О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

На порядку денному – безпека людини у сучасних умовах


[Є. Ящеріцин]
#11-12 от 25.06.2015

Кафедра «Охорона праці та навколишнього середовища» нашого університету вже традиційно проводить різноманітні заходи, у яких з задоволенням беруть участь як науковці, спеціалісти, так і школярі. Всіх їх об’єднує бажання вирішувати проблеми навколишнього середовища. Ось, наприклад, тільки протягом 2014/15 навчального року було проведено кілька заходів.

VI Міжнародна науково-методична конференція «Безпека людини у сучасних умовах» відбулася наприкінці минулого року. Організаторами цього наукового форуму були Міністерство освіти і науки України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України у Харківській області, Головне управління освіти і науки Харківської обласної держадміністрації, Обласна рада з питань безпечної життєдіяльності населення, Європейська асоціація з безпеки, Харківська обласна громадська організація «Спілка фахівців із безпеки життєдіяльності». З доповідями, а їх було представлено 175, виступили як фахівці відповідних установ, так і аспіранти, магістри, студенти.

На науковому форумі були розглянуті питання, пов’язані з проблемами безпеки підприємств, сільського господарства, транспорту, безпеки людини в умовах неоголошеної війни з Російською федерацією, моніторингу навколишнього середовища, ролі інформаційних та експертних систем у вирішенні питань безпеки життєдіяльності, а також робота Спілки фахівців з безпеки життєдіяльності.

У доповіді завідувача кафедри професора В. В. Березуцького, зокрема, було зазначено, що в той час, як держава знаходиться у стані війни і має найвищий рівень небезпеки, програми та навчальні плани з безпеки життєдіяльності не відповідають сучасним потребам суспільства, яке намагається навчитись самостійно або на якихось сумнівних курсах, засобам захисту від терористів, облаштування укриття, надання першої долікарської допомоги, методам виживання у скрутному стані та інше. Звісно ми можемо та і повинні приділити цьому більше уваги, але обсяги аудиторних годин, стан навчального обладнання та відношення до цих дисциплін з боку Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України та наступні кроки керівництва деяких університетів щодо скорочення консультацій із дипломного проектування розділів «Охорона праці та навколишнього середовища» та «Цивільний захист» призводять до послідовного скорочення та вилучення цих дисциплін із навчальних планів. Досвід, який ми маємо, показує, що після таких кроків активно зростають кількість аварій, травматизм, що ведуть до загибелі людей.

Взаємна залежність екологічних систем планети і наслідки військових конфліктів, сучасні соціальні мережі, спілкування в них і деякі загрози інформаційно-психологічній безпеці людині – ці та інші сучасні теми були відображені в багатьох доповідях.

Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності стверджує, що в Україні відбуваються події, які відносяться до категорії надзвичайних – антитерористична операція на сході країни, окупація Криму, агресивна політика російського керівництва по відношенню до народу України та інше дозволяють говорити про необхідність покращення процесу підготовки населення країни щодо питань цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та охорони праці.

З метою координації освітньо-наукової діяльності вузів України, що готують фахівців із напрямку БЖДЛ, учасники конференції вважають за доцільне продовжити практику проведення науково-методичних конференцій «Безпека людини в сучасних умовах», причому Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності має намір проводити наступну теж в НТУ «ХПІ» у 2015 році. Учасники наукового форуму постановили зосередити увагу на розвитку та зміцненні контактів із фахівцями, які працюють у напрямку безпеки життєдіяльності Харкова та його регіону, інших міст та регіонів України, країн та асоціацій.

Значна кількість учасників конференції, у тому числі студенти та аспіранти, були нагороджені грамотами НТУ «ХПІ» та листами подяки громадської організації «Спілка фахівців з безпеки життєдіяльності» (на знімку).

Другою важливою подією стало проведення у лютому – квітні 2015 року серед школярів Харкова та області третього конкурсу «Безпека очима дітей». У організації та проведенні цього заходу брали участь кафедра «Охорона праці та навколишнього середовища» НТУ «ХПІ», Управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань України у Харківській області та громадська організація «Спілка фахівців із безпеки життєдіяльності людини». Завданнями цього конкурсу було звернути увагу школярів на важливість питань із безпеки життя та діяльності людини та проведення профорієнтаційної роботи для залучення найкращих абітурієнтів для навчання в нашому університеті. У конкурсі взяли участь 270 дітей віком від 7 до 17 років з 107 шкіл.

Переможцями став 51 школяр (І, ІІ та ІІІ місця) та 56 отримали заохочувальні грамоти.

Урочисте нагородження переможців, а також вчителів, які були керівниками їхніх робіт, почесними грамотами було проведено 24 квітня 2015 року у 12 аудиторії ректорського корпусу та присвячено Всесвітньому дню охорони праці, який щороку відзначають 28 квітня. Безперечно, в майбутньому багато з тих, хто брав участь у конкурсі, увіллються до лав студентів НТУ «ХПІ»!

Є. Ящеріцин, за дорученням Спілки фахівців з безпеки життєдіяльності, к. т. н., доцент кафедри «ОП та НС» НТУ «ХПІ»

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет