Давні зв’язки, дружні стосунки

#3 от 12.02.2016

Багатогранною була співпраця з Харківським політехнічним інститутом одного з видатних випускників ХЕТІ Олександра Миколайовича Міляха. Зі спогадів ветерана НТУ «ХПІ», доктора технічних наук, професора Віктора Тимофійовича Долбні:

За час моєї 67-річної праці в Харківському політехнічному інституті мені не раз довелося зустрічатися з Олександром Миколайовичем Міляхом та його дружиною Катериною Василівною.

У 60-і роки, коли я був деканом електромашинобудівного факультету, він завітав до нас як колишній викладач ХЕТІ. Тоді він запропонував мені побувати в Києві, в Інституті електродинаміки, який він очолював, щоб доповісти про свої наукові дослідження і про можливий захист докторської дисертації в раді при ІЕД. В подальшому так і вийшло, і в мене на довгі роки склалися дружні стосунки з ученими цього інституту.

Згадується такий епізод. Вже наприкінці 80-х, коли я працював проректором ХПІ, до мене знову завітали Олександр Миколайович з Катериною Василівною, і я запропонував їм відвідати Музей нашого вузу, де були цікаві матеріали з історії ХЕТІ.

Завідувач Музею Віра Володимирівна Акімова, знаючи, якого гостя я до неї привів, почала детально розповідати про наш університет від самого його заснування в 1885 році. Називаючи відомих вчених, які його очолювали, вона згадала академіка Василя Михайловича Хрущова, якому було відведено спеціальне місце на стенді. Олександр Миколайович ввічливо зупинив її і сказав: «Можете про життя Василя Миколайовича та про його роботу у вашому інституті детально не розповідати. Справа в тому, що Василь Миколайович – мій тесть, а присутня тут зі мною моя дружина Катерина Василівна Хрущова – його дочка!»

З подружжям Мілях – Хрущова ми, незважаючи на значну різницю у віці, ще довго підтримували дружні стосунки. А Олександр Миколайович був офіційним опонентом при захисті моєї докторської дисертації в тому ж Інституті електродинаміки, хоч він на той час уже полишив посаду директора. Після затвердження ВАК моєї дисертації мені, вже докторові технічних наук, довелося працювати у складі ради із захисту дисертацій при ІЕД. І тоді ми часто спілкувалися з Олександром Миколайовичем Міляхом, аж доки він не пішов із життя.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет