О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Талановитому Вченому та Педагогу – 70!


#1-2 от 28.01.2016

11 січня 2016 року відзначив 70-річний ювілей відомий вчений-механік, завідувач кафедри теоретичної механіки О. К. Морачковський - доктор технічних наук, професор, академік Академії Наук вищої освіти України, член Національного комітету України з теоретичної та прикладної механіки, член європейських наукових товариств EUROMECH та GAMM.

Життя Олега Костянтиновича понад півстоліття пов’язане з Харківським політехнічним інститутом, в якому ювіляр пройшов шлях від студента до професора, завідувача кафедри теоретичної механіки. Вже під час навчання на кафедрі динаміки та міцності машин талановитий учень професора А. В. Бурлакова виявив схильність до наукової роботи. Згодом Олег Костянтинович блискуче захистив кандидатську та докторську дисертації.

Все життя професора Морачковського є постійним служінням науці. Світовому загалу широко відомі його досягнення у теорії повзучості та континуальній механіці пошкоджуваності. Він є автором двадцяти монографій та навчальних посібників.

Багато викладачів та наукових співробітників нашого університету, зокрема інженерно-фізичного факультету, з гордістю називають Олега Костянтиновича своїм Вчителем! Під його науковим керівництвом було захищено 12 кандидатських дисертацій, більш десятка його учнів стали докторами наук.

З 1995 року й по теперішній час Олег Костянтинович очолює кафедру теоретичної механіки нашого університету, яка була створена в 1925 році, має славетні традиції та велику історію. Всі ці роки на кафедрі під керівництвом професора Морачковського проводиться робота зі створення навчальної літератури для студентів університету, отримуються нові наукові результати в галузі механіки деформівного твердого тіла, динаміки машин, біомеханіки тощо.

Ректорат, профспілковий комітет університету, колектив інженерно-фізичного факультету бажають Олегу Костянтиновичу міцного здоров’я, щастя, добробуту, нових успіхів, багатьох років творчої праці!

Із золотого фонду інфізу

Ювілеєві професора О. К. Морачковського присвячена стаття професора Д. В. Бреславського, опублікована в спецвипуску «Вісника НТУ «ХПІ» (серія «Динаміка і міцність машин», №55 (1164) 2015). У ній докладно відображений шлях науковця, педагога, патріота Політеху та інфізу. Ось кілька цитат із статті професора Д. В. Бреславського.

«Олег Морачковський серйозно цікавиться літературою, зокрема, поезією. Іншим його захопленням є образотворче мистецтво: всі, хто бачили його малюнки, відзначають його обдарованість та неабиякий смак…

Високо оцінює роль наставників у своєму житті… Свою повагу до вчителів, викладачів старого інфізу професор О. К. Морачковський висловив, підготувавши та видавши монографію «ИНФИЗ: Очерки истории творчества», присвячену 75-річчю створення факультету.

На відміну від багатьох інших, при тому здібних та успішних колег, Олег Костянтинович Морачковський все життя віддає нашому університету, інженерно-фізичному факультету, його науковцям та студентам. Є люди, завдяки яким існує неповторна аура інфізу, які складають його золотий фонд, без яких неможливо уявити наш факультет, його наукову та викладацьку діяльність. На жаль, таких людей небагато. Один із них – професор Олег Костянтинович Морачковський».

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет