О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

Ласкаво просимо до Польщі! Witamy w Polsce! Welcome to Poland!


[П. Ніколенко]
#16 от 30.09.2015

На знімках: на виробництві ріжучого інструменту «Sandvik»;

З 2010 року студенти нашого університету їздять на виробничо-ознайомчу практику до Краківської політехніки. Цього року Польщу відвідала група з 9 найталановитіших та найактивніших студентів різних факультетів під керівництвом В. О. Коваленка, професора кафедри ПТМ. Представницею електроенергетичного факультету в цій групі була Богдана Підпалько (Е-51). Вона розповіла газеті «Політехнік» про цю цікаву поїздку.

«Наприкінці травня ми вирушили до Польщі на 10 днів! – розповідає Богдана. – Ми це – Вадим Воропаєв, Нікіта Артюхов, Олексій Олейник, Роман Павкін, Олег Подоприхін, Катерина Солов’йова, Максим Сердюк, Женя Редька та я.

Деканати заздалегідь повідомили нас про таку можливість, і ось ми вже у Львові! Є час на прогулянку цим колоритним містом, і вона залишає по собі тільки приємні спогади. А ось ми вже під’їжджаємо до Кракова! На вокзалі нас зустрічають викладачі та студенти Краківської політехніки й відвозять до гуртожитку...

Тут нас вразило все: чистота, скрізь ідеальний порядок – велосипедні доріжки та велостоянки, площадки для гри у баскетбол, волейбол, футбол та бадмінтон! Чудові зелені газончики, де можна посидіти з друзями, зробити шашлики чи барбекю, до речі, мангали видають студентам прямо у гуртожитку! Проблем зі спілкуванням у нас, на щастя, не виникло ніяких, викладачі, що нас приймали, розмовляли російською мовою, а серед студентів, з якими ми познайомилися, було дуже багато українців з Києва, Харкова та інших міст».

Польська сторона підготувала для гостей з України прекрасну змістовну програму. Екскурсії були щодня, вільного часу було обмаль, і харків’янам доводилося гуляти навіть вночі, щоб встигнути насолодитися Краковом, тишею сяючих вулиць, сфотографуватися біля архітектурних пам’яток.

Ректор університету професор Казимир Фуртак на зустрічі з харківськими політехніками дякував гостям за візит та запрошував на навчання.

«Прекрасно, що всіх випускників тут обов’язково забезпечують роботою, – продовжує Богдана. – Нам дуже сподобалася екскурсія Краківською політехнікою. Красивий університет, комфортні світлі аудиторії. Ми познайомилися з випускними роботами бакалаврів та магістрів – дивилися слайди, презентації. Мене, наприклад, особливо вразив спеціальний автомобіль для людей з обмеженими можливостями, яким можна керувати прямо в інвалідному кріслі.

Зараз я і всі члени нашої групи продовжують спілкуватися з новими друзями. Мені дуже сподобалася польська мова, тому, повернувшись до Харкова, я одразу ж пішла на курси. Взагалі хочеться знати декілька мов, це завжди стане у нагоді!»

За час перебування у Польщі харків’яни відвідали курортне місто Щавницю (південна Польща), яке розташоване між П’єнінами та західними Бескидами. На велосипедах перетнули кордон і опинилися у Словаччині! Побували на сталеварному заводі компанії «ArcelorMittal» – це друге за розміром підприємство з виробництва сталі у Польщі, багато дізналися про виробництво ріжучого інструменту «Sandvik».

м. Щавниця – відпочинок у П’єнінах.

«Для нас, – каже Богдана, – організували екскурсії у соляну та вугільну шахти. У першій ми спробували на смак стіни! До другої опускалися на три рівні! Ми побували на пивзаводі, відпочивали у лісі. А ще ми стали свідками страшних подій Другої світової війни – побували в Аушвіц-Біркенау – найбільшому гітлерівському концентраційному таборі масового винищення людей у м. Освенцім. Це була жахлива екскурсія. Але все, що ми там побачили на власні очі, ми ніколи не забудемо…

Всі ці екскурсії відбувалися за кошти польської сторони. Крім цього нас смачно годували, сплачували нам проїзд у міському транспорті».

Час спливав, треба було повертатися до Харкова. Щоб віддячити полякам за теплий прийом, харківські політехніки вирішили організувати свято на території гуртожитку: готували страви української кухні – борщ, вареники з картоплею, різні салати та пригощали запрошених викладачів з їх родинами та студентів! Всі були дуже задоволені!

Додому наші студенти везли прекрасний настрій, натхнення і безліч подарунків: сувеніри, чашки, футболки з логотипом Краківської політехніки!

23 червня Богдана на «відмінно» захистила бакалаврську роботу «Схема зовнішнього й внутрішнього електропостачання та вибір компенсуючих пристроїв». Над цією темою вона працювала під керівництвом к. т. н., доцента кафедри електричних станцій Георгія Ігоровича Мельникова, якому дівчина дуже вдячна за допомогу та корисні поради.

Зараз Богдана вчиться у магістратурі. В неї багато планів: вивчити іноземні мови, опанувати свою цікаву, перспективну спеціальність. З 2014 року Богдана очолює студентську раду Е факультету. Дівчина мріє багато зробити для покращення умов життя у студентському гуртожитку №15. Тут вона живе з 1 курсу, приїхавши до НТУ «ХПІ» з Кривого Рогу. «Ми плануємо організувати в нашому гуртожитку свято «Посвячення у студенти» для першокурсників – нових мешканців гуртожитку! Тут відбудуться і веселі спортивні змагання. Всі також зможуть поласувати традиційною смачною польовою кашею, яку ми готуємо прямо під відкритим небом!»

Розмовляла П. Ніколенко

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет