О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Всеукраїнський день бібліотек


#16 от 30.09.2015

Бібліотека – море книг,
Бібліотека – храм науки
Переступайте наш поріг
Беріть скарби нетлінні в руки…
Нема прекрасніших доріг,
Ніж в цей вселюдський
Храм науки.

П. Гоць.

Ось уже понад 16 років поспіль 30 вересня в нашій державі відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Це свято ввійшло в наші оселі в травні 1998 року, коли другий Президент України Леонід Данилович Кучма підписав Указ № 471/98 «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек», чим підтвердив значний внесок бібліотек України в розвиток вітчизняної освіти, науки і культури та необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства.

Сьогодні бібліотечна мережа країни становить близько 40 тис. бібліотек різного відомчого підпорядкування. Основу її складають мережі публічних, технічних, сільськогосподарських, медичних, академічних, освітянських бібліотек та бібліотек вищих навчальних закладів. Мережа бібліотек Міністерства освіти і науки України та Національної академії педагогічних наук України є найчисельнішою і об’єднує майже 20 тис. Щорічно 566 тис. користувачів отримують понад 19,0 млн. примірників документів із сукупного бібліотечного фонду, що становить понад 19,3 млн. примірників документів. Кількість віртуальних відвідувань (через веб-сайти) – 3,1 млн.

НТБ НТУ «ХПІ» по праву вважається однією з провідних бібліотек освітянської мережі. Заснована вона була в 1885 році на базі Харківського практичного технологічного інституту, а сьогодні фонди бібліотеки налічують майже 1,5 млн. видань. До послуг читачів – комфортна будівля з абонементами, читальними залами, автоматизованими робочими місцями, електронний каталог, повнотекстові БД, інституційний репозитарій на базі програмного забезпечення DSpace. Користувачі бібліотеки мають змогу працювати в мережі Інтернет та отримати доступ до Wi-Fi. Бібліотека плідно співпрацює з українськими та зарубіжними партнерами у сфері бібліотечної, методичної та наукової роботи, корпоративної каталогізації, електронної доставки документів, забезпечення доступу читачів НТБ до ресурсів учасників проектів задля максимального задоволення інформаційних потреб студентів та викладачів вузу. У своїй роботі НТБ НТУ «ХПІ» орієнтується на надання користувачам інформаційно-бібліографічних та сервісних послуг у будь-який час, у будь-якому місці, з будь-якого пристрою.

Щорічно 30 вересня колектив бібліотеки відзначає своє професійне свято. У цей день бібліотекарі приймають привітання від керівництва бібліотеки та вузу, перед бібліотекарями виступають студенти НТУ «ХПІ». Доброю традицією у святкуванні цього дня стали екскурсії в різні куточки нашої країни. Так за останні 8 років співробітники НТБ НТУ «ХПІ» відкрили для себе багато мальовничих місць України: Краснокутський дендропарк, Шарівка, Коробові Хутори, Полтава, Охтирка, Слов’яногірськ, Запоріжжя та ін., за що щиру вдячні профкому співробітників університету і особисто його голові Анатолію Йосиповичу Фоміну за підтримку й допомогу в організації та проведенні екскурсій.

Вітаємо всіх співробітників та читачів бібліотеки з Всеукраїнським днем бібліотек! Бажаємо усім миру, міцного здоров’я, родинного тепла, дружнього взаєморозуміння, наукових та творчих здобутків!

Бібліотека була, є і буде важливим соціальним інститутом для суспільства, вона відкриває нам шлях до книги – джерела споконвічної мудрості та знань!

Колектив бібліотеки

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет