О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Свято зі 130-річною історією


#21 от 30.11.2015

На знімках: Привітання Ради ректорів Харківського регіону.

День свого ювілею наш університет зустрічав як провідний вищий навчальний заклад України, всесвітньовідомий вуз, повноправний член європейського освітнього простору. 18 листопада до нього завітали гості з різних куточків України та світу. Вранці ректор НТУ «ХПІ» професор Є. І. Сокол приймав вітання від іноземних делегацій, представників дипломатичних установ, почесних консулів. Серед них були Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Таджикистан в Україні пан Холбобоєв Файзулло Самадович; ректор Технічного університету Софії (Болгарія) професор Георгі Міхов; професор, Почесний доктор НТУ «ХПІ» Генріх Майєр (Австрія, Альпен-Адріа університет Клагенфурта); професор, Почесний доктор НТУ «ХПІ» Атанасіос Мамаліс (Греція, Національний центр

 наукових досліджень «Демократіс»); координатор співробітництва із країнами СНД Тетяна Савінова (Арктичний університет Норвегії); директор української філії компанії «Optec Holding B. V.» Оксана Данилюк (Нідерланди); професор Мухамед Хабіб Арус (Сирійська Арабська Республіка, Технічний університет Тартуса); доктор Шахін Ісам, уповноважений представник Посольства Ліванської Республіки в Харкові.

У цих численних зустрічах брала участь перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, яка згодом зустрілася зі студентами та викладачами університету.

150 викладачів прослухали її доповідь, присвячену реформуванню в сфері освіти та науки, яке відбувається сьогодні. Заступник Міністра відповіла на їх питання, що стосувалися нового переліку спеціальностей, соціального захисту співробітників вузів, обсягу бюджетного фінансування на наступний рік, законних можливостей вузу, що має статус автономного; фізичного виховання студентів та інші.

Згодом відбувся діалог Інни Совсун і зі студентською спільнотою, яка заповнила 12 аудиторію ректорського корпусу. Це були представники різних курсів і факультетів, студентського самоврядування та профспілкової організації студентів університету. Мова йшла про стипендіальну реформу, право вибору студентами потрібних їм дисциплін, права та обов’язки проживання у гуртожитках тощо.

Зустріч заступника Міністра освіти і науки України І. Р. Совсун зі студентами НТУ «ХПІ».

Зі 130-річчям НТУ «ХПІ» також привітали представники багатьох підприємств і фірм України – ПАТ «Турбоатом», ДП «Завод ім. В. О. Малишева», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», концерну «Бронетехніка України», науково-виробничого підприємства «Хартрон-Аркос», ПАТ «Завод «Южкабель», ДП «Завод «Електроважмаш», ДП «ХКБМ», Індустріальної групи «УПЕК» та ін.

Знаменною подією у цей святковий день стало відкриття біля головної алеї вузу пам’ятника Першому інженеру, який було створено з ініціативи та за рахунок власних коштів Асоціації випускників НТУ «ХПІ». Автор композиції – відомий харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. У композиції розміщені постаті першого випускника і його викладача, за ними – арка першого корпусу університету, потім об’ємні зображення відомих на весь світ досягнень НТУ «ХПІ» – від паровоза до ракети. Пам’ятник висотою в 6 метрів та шириною 4х4 метри виготовлений з граніту, а основа постаменту – з міді та бронзи.

За словами одного з авторів ідеї нової скульптури, ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, пам’ятник присвячений всім інженерам минулих, нинішніх і майбутніх поколінь. Він відображає основні технічні галузі, для яких веде підготовку кадрів Харківський політехнічний інститут.

Завершенням програми святкування стало урочисте засідання Вченої ради університету, яке відбулося на сцені Палацу студентів.

Договір про співпрацю с болгарським Технічним університетом підписали ректори Георгі Міхов і Євген Сокол.

Щоб особисто поздоровити колектив університету та ректора Харківського політехнічного – Євгена Сокола, на свято завітали: перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, народний депутат України Тарас Кремінь, заступник Голови Харківської обласної державної адміністрації Михайло Черняк, заступник Голови Харківської міської ради Михайло Фатєєв, академіки Національної академії наук України Олександр Кириленко та Володимир Семиноженко, представники Національної академії педагогічних наук України, Обласного комітету профспілок України, Ради ректорів Харківської області,

Харківського університетського консорціуму та інші гості. Професори, науковці та співробітники університету були нагороджені почесними грамотами, пам’ятними подарунками, відзнаками та подяками.

Студентським подарунком до ювілею улюбленого Політеху була святкова програма, з якою виступили творчі колективи Палацу студентів.

Прес-служба НТУ «ХПІ», газета «Політехнік»

Фото В. Таємницького

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет