О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Газеті університету – 65!


[Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ»]
#1-2 от 28.01.2016

Євген Сокол, ректор НТУ «ХПІ», член-кореспондент НАНУ, д. т. н., професор

Історія нашого університету, чиє 130-річчя ми нещодавно відсвяткували, була б неповною без внеску, який протягом 65 років робить у неї газета вузу. Найяскравіші події, найважливіші віхи в житті Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», його свята й будні – все відбивається в її численних публікаціях, у багатьох фактах і дорогих для нас подробицях.

Тільки-но на початку 50-х років минулого століття наш політехнічний було возз’єднано, в ньому була створена газета «Ленінські кадри». У її першому випуску доцент М. Ф. Семко, тоді директор ХПІ, якому судилося керувати ним ще третину століття, писав: «Сталася ще одна важлива подія в житті нашого інституту: ми випускаємо інститутську багатотиражку. Вона повинна бути важливим знаряддям мобілізації всього колективу на розв’язання великих завдань, що стоять перед інститутом».

І газета протягом наступних 65 років виправдовує своє призначення, вона є важливим засобом масової інформації та комунікації в університеті, помічником педагогів у вихованні висококваліфікованих спеціалістів.

Щороку виходить близько 30 випусків газети, у якій є традиційними рубрики «Нове в освіті», «Твоя історія, ХПІ», «Іменні стипендіати», «Переможці олімпіад», «Наука», «Ювілей кафедри (факультету)», «У Вченій раді», «Виставки», «Центр кар’єри», «Студентське самоврядування», «Конференції», «Спорт» та ін.

Інтеграція до європейського і світового освітнього простору, конкретика цього процесу, досягнення кращих студентів у навчанні та науці, оновлення змісту освіти, спорт і культурне життя вузу – це далеко не всі напрямки і теми публікацій «Політехніка».

Співпраця університету з вітчизняною промисловістю, вирішення вченими НТУ «ХПІ» невідкладних завдань виробництва, цільова підготовка фахівців на замовлення підприємств і фірм, працевлаштування випускників, розповіді про життя та кар’єру кращих з них є темами найпопулярніших виступів газети.

Така рубрика як «Спортивна газета» в газеті», обумовлена тим, що висока масовість занять фізкультурою, спорт посідають важливе місце в системі виховання та покращення іміджу вузу. І в тому, що НТУ «ХПІ» вже протягом кількох років стає переможцем Всеукраїнської універсіади в групі вузів з числом студентів понад 10 тисяч, загальновизнаною є заслуга й газети «Політехнік».

Газета сприяє вихованню у студентів смаку до суспільної діяльності, до самоврядування, висвітлюючи роботу студентської профспілки, «СтудАльянсу», регулярно вміщуючи виступи членів студентських рад у гуртожитках, розповіді про найактивніших студентів.

Є в роботі редакції та громадськості університету і невикористані резерви – нам давно слід було запровадити в газеті практику дискусій з головних проблем розвитку НТУ «ХПІ». Тут нашим журналістам можуть надати значну допомогу провідні вчені, викладачі й студенти, всі небайдужі політехніки.

Із 2004 року на сайті університету виходить електронна версія газети. WEB cторінку «Політехніка» http://politechnik.kpi.kharkov.ua  за 11 років відвідало близько 400 тис. читачів.

Газета НТУ «ХПІ» не раз ставала переможцем або призером конкурсів «Часопис», що його проводить правління Харківської обласної організації Національної спілки журналістів України, а працівники редакції отримували нагороди обласної та міської влади, муніципальні премії в галузі журналістики.

Вітаючи газету політехніків із 65-річчям, хочеться побажати їй успіхів, активних авторів і читачів та постійного розвитку!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет