О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Випуск молодих лейтенантів


[Старший лейтенант Тетяна Кучерява]
#5-6 от 17.03.2016

На знімку: випускники–2016, у центрі начальник факультету, полковник Олександр Серпухов і голова екзаменаційної комісії полковник Іван Волох.

Щороку офіцерський корпус Збройних Сил України поповнюється підготовленими спеціалістами військової справи, спроможними успішно вирішувати важливі завдання щодо захисту Батьківщини, її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості.

Вдруге в історії незалежності нашої держави, в умовах проведення антитерористичної операції, на Гвардійському факультеті військової підготовки НТУ «ХПІ» 27 лютого 2016 року відбувся достроковий 82-й випуск лейтенантів.

29 молодих офіцерів успішно закінчили навчання на факультеті, засвоївши військову науку, зміцніли духовно та фізично. Четверо випускників закінчили факультет із Золотою медаллю та шестеро лейтенантів одержали дипломи з відзнакою.

Випускники гідно пройшли ремонтну практику та військове стажування в зоні проведення антитерористичної операції, де набули неоціненного досвіду у відновленні бронетанкового озброєння та військової техніки, брали участь у підготовці відмобілізованих військовослужбовців у навчальних центрах, розбудовували матеріально-технічну базу факультету. Слід зазначити, що основним критерієм їх навчання та виховання була практична складова, вміло поєднана з реальними вимогами професійного становлення.

Під час урочистих заходів випускники факультету склали урочисту клятву на вірність Кодексу честі офіцера Збройних Сил України, а також отримали благословення на ратні справи та бездоганне служіння Батьківщині.

Молоді лейтенанти попрощалися з Бойовим Прапором факультету та поклали квіти до пам’ятника легендарного танка Т-34 – символу мужності та героїзму захисників України. Випускники висловили щиру подяку своїм наставникам-командирам та науково-педагогічним працівникам факультету за самовіддану працю та вагомий внесок у становлення їх як фахівців військової справи.

Одними із перших ремонтних бригад, які з початку АТО займалися ремонтом та відновленням техніки, були військовослужбовці факультету: викладачі, курсанти напряму підготовки «Інженерна механіка» та офіцери, військовослужбовці військової служби за контрактом підрозділів забезпечення навчального процесу. Серед них і є 14 цьогорічних випускників, які мають статус учасників антитерористичної операції на Сході України. Всі вони за власним бажанням поїхали в зону АТО, де займалися ремонтом та відновленням техніки.

Всі військовослужбовці факультету, хто виконував завдання з ремонту озброєння та військової техніки в зоні проведення АТО, отримали неоціненний практичний досвід зі своєї спеціальності. Багато з них нагороджені відзнаками МО України та НГШ ЗС України.

Один із них, лейтенант Сергій Крупич, незважаючи на свій молодий вік, перебував у зоні АТО вже тричі. Вперше він протягом 30 діб у травні 2014 року в селищі Довгеньке займався ремонтом БТР-80 та БТР-70. У березні 2015-го сержант Сергій Крупич знову був направлений в зону проведення антитерористичної операції до м. Маріуполь, де займався вже звичною для себе справою з відновлення військової техніки, а саме танків Т-64Б. Робота тривала у цілодобовому режимі, адже він розумів, що техніка, її безвідмовна робота – це дуже важлива складова боєготовності підрозділів. І будь-яка поломка в дорозі, на бойовому виїзді, може коштувати людського життя. Довгострокове перебування в зоні АТО не позначилось негативно на навчанні Сергія – це показали відмінні результати екзаменаційної сесії, а в подальшому – отримання «червоного» диплома.

За зміцнення оборонної здатності держави, захист її територіальної цілісності та незалежності начальник Генерального штабу, Головнокомандувач Збройних Сил України нагородив сержанта Сергія Крупича пам’ятним нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» ІІІ та ІІ ступенів».

Ми глибоко шануємо пам’ять 18 наших випускників, що загинули, захищаючи нашу землю від російсько-терористичних угрупувань. Серед них, наприклад, Народний Герой України, командир танкової роти 93 механізованої бригади Олександр Лавренко, який показав міць духу захисника Батьківщини і на вимоги ворога здатися в полон підірвав себе і свою бойову машину.

Серед наших випускників попередніх років є багато офіцерів, нагороджених орденами і медалями за проявлений героїзм у зоні АТО. Один із них – Герой України, Народний Герой України, випускник 2004 року, майор Євген Миколайович Межевікін, командир танкового батальйону 1-ї танкової бригади, який зараз є слухачем Національної академії оборони України та інші.

Отже, ми впевнені, що Збройні Сили України отримали гідне поповнення, офіцерів, підготовлених на Гвардійському факультеті військової підготовки ім. Верховної Ради України НТУ «ХПІ».

Старший лейтенант Тетяна Кучерява, офіцер групи по роботі з особовим складом

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет