«Світ очима політехніків»

[П. Ніколенко]
#4 от 25.02.2016

Виставка з такою назвою, що відкрилася 17 грудня у науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ», проводилася вперше. Її організаторами та учасниками стали співробітники кафедри «Охорона праці та навколишнього середовища».

Завідувач кафедри, д. т. н., професор В’ячеслав Володимирович Березуцький, завідувач лабораторії Віталій Олексійович Мягкий, доцент Євген Володимирович Ящеріцин, інженери Анна Володимирівна Ягодіна та Ольга Ігорівна Ільїнська, якій саме належить ідея влаштувати таке свято художнього мистецтва, представили глядачам свої картини та художні фотознімки – справжні витвори мистецтва. Вони прагнули поділилися з іншими політехніками своїм баченням життя та його сенсу, показати, що світ сповнений прекрасного. Адже у сірій на перший погляд буденності, у простих, звичних нашому оку речах є якесь диво, невимовна принадність, радість і краса. Інженерам і вченим вдалося створити яскраві образи, виразні портрети, передати за допомогою паперу, олівця і акварелі, полотна і масла і осмислений погляд дитини, і грацію, і пластику в рухах улюблених тварин. Наприклад, на картинах В. В. Березуцького і зимова тиша, і зелень літнього лісу, яка дзвенить пташиними трелями, і плескіт морської води – «За мотивами Айвазовського» (акварель, папір).

«На нашій кафедрі, – розповідає професор В. В. Березуцький, – працює чимало талановитих людей, вчаться обдаровані студенти. Серед них багато тих, хто вміє не тільки побачити красу навколишнього світу, але й відтворити її на полотні. Багато хто з них не взяв участі у цьогорічній виставці, але висловив бажання представити свої роботи у майбутньому році. Тому ми сподіваємося, що наша виставка обов’язково стане доброю традицією!»

О. І. Ільїнська захопилася живописом, коли доглядала маленького синочка. Молода мама черпала натхнення у кожному новому дні, проведеному зі своїм малюком. Тому недивно, що з’явилися такі чудові дитячі портрети, як «Хлопчик» (папір, олівець), «Еміль» (полотно, олія), або «Ганнуся» (полотно, олія).

Ганна Володимирівна Ягодіна – людина творча з самого дитинства, живописом захопилася, навчаючись в ХНУ ім. В. Н. Каразіна. За допомогою улюблених матеріалів – олійної фарби і акварелі – їй вдається зображувати чудових птахів, це, наприклад, «Снегирь». А ось перед вами «Город остывших надежд». На цій картині зображена порожня вулиця, чорні вікна і арки будинків, по дорозі мчать два автомобілі – ця порожнеча і швидкість дають відчуття нескінченної самотності сьогодення, а може і майбутнього, якщо людина чи людство взагалі не змінить життя, не зробить того, що може зробити…

В. О. Мягкий взагалі не вчився малювати. Але ця людина відчуває красу природи всім своїм єством. У відпустку або на риболовлю Віталій Олексійович завжди бере акварельні або олійні фарби. І ось з’являються такі шедеври як, наприклад, «Фигуровка. Домики» або «Хата» (картон, масло).

Завдяки прекрасним фотографіям Є. В. Ящеріцина «Природна фортеця», «Захід сонця на Тарханкуті», «Рослинна ковдра Джангуля» та іншим, які були зроблені у співавторстві з його дружиною Т. В. Ящеріциною, гості виставки ніби побували у поході ІІ категорії складності півостровом Тарханкут влітку 2006 року та побачили урочище Джангул – пам’ятку природи північно-західного Криму. Там великі оповзневі масиви чергуються з обвалами, нагромадженням кам’яних брил з осипаннями. Місцями вітер створив із вапнякових брил справжні скульптури…

Картини розглядали, фотографували, спілкувалися з авторами. Гості отримали незабутні враження, які були підсилені ще тим, що виставку відвідали також учні та викладачі Харківської музичної школи №1 ім. Бетховена, які представили свою концертну програму та привітали НТУ «ХПІ» зі 130-річчям!

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет