Перші кроки в науці Євгенія Думи

[І. Гаєвий]
#9-10 от 28.05.2015

Євгеній Дума (МТ-30ам) навчається на кафедрі матеріалознавства. Рішення вступати до ХПІ він прийняв виважено, про наш вуз хлопцю багато розповідали його старші друзі, які закінчили Харківський політех. І вже на 1 курсі Євгенія захопили доброзичливість і професіоналізм викладачів, цікаві предмети та особлива аура старовинного інституту. «На 3 курсі, – згадує мій співрозмовник, – я з головою поринув у вивчення спеціальних предметів, став відмінником. На 4-му під керівництвом завідувача кафедри матеріалознавства професора О. В. Соболя підготував та успішно захистив бакалаврську роботу, а ще з однією роботою взяв участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт, який відбувся у Дніпропетровську». У цьому році праці Євгенія, присвяченій вивченню нових матеріалів, зокрема, високоентропійних сплавів, їх якостей та методів застосування, присуджено 1 місце! За результатами своєї наукової діяльності хлопець уже має публікації у фахових виданнях.

Рік тому Євгеній Дума взяв участь і у Всеукраїнській олімпіаді з «Безпеки життєдіяльності» (БЖД), де посів 5 місце. Згодом відбувся відбірковий тур на Міжнародну олімпіаду, тут герой цієї публікації став срібним призером. Цей міжнародний турнір повинен був відбутися у Казахстані, але у зв’язку з погіршенням ситуації в Україні, українці взяли у ньому участь он-лайн. Це не завадило хлопцю увійти до «трійки» призерів та зайняти почесне 3 місце! «Перша частина завдань була у вигляді тестів, – продовжує розповідь Євгеній, – а у другій потрібно було дати розгорнуті відповіді на запитання, треба було виявити творчі здібності. Дуже цікавим було питання про екологію української мови».

Такий же достойний результат хлопець показав і у Всеукраїнській олімпіаді зі своєї спеціальності, яка відбулася в цьому році в Луцьку. Через рік Євгеній закінчить університет, але вже зараз планує своє майбутнє, пов’язане з обраною спеціальністю: «Хочу знайти престижну роботу, працювати на сучасному обладнанні та виконувати найскладніші завдання. До нашої кафедри в дні роботи наукової конференції «Сучасні технології в металографії та металознавстві» привезли найсучасніше обладнання відомих світових фірм. І нам, студентам, дозволили попрацювати на цих коштовних приладах. Відчуття були невимовними! Бажаю своєму університету процвітання та багато талановитих молодих науковців!»

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет