О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Україна та Болгарія – дружба й наукова співпраця!


[П. Ніколенко]
#19-20 от 12.11.2015

На знімку: у митному агентстві Міністерства фінансів зліва направо: Анастасія Кузнєцова, Ангеліна Чемерис, Анастасія Девиченко, головний секретар митного агентства (викладач кафедри економіки і бізнес адміністрування) Цвєтан Маданскі, Катерина Бойко, Ольга Бебешко.

У 2000 році був підписаний перший договір на п’ять років про співробітництво між НТУ «ХПІ» та Софійським університетом «Св. Климент Охридски». У цьому році договір був підписаний вже втретє. Згідно з ним кафедра економіки і маркетингу НТУ «ХПІ» (завідувач професор А. І. Яковлєв) всі ці роки плідно співпрацює з факультетом економіки і бізнес адміністрування Софійського університету. Вчені України і Болгарії є організаторами й активними учасниками традиційних конференцій, присвячених економічному розвитку у Європі, розвитку конкурентоспроможності, MicroCAD та інших. Студенти нашого університету мають можливість відвідати Болгарію та цілий місяць під час ознайомчо-виробничої практики збирати матеріали для майбутніх бакалаврських робіт, знайомитися з навчальним процесом у Софійському університеті, пізнавати історію та культуру країни.

Цього літа група студенток кафедри економіки і маркетингу під керівництвом професора Світлани Петрівни Сударкіної та доцента Олени Миколаївни Кітченко відвідала Софійський університет. Це Катерина Бойко, Ольга Бебешко, Анастасія Кузнецова (ЕК-12б) та Ангеліна Чемерис і Анастасія Девиченко (ЕК-32а). «Ми дуже раді, що в нас була така чудова можливість відвідати іншу країну, – кажуть дівчата. – Прекрасно, що Політех співпрацює з різними університетами, підтримує тісні творчі контакти із відомими науковцями світу.

Поїздка була для нас справжнім святом від першого й до останнього дня! Тим більше, що їхали ми через курортне місто Варну, яке знаходиться в Східній Болгарії, на березі Чорного моря! Це третє за чисельністю населення місто після Софії – головного економічного та культурного центру Болгарії – та Пловдива, наймальовничішого міста, старшого за Рим, Карфаген та Константинополь, у якому можна побачити будинки, збудовані ще фракійцями за сотні років до нашої ери. Тут є і грецькі колони, і римські амфітеатри, і турецькі мінарети.

У столиці прямо на вокзалі нас зустріли викладачі університету. Біля корпуса факультету економіки і бізнес адміністрування розташовані апартаменти університету, там у затишній двокімнатній квартирі ми й оселилися».

Болгарська сторона підготувала для гостей з України цікаву, змістовну програму, забезпечила харчуванням і організувала екскурсії.

Дівчата були в захваті від екскурсій факультетом та головним корпусом університету, вони багато дізналися про його історію та навчальний процес. Протягом практики студентки відвідали Альфа-банк та крупні страхові й аудиторські компанії, де знайомилися з їх діяльністю, роботою над різноманітними проектами. «Сподобалася нам поїздка на Національну митницю – Софійський аеропорт, – розповідають дівчата. – Там ми спілкувалися з головним секретарем митниці, спостерігали за процесом прийому та відправки вантажів.

Місто Софія справило на нас найкраще враження: дуже чисте, красиве, європейське… Ми також побували у старовинному місті Пловдив, розташованому на берегах річки Мариця, та буквально закохалися у його колорит та особливу архітектуру. А ще їздили на гору Вітоша, там є прекрасний національний парк – популярний туристичний об’єкт, який охоплює найбільш відомі частини гірського масиву.

У Болгарії прекрасні люди – всі завжди усміхнені та дуже контактні. В нас не виникало ніяких проблем зі спілкуванням, нас розуміли, все детально пояснювали та рекомендували, що обов’язково треба побачити!»

Повернулися дівчата до рідного Харкова сповнені вражень, натхнення та бажання вчитися якомога краще!

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет