Прикладна математика – для кольорової металургії та космічних супутників

[Розмовляла П. Ніколенко]
#21 от 30.11.2015

На знімку: Сергій Пащенко – другий справа.

Наша газета вже публікувала замітку Сергія Пащенка (І-29ам) (№17 від 13 листопада 2014 року). У ній хлопець згадує роки навчання у ХПІ, свою перспективну спеціальність, ділиться враженнями про участь у багатьох конкурсах, розповідає про свої перемоги та досягнення. Зараз Сергій вже не тільки дипломований магістр нашого університету, випускник кафедри «Системи і процеси управління». Він вступив до аспірантури, щоб реалізувати себе в науковій діяльності, навчати сучасних студентів, які трохи молодші за нього.

«З 5 по 6 курс я під керівництвом академіка АН вищої школи України, завідувача кафедри «Системи і процеси управління» професора Дмитра Васильовича Бреславського працював над магістерською роботою «Розробка алгоритмічного та програмного забезпечення для розв’язання тривимірних задач математичної фізики», – розповідає Сергій. – Ця робота – частина великого наукоємного проекту, в якому беруть участь викладачі і студенти кафедри «Системи і процеси управління, а також співробітники ПАТ «ХАРТРОН». Результати цієї роботи можна використовувати для написання програмного забезпечення, яке моделює явища задач нестаціонарної теплопровідності, задач теорії пружності та повзучості». У червні цього року хлопець захистив свою роботу на «відмінно».

А трохи раніше Сергій став переможцем ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Математичні науки», який відбувся у Вінницькому державному педагогічному університеті 2–3 квітня. До Вінниці завітали найталановитіші студенти-математики з Києва, Харкова, Запоріжжя, Сум, Луганська, Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Дрогобича, Одеси, Миколаєва, Луцька, Ніжина. Студенти вінницьких вузів також взяли участь у цьому конкурсі. Майже 70 робіт отримала галузева комісія, з них до ІІ туру було відібрано 40 найкращих.

Студенти захищали свої роботи у двох секціях: математики і прикладної математики. Деякі учасники представляли свої доповіді за допомогою Skype. Харків’янина Сергія Пащенка недарма назвали тут «відкриттям конкурсу»! Під керівництвом професора Д. В. Бреславського хлопець підготував роботу «Дослідження параметру пошкоджуваності для бронзових заготовок у процесі безперервного лиття», яка посіла почесне 1 місце! Ця тема пов’язана з роботою «Дослідження температурного поля в околі блоку гіроскопів штучного супутника Землі «Січ-2», яка рік тому була представлена в Києві на конкурсі «Авіаційна та ракетно-космічна техніка». Розробки талановитого студента у сфері прикладної математики використовувалися при створенні й запуску космічного супутника!

Сергій Пащенко також став переможцем IX Харківського регіонального конкурсу студентських наукових робіт, який відбувся навесні цього року. Робота «Розробка програмного забезпечення на базі методоскінченних елементів для розв’язання задач теорії повзучості та пошкоджуваності» (керівник професор Д. В. Бреславський) посіла І місце. Результати даної роботи можна застосовувати в кольоровій металургії.

«Я дуже вдячний Дмитру Васильовичу за допомогу, – каже Сергій. – Він не просто Вчитель, він блискучий професіонал, науковець, ерудована, цікава людина, на яку хочеться бути схожим! Авторитетами для мене завжди були також професори Юрій Андрійович Плаксій та Валерій Борисович Успенський. Я щасливий з того, що в моєму житті є Політех, з яким ні в якому разі не хочеться розлучатися! Тому я і вступив до аспірантури до своєї рідної кафедри, на якій працюють прекрасні викладачі. Спасибі їм за їх працю, за ті знання, що вони передають студентам!»

Зараз Сергій Пащенко вже читає студентам 4 курсу інженерно-фізичного факультету курс лекцій «Розподілені інформаційно-аналітичні системи». «Працювати зі студентами дуже цікаво, – каже Сергій. – Я хочу багато-чому навчити їх. У них є всі можливості стати прекрасними спеціалістами: отримати класичну фундаментальну підготовку в поєднанні з сучасними інформаційними технологіями».

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет