О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Даємо всім рекордам наші славні, дзвінкі імена!


[Спортивний клуб НТУ «ХПІ»]
#19-20 от 12.11.2015

Світові та європейські рекорди, золоті медалі чемпіонів міжнародних турнірів, переконливі перемоги над командами спеціалізованих спортивних вузів, десятки майстрів спорту та сотні спортсменів-розрядників, дух суперництва на міжфакультетських спартакіадах і радість тисяч уболівальників за наших, політехніків! Все це – НТУ «ХПІ» спортивний, без цього епітету уявити наш університет уже давно неможливо.

На кафедрі фізичного виховання НТУ «ХПІ» та в спортивному клубі «Політехнік» за багато років їх існування склалися славні спортивні традиції, які намагаємося зберегти та помножити.

На теперішній час у нас культивуються понад 25 видів спорту – це аеробіка спортивна, армспорт, бадмінтон, баскетбол, спортивна боротьба (яка включає в себе боротьбу греко-римську, вільну та жіночу), боротьба самбо, важка атлетика, водне поло, волейбол, гімнастика спортивна, гирьовий спорт, легка атлетика, пауерліфтинг, підводний спорт, плавання, скелелазіння, спортивне орієнтування, стрільба з лука, теніс, теніс настільний, туризм, футбол, шахи та шашки.

Студенти-спортсмени НТУ «ХПІ» представляють наш університет у різних видах спорту на національних та міжнародних аренах. За останні 5 років у всеукраїнських змаганнях наші студенти завоювали 809 медалей (302 золоті, 240 срібних та 267 бронзових), на європейських турнірах і першостях здобули 90 нагород (22 золоті, 18 срібних та 50 бронзових), а в змаганнях світового рівня нами було виборено 29 медалей (11 золотих, 5 срібних та 13 бронзових).

Тут важко поіменно відзначити всіх студентів, які здобували нам перемоги на всеукраїнських змаганнях, та необхідно зауважити, що вагомий внесок у цю справу зробили спортсмени – члени збірних команд університету з таких видів спорту, як бадмінтон, легка атлетика, підводний спорт, стрільба з лука, спортивна боротьба та боротьба самбо, армспорт, скелелазіння, теніс, гирьовий спорт, фехтування та інші. Окремо хочеться згадати про нашу баскетбольну команду «Політехнік», яка вже декілька років поспіль підіймається на п’єдестал чемпіонату України серед чоловічих команд вищої ліги, а також є одним з лідерів студентського баскетболу України.

Однією з найважливіших спортивних подій для нас є змагання літньої Універсіади України з різних видів спорту, де ми теж, можна сказати, вже традиційно у загально-командному заліку серед вищих навчальних закладів займаємо призові місця. За результатами цих змагань наші студенти відбираються до участі у Всесвітній універсіаді. У 2011 році на XXVI Всесвітній універсіаді в Китаї виступав наш легкоатлет Євген Семененко (ІФ-73), який зайняв 4 місце у потрійному стрибку. Дуже вдалою для нас виявилась універсіада 2013 року в Казані (Росія), де студент групи ІФ-78 Руслан Перестюк (на знімку справа) зайняв перше місце в легкоатлетичній естафеті 4x100 м. В цій універсіаді також брали участь наші бадмінтоністи та баскетболісти. В цьому році до участі у Всесвітній універсіаді, яка відбувалась у Кореї, пройшли відбір наші бадмінтоністи та стрілки з лука, але не змогли виступити в цих змаганнях через відсутність державного фінансування.

Окрім цього наші студенти гідно представляли наш університет на багатьох інших європейських та світових змаганнях.

Так на 8 чемпіонаті Європи серед студентів 3 місце зайняла команда наших бадмінтоністів у складі: Дмитро Завадський (ІФ-75), Віталій Конов (тепер вже викладач кафедри фізвиховання НТУ «ХПІ»), Георгій Натаров (БФ-25г), Кирило Нестеренко (ІФ-70), Владислав Трегубенко (І-16а), Єлизавета Жарка (ІФ-79), Ганна Крючкова (ІФ-79), Ольга Надточій (ІФ-78), Вікторія Погребняк (ЕК-45а), Олена Прус та Ганна Кобцева (аспірантки ІФ факультету). До того ж уже згадані бадмінтоністи ХПІ, а також Микола Дмитришин (ІФ-78), Дар’я Самарчанц (ІФ-72), Анастасія Дмитришин (ІФ-72), Владислава Лісна (ІФ-73) вдало виступали на Європейському фестивалі спортивних ігор, етапах Кубків Європи та Гран-прі Європи, численних міжнародних турнірах, брали участь у командних чемпіонатах світу (на знімку вгорі – команда нашого університету).

Станіслав Котт (ЕК-20а) виграв Кубок Європи та став срібним призером чемпіонату Європи з таеквондо ІТФ.

Антон Кунченко (ІФ-77) став володарем Кубка Європи та Кубка світу серед студентів зі спортивних танців.

Ірина Ляшуга (АП-47б) стала переможцем чемпіонату Європи з боротьби на поясах та бронзовим призером Кубку світу з самбо.

Олена Вороніна (Н-27) – переможець чемпіонату Європи серед молоді, чемпіонка світу, бронзовий призер чемпіонату Європи з фехтування.

Руслан Ромащенко (ІФ-70) у складі команди України став чемпіоном світу з хокею серед молоді U-20.

Сергій Незбрицький (ЕК-26) завоював «золото» студентського чемпіонату світу з гирьового спорту.

Бронзовими призерами чемпіонату Європи зі стрітболу стали наші баскетболісти Антон Рочняк (ІФ-78), Василь Сайнієв (ІФ-11а) та Антон Михайлов (ІФ-79).

«Бронза» чемпіонату Європи з армспорту дісталася Олені Трегубовій (Е-28).

Кращі досягнення наших плавців-підводників: Марія Рябуха (БФ-22б) – бронзовий призер чемпіонату Європи серед молоді, призер етапів Кубку світу, чемпіонка Європи з підводного орієнтування; Карина Шатова (ІФ-72) – переможець та призер етапів Кубку світу з підводного орієнтування та бронзовий призер Кубку світу з плавання в ластах; Євген Золотов (ІФ-74) – чемпіон Європи, володар Кубку світу, призер чемпіонату світу з підводного орієнтування.

Пишаємося ми й нашими випускниками. Так на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні знов порадувала нас перемогою в змаганнях з академічного веслування Яна Дементьєва (випускниця ЕК факультету). В цій Олімпіаді брали участь також легкоатлетка Маргарита Дорожон та бадмінтоніст Дмитро Завадський (випускники ІФ факультету).

Ще одним важливим показником успішності в спорті є виконання спортивних розрядів та присвоєння спортивних звань. Студентами ХПІ за 5 років було виконано близько 1850 масових спортивних розрядів.

До лав майстрів спорту України приєдналися такі спортсмени нашого університету:

легкоатлети Віталій Пінкевич (ІФ-77), Олександр Марченко (ІФ-77), Руслан Перестюк (ІФ-78), Дмитро Гайок (ІТ-46), Ірина Піменова (ІФ-76), Олександр Устименко (ІФ-73у), Ігор Григоров (ІФ-79), Павло Горбачов (ІФ-79), Юлія Марченко (ІФ-79), Саміну Маілафійя (О-52а), Ярослав Ісаченков (ЕМБ-22а), Олексій Марченко (ІФ-70), Володимир Кожухівський (ІТ-54а); самбісти Дмитро Тимофєєв (ЕІМ-37), Катерина Щерба (ІТ-17); пауерліфтери Євген Галіцин (ІТ-37) – на знімку зліва, Олександр Нарижнюк (ІТ-19б), Дмитро Танцюра (ІФ-27), Сергій Піскун (ІТ-19а); гирьовик Сергій Незбрицький (ЕК-26); представник вільної боротьби Роман Аббасов (ІФ-70); скелелазка Маргарита Захарова (ІФ-72); плавці Микита Батанов (КІТ-33), Максим Подгорнов (КІТ-43б); плавці-підводники Ярослав Федоров (ІФ-72), Сергій Єлісєєв (ІФ-74); представник греко-римської боротьби Дмитро Гнєва (ІФ-72).

Майстрами спорту України міжнародного класу стали наступні студенти ХПІ: Дар’я Піжанкова (БФ-29г, легка атлетика), Микола Дмитришин (ІФ-78, бадмінтон), Єлизавета Жарка (ІФ-79, бадмінтон), Руслан Перестюк (ІФ-78, легка атлетика), Анастасія Дмитришин (ІФ-72, бадмінтон), Дар’я Самарчанц (ІФ-72, бадмінтон), Карина Шатова (ІФ-72, підводний спорт).

Почесне звання Заслуженого майстра спорту України отримала наша фехтувальниця, аспірантка факультету технології неорганічних речовин Олена Вороніна. Забігаючи вперед, можна поділитися радістю, що наш спортсмен-підводник Євген Золотов (ІФ-74) теж очікує присвоєння цього почесного звання.

Велику роль у досягненні спортивних вершин відіграє спеціальність «Фізичне виховання», яку було відкрито в нашому університеті 20 років тому. Відомі фахівці та науковці, заслужені тренери України, тренери національних команд готують тут спеціалістів з фізичного виховання, спорту та рекреації. Багато видатних спортсменів були вихованцями спеціальності «Фізичне виховання» і прославляли наш університет в Україні і світі. Випускники спеціальності також поповнюють педагогічний склад нашого університету.

Окрім спорту вищих досягнень в нашому університеті приділяється багато уваги розвитку масового спорту, в чому ми теж досягли помітних успіхів. Так у щорічній Спартакіаді серед вищих навчальних закладів Харківщини ми вже багато років поспіль займаємо друге місце, поступаючись лише Академії фізичної культури.

Кафедра фізвиховання намагається залучити до занять оздоровчою фізичною культурою якомога більше студентів.

В нас є унікальна традиція – вже протягом 66 років у НТУ «ХПІ» проводиться Спартакіада серед студентів нашого університету, у наш час визначається командна першість серед факультетів з 23 видів спорту. Кожен рік до участі в Спартакіаді залучається близько 3000 студентів.

Традицією стали в нашому університеті й інші спортивно-масові студентські змагання та свята: Кубок пам’яті ректора ХПІ Михайла Федоровича Семка та Суперкубок НТУ «ХПІ» з футболу, Меморіал пам’яті доцента кафедри фізвиховання НТУ «ХПІ» Тетяни Олександрівни Саблєвої з аеробіки, традиційні змагання з легкої атлетики «День першокурсника», першість ХПІ зі скелелазіння «Домбайські зв’язки», Кубок ППОС НТУ «ХПІ» з настільного тенісу, спортивні свята туристсько-альпіністського клубу НТУ «ХПІ», змагання для спортсменів-початківців, відкриті першості та кваліфікаційні змагання з різних видів спорту, спортивні свята факультетів, змагання в гуртожитках та інші.

Святкуючи 130-річчя рідного університету, хочеться висловити впевненість у тому, що спортсмени НТУ «ХПІ», їх наставники завоюють ще немало медалей і кубків, встановлять рекорди у славу Політеху. Велика подяка всім спортсменам, тренерам, викладачам кафедри фізвиховання за їх сумлінну працю та відданість своїй справі, а також ректорату за постійну підтримку. Бажаємо всім яскравих перемог у спорті та житті!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет