О газете | Архив номеров | Архив статей | Поиск      

MicroCAD – 2015


[З. Мельник]
#9-10 от 28.05.2015

20–22 травня в НТУ «ХПІ» відбулася XXIII Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я» (MicroCAD – 2015). Організаторами цього масштабного, традиційного для нашого університету, наукового форуму виступили: Міністерство освіти і науки України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Мішкольцський університет (Угорщина), Магдебурзький університет (Німеччина), Петрошанський університет (Румунія), Познанська політехніка (Польща), Софійський університет (Болгарія).

Досвід конференцій MicroCAD – Харків, що останніми роками збирають понад 1000 учасників, вражає. Конференція стрімко розвивається і вже перетворилася на один з найбільших та найпотужніших науково-практичних форумів, у якому беруть участь практично всі викладачі, аспіранти та студенти, що займаються науково-дослідницькою роботою. Головне завдання – поглиблення практики комп’ютерних технологій, як технологій загального застосування для широкого використання у різних галузях діяльності людини; технологій, які розвивають користувача та удосконалюють і умови, і результати його праці.

З року в рік кількість секцій збільшується, а учасники конференції представляють різноманітні міста планети. Нагадаємо, що ідея проведення наукової конференції з інформаційних технологій у нашому університеті виникла 23 роки тому. У роботі 14 секцій першої науково-практичної конференції MicroCAD – 1993 взяли участь всього 460 учасників. Вперше вона пройшла в нашому університеті та супроводжувалася виставкою комп’ютерної техніки й інформаційних технологій.

В рамках конференції MicroCAD розглядається величезна кількість наукових проблем 40 наукових шкіл нашого університету: хімія та хімічна технологія, машинобудування, механіка і фізика, транспорт, енергетика, аерокосмічна техніка, електроніка, електротехнічна механіка, радіофізика, медицина, інформаційні технології, гуманітарні науки та інше. Традиційно на конференції MicroCAD представляють свої дисертаційні роботи майбутні доктори та кандидати наук. Кожен факультет організовує свою секцію та забезпечує можливості для проведення секційних доповідей і організації дискусій з відповідних проблем науки і техніки. Доповіді учасників, надруковані в збірниках конференції, мають статус наукових публікацій викладачів та аспірантів.

На пленарних засіданнях звучать доповіді закордонних вчених, присвячені актуальним проблемам сучасної науки. Вони свідчать про те, що велика кількість наукових проблем вирішується спільно вченими Харківського політеху та провідних університетів країн Європи.

Цього року на пленарному засіданні з доповідями виступили ректор НТУ «ХПІ», професор Є. І. Сокол («Роль силової електроніки в сучасній системі передачі та споживання електричної енергії»); А. Г. Мамаліс (на знімку), Афіни, Греція («Передові технології виробництва нових матеріалів від макро- до нанорозмірів: статична, динамічна і ударна обробка»); В. А. Махлай, Харків, Україна («Проблема стійкості елементів, які контактують з плазмою в термоядерному реакторі»); Д. О. Волонцевич, Харків, Україна («Наукове забезпечення процесу проектування бронетехніки в Україні»).

2100 учасників, представників наукової еліти України та 13 країн ближнього та дальнього зарубіжжя, взяли участь у роботі 28 секцій. Це, наприклад, «Інформаційні та управляючі системи», «Математичне моделювання в механіці і системах управління», «Технологія та автоматизоване проектування в машинобудуванні», «Моделювання робочих процесів у теплотехнологічному, енергетичному обладнанні та проблеми енергозбереження», «Нові матеріали, комп’ютерна графіка та сучасні технології обробки металів», «Сучасні інформаційні та енергозберігаючі технології в енергетиці», «Рішення поліваріантних задач у хімічній технології», «Сучасні технології в освіті», «Застосування комп’ютерних технологій для вирішення наукових і соціальних проблем у медицині», «Сучасні проблеми гуманітарних наук», «Інформатика і моделювання», «Страховий фонд документації: актуальні проблеми та методи обробки і зберігання інформації» та інші.

Разработка, поддержка и наполнение: лаборатория информационно-поисковых систем НТУ "ХПИ" © 2004 — 2021


Яндекс.Метрика

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара Національний університет цивільного захисту України Народная украинская академия Харківський національний автомобільно-дорожній університет Національний фармацевтичний університет Національний гірничий університет