

Плідною була і діяльність секції «Ергономіка». Одним із актуальних журі визнало дослідження студентки Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова О. Горстки (керівник – к. т. н. І. О. Ткаченко) щодо ергономічного підходу при організації робочого місця студента за допомогою площинних манекенів. Автор нагороджений дипломом І ступеня.

В цілому за результатами відкритого обговорення наукових досліджень і доповідей учасників конкурсу галузева комісія визнала 10 робіт гідними дипломів І-го, 16 – ІІ-го і 27 – ІІІ-го ступенів. Дипломами також було відзначено і працю наукових наставників.

Вдало виступили й студенти нашого університету, які захищали на конференції п’ять робіт, авторами чотирьох з яких є студенти кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки. Студентка п’ятого курсу гр. МТ-41м А. Корнійчук за роботу «Розробка та анімація тривимірної моделі персонажа для комп’ютерної гри» (керівник – к. т. н., доцент О. А. Глібко) була нагороджена дипломом ІІ ступеня. Дипломом такого ж рівня була оцінена і робота студенток гр. МТ-41м В. Кільпякової та Р. Тарасенко, виконана під керівництвом к. т. н, доцента Л. М. Савченко. В роботі йдеться про створення комп’ютерної моделі вітрогенератора. До того ж результати досліджень вказаних студенток вже не раз були опубліковані в українських наукових виданнях. Студенти Б. Вдовикін і М. Скоробогатько з гр. МТ-41с (керівник – к. т. н., доцент А. О. Дашкевич) та Д. Доля і Н. Шестерикова (керівники – к. т. н. О. Г. Сімонова та к. т. н., доцент М. В. Матюшенко) з групи МТ-43 одержали дипломи ІІІ ступеня. На фоні більш досвідчених не розгубилися і другокурсниці Т. Котлюба і Д. Свєтікова (МТ-54), які під керівництвом к. т. н., професора кафедри охорони праці та навколишнього середовища В. В. Горбенко надали аналітичну оцінку діяльності виробничого персоналу та колективу в цілому, за що отримали диплом ІІ ступеня.

Не лише роботою були зайняті учасники конференції. Організатори запропонували для них цікаву екскурсію за лаштунки Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, а потім – перегляд вистави «Летюча миша».

На заключному пленарному засіданні підсумкової конференції після вручення нагород переможцям всіх присутніх щиро привітав проректор НТУ «ХПІ» професор Ю. Д. Сакара, побажав подальших успіхів і нових звершень. У відповідь учасники конференції та їх наукові наставники подякували організаторам за теплий прийом та дружню атмосферу, яка панувала протягом всієї роботи конференції.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет