Пам’ятник першому інженерові

#16 от 30.09.2015

На засіданні Вченої ради університету був також розглянутий і одноголосно затверджений проект пам’ятника першому інженеру – випускнику НТУ «ХПІ». Скульптура буде встановлена на території Політеху з нагоди 130-річчя першого технічного вузу Східної України за рахунок власних коштів Асоціації випускників НТУ «ХПІ». «Ні копійки з бюджету університету на встановлення пам’ятника не буде витрачено», – повідомив членам Вченої ради ректор Є. І. Сокол.

Скульптурну композицію, присвячену 130-річчю університету, виготовить відомий харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов. Основа композиції – струмінь води, на якому розміститься перший випускник і його викладач, за ними – арка першого корпусу університету, а потім об’ємні зображення того, чим знаменитий НТУ «ХПІ» – від паровоза до ракети. Постамент виготовлять з граніту, а основу пам’ятника – з двох матеріалів: міді та бронзи. Автор називає таку комбінацію незвичайною і обіцяє здивувати харків’ян. Висота композиції 6 метрів, розмір постаменту – 4х4 метри.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет