Eлектромобіль

#13 от 28.08.2015

Вчені кафедри «Автоматизовані електромеханічні системи» нашого університету презентували свою нову розробку – електромобіль із суперконденсаторною батареєю (про хід цієї роботи наша газета писала у серпні минулого року).

Електропривод з мікрокомп’ютерним управлінням був встановлений на переданому кафедрі «Приватбанком» автомобілі Daewoo Lanos замість бензинового двигуна.

Унікальність електромобіля полягає в тому, що це – перша в Україні машина з суперконденсаторною батареєю, яка при гальмуванні або під час спуску з гори заряджається прямо під час руху і економить електроенергію акумуляторів, при цьому ресурсу електроенергії на зразку вистачає на 50–70 кілометрів, після чого акумуляторна батарея перезаряджається.

Завідувач кафедри, д. т. н., професор В. Б. Клєпіков зазначив: «Електромобіль був створений у зв’язку з відкриттям на кафедрі в 2011 році спеціальності «Комп’ютеризовані системи електромобілів». Ми розробили технологію, що дозволяє переобладнати практично будь-який автомобіль на електромобіль, не змінюючи кардинально його механічної частини, що дозволяє в 5–7 разів заощадити на витратах на бензин.

Крім того, враховуючи світову тенденцію зростання випуску електромобілів, розробка і створення нашого електромобіля дозволяє готувати фахівців, здатних висококваліфіковано виконувати програмування, діагностику, експлуатацію та ремонт електромобілів, а також брати участь у переобладнанні експлуатованих автомобілів на електромобілі».

Керівники університету, що взяли участь у презентації, теж випробували розробку, яка показала плавну і абсолютно безшумну роботу. Абітурієнти ж, які саме подавали документи для вступу на технічні спеціальності університету, виявляли інтерес до машини і охоче фотографувалися на її фоні.

Прес-служба НТУ «ХПІ»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет